Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Problemi usta

Bez obzira čistite li zube svoje mačke ili ne, važno je redovno pregledati njena usta kako biste proverili ima li znakova nekih problema na njenim desnima, sluznici usta i jeziku. Znakovi da je stanje postalo hronično uključuju zadah iz usta, slinjenje i vidljivu bol prilikom jela - ili čak odbijanje jela - ali svakako je bolje preduhitriti razvoj tih sekundarnih simptoma pomnim praćenjem zdravlja mačijih zuba.

Mnoge bolesti usta, zuba i desni lakše su prirode i izlečive, ali neke druge mogu ukazivati na veću opasnost za zdravlje vaše mačke, pa se obratite veterinaru ako vas zabrinjavaju neki od simptoma koji su ovde navedeni.

• Zadah iz usta i sloj žute ili sive svari na zubima: vidi zubni kamenac.
• Crvene, upaljene desni: vidi gingivitis.
• Blede desni: vidi anemija.
• Otečen obraz i upaljene desni: vidi apsces.
• Ranica sa unutrašnje strane gornje usne: vidi eozinofilni granulom.
• Ranice na jeziku ili desnima: vidi čirevi u ustima.
• Oteklina ispod jezika: vidi ranula.

ZUBNI KAMENAC

Iako se šećer ne može okriviti za kvarenje mačijih zuba, kao kod ljudi, visok procenat kalcijuma u hrani za mačke može rezultirati naslagama te svari na zubima. Nadalje, budući da mnoge mačke jedu mekanu hranu iz limenki, te se naslage mogu stvrdnuti, za razliku od njihovih divljih srodnika koji naslage sastružu dok glođu tvrde delove svog plena (pa bi suva hrana mogla biti bolja za zdravlje zuba vaše mačke nego hrana iz limenke; druga mogućnost je da joj s vremena na vreme dajete neku poslasticu za žvakanje).

Najbolje je barem jednom nedeljno čistiti zube vaše mačke kako biste sprečili nakupljanje zubnog kamenca, a ukoliko to ne činite, vaša mačka će morati da dobije anesteziju kako bi joj veterinar očistio kamenac. Ako vaša mačka ima zadah iz usta, pregledajte joj zube kako biste videli jesu li pokriveni naslagama zubnog kamenca koji bi, ako se ne očisti, mogao dovesti do gingivitisa a potom i do parodontitisa.

GINGIVITIS

Ako desni vaše mačke izgledaju crveno i ranjavo, ona verovatno ima gingivitis, upalu desni izazvanu nakupljenim zubnim kamencom i plaka (ostataka hrane u kojima se razvijaju bakterije) na zubima. Znakovi hroničnog gingivitisa su veoma otečene desni i sklonost krvarenju.

Ukoliko se to ne reši, može se razviti parodontitis, pri čemu dolazi do infekcije koja napada tkiva i kosti oko zuba, što na kraju dovodi do njihove destabilizacije, propadanja zubnih nerava, a time i zuba koji će tada morati da se izvade. Stoga je važno delovati čim primetite znakove opasnosti, po mogućnosti u najranijim fazama poremećaja, kada će se videti samo tanka crvena crta duž dela desni odmah uz zube.

ANEMIJA

Mačije desni trebalo bi da su svetloružičaste boje, ali ako vam se čine neobično bledim, a mačka nije pretrpela šok, mogla bi biti reč o anemiji, posebno ako životinja deluje apatično. Ovo stanje malaksalosti uzrokuje smanjenje broja crvenih krvnih zrnca ili razređenje hemoglobina u krvi, a moglo bi biti simptom mačije leukemije. Što pre odvedite mačku veterinaru kako bi postavio dijagnozu i odredio lečenje.

APSCES

Do apscesa može doći kada se infekcija pojavi u korenu pokvarenog zuba, što rezultira velikom oteklinom i upalom, a mačka trpi jake bolove kad se to mesto pritisne – na primer, dok jede - a tada će se jasno videti da nešto nije u redu. Rešenje je najčešće vađenje problematičnog zuba, a veterinar će takođe propisati kuru antibiotika kojom će se izlečiti infekcija, dakle, i apsces.

EOZINOFILNI GRANULOM

Ako šapom dodiruje svoja usta, vaša vas mačka nesvesno upozorava na problem u ustima, a čini li se da je njen cilj gornja usna, nežno zavrnite usnu prema nazad i požljivije pogledajte. Primetite li ranicu, možda je reč o eozinofilnom granuiomu koji sam po sebi nije posebno opasan, ali može biti uporan i mučiti vašu mačku, ukoliko ne zatražite intervenciju veterinara.

ČIREVI U USTIMA

Ranice na jeziku ili desnima mogu biti znakovi lokalne nadraženosti ili, opasnije, mačije zarazne respiratorne bolesti ili bolesti bubrega (koje uzrokuju povećane vrednosti amonijaka u slini), a oba poremećaja iziskuju hitnu intervenciju vašeg veterinara.

RANULA

Uvek biste trebalo da pregledati unutrašnjost usta vaše mačke ako vam se čini da ima poteškoća dok jede, a ako tada primetite prozirnu oteklinu ispod njenog jezika, verovatno je reč o ranuli, tekučnošću ispunjenoj cisti koja nastaje kad se začepe ili oštete kanali za slinu. Ranule uglavnom dobro reaguju na tretman kod veterinara.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane