Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Briga o povređenoj ili bolesnoj mački

Možda će biti prilika kada ćete svojoj mački morati pružati više nege od običnog davanja lekova: na primer, ako je koža vaše mačke veoma oštećena usled zaraze, infekcije ili ozlede, pa bi vaš veterinar mogao preporučiti zavoje ili elizabetinski okovratnik. Međutim, mački koja se razbolela od teže bolesti možda će biti neophodna predana nega kako bi se oporavila i vratila pređašnju snagu. Iako se ovi saveti mogu pokazati korisnim, morate doslovce slušati uputstva svog veterinara kako bi vaša mačka primila negu kakva joj je itekako potrebna nakon teške telesne traume.

ZAVOJI I ELIZABETINSKI OKOVRATNICI

Budući da se mačije tkivo neverovatno brzo oporavlja nakon povrede, obično nije potrebno stavljati zavoje na ogrebotine ili površinske rane koje može zadobiti vaša mačka. Međutim, izuzetak je ako uporno liže ili češe neku ozledu na koži, te time usporava proces zaceljivanja i stvara opasnost od infekcije, ili ako je rana tako velika ili duboka da bi se mogla inficirati dok zaceljuje.

Ako je veterinar savetovao stavljanje masti, mačka bi je mogla polizati, i u tom će slučaju možda biti potreban zavoj (zavoji od gaze, krepa i pamuka takođe se mogu koristiti za mačke).

Rep se može omotati na isti način kao šapa ili noga, ali rana na stomaku iziskivaće zavoj za telo. Veterinar će vam savetovati kako ćete napraviti, ili nabaviti, takav zavoj, a takođe, ako je to potrebno, kako ćete staviti zavoj na oko ili uho mačke.

Ako vaša mačka pati od hronično svrbljivog ili upaljenog dela kože, posebno ako je to negde na glavi, veterinar bi mogao preporučiti nošenje elizabelinskog okovratnika, naprave u obliku levka okrenute prema napred, kako ne bi lizala, udarala šapom ili češala kožu pre nego zaceli. Za to vreme držite mačku u kući jer je njeno vidno polje privremeno ograničeno, a to bi je moglo dovesti u opasnost.

Okovratnik možete povremeno skidati kako bi mačka mogla neometano jesti, piti, čistiti se i koristiti posudu sa peskom, ali čim pokaže bilo kakav znak da je ponovno privlači zahvaćeno mesto, vreme je da se ponovno stavi okovratnik.

Pre nego što mački stavite zavoj, nežno operite obolelu kožu vatom namočenom u razređeni slani rastvor, a zatim, ako vam je veterinar to savetovao, nanesite lekovitu mast pre nego stavite komad čiste gaze.

Kad stavljate zavoj na šapu ili nogu, najpre stavite gazu, zatim omotajte šapu vatom i na kraju počnite omotavati zavojem, počevši od stopala prema gore, preklapajući slojeve. Mačka neće blagonaklono gledati na zavoj, nego će ga smatrati stranom smetnjom i često će ga pokušati maknuti, pa je važno paziti da zavoj ne bude dovoljno labav da ga može odmotati, niti tako čvrsto stegnut da ometa cirkulaciju.

Kraj zavoja nikada nemojte učvršćivati sigurnosnom iglom, koja bi se mogla otvoriti i ubosti mačku, niti ga vezati u čvor jer bi ga mačka mogla potezati zubima i zavoj bi se mogao odmotati. Umesto toga, koristite jaki flaster tako da jedan kraj zalepite na krzno iznad zavoja kako bi ga držao na željenom mestu (kad bude trebalo da se skine, nemojte ga otrgnuti, nego ga odrežite makazama).

NEGA BOLESNE MAČKE

Tokom, i nakon teške povrede ili bolesti, veterinar bi vam mogao preporučiti da lečenje propisanim lekovima nadopunite celodnevnom negom kako biste svojoj mački pomogli da se oporavi. To podrazumeva držanje pacijenta u krevetu (što ne bi trebalo biti teško jer će se vaša mačka osećati vrlo slabom) na zamračenom, toplom i mirnom mestu.

Pobrinite se da ležaj bude što je moguće udobniji, ali koristite samo posteljinu za jednokratnu upotrebu ili onu koja se može prati, a radi održavanja higijene, treba je redovno menjati, posebno ako bolesnik pati od inkontinencije. Ako pacijent ne može ustati, promenite mu položaj svakih nekoliko sati kako se ne bi razvile rane od pritiska (dekubitus).

U blizini stavite posudu sa peskom, ali imajte na umu da ćete je, ako je vaša mačka previše slaba da dode do nje, možda dva do tri puta na dan stavljati u posudu. Kraj ležaja ostavite činiju sveže vode, a malene porcije omiljene hrane dajte joj onoliko često koliko će je uzimati. Ako vaša mačka ne može, ili ne želi jesti, veterinar će sigurno proceniti da je potrebno davati joj tečnu hranu (zatražite savet o tome čime ju je najbolje hraniti) uz pomoć šprica, a u tom biste slučaju trebali postupati isto kao prilikom davanja tečnog leka.

Važno je održavati mačije raspoloženje, a malo šta će pedantnu mačku deprimirati više od prljavštine. Dakle, ako te delove tela vaše mačke treba očistiti, operite joj nos, usne ili oči veoma razređenim rastvorom soli i vode, nežno ih osušite i na kraju, ako su ranjavi ili ispucali, nanesite malo lekovite masti - za oči koristite mast koju će propisati veterinar. Upaljeni zadnji deo ili zaprljano krzno najpre treba očistiti blagim šamponom razređenim u toploj vodi, a zatim osušiti i namazati sa malo lekovite masti.

Na kraju, lagano i oprezno počešljajte ili četkajte dlaku (uvek operite ruke nakon čišćenja ili diranja mačijeg pacijenta). Bolesnu će mačku umiriti vaša pažnja i ljubav - briga o mačijem psihološkom stanju može biti jednako važna kao i briga o njenoj telesnoj dobrobiti - pa odvojite malo vremena i govorite joj umirujućim glasom, ali nemojte preterivati jer je odmaranje izuzetno važno za njen oporavak.

Ako sve bude u redu, nega koju vi i vaš veterinar pružate mački, omogućiće pacijentu da se polako oporavi, a jedan od prvih znakova da je na dobrom putu je kada pokuša oprati svoje lice.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane