Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Simptomi i lečenje

Zdrav pas se prepoznaje po dobrom koraku, istraživačkom pogledu, vlažnoj njušci i voljom za igru. Ukoliko se razboli, morate da imate na umu da potpuno zavisi od Vas i da mu morate biti podrška. Naučite spasonosne pokrete, kako biste pravilno reagovali u urgentnim situacijama.

Ukoliko je Vaš pas potišten, bez apetita, ima povišenu temperaturu, gubi na težini itd. to mogu biti simptomi za brigu. Nemojte zanemarivati ni respiratorne, digestivne i urinarne probleme. Možda je u pitanju neko bezazleno oboljenje, ali možda je i neka ozbiljna bolest, pa je najbolje da se konsultujete sa veterinarom kad god ste u nedoumici. Morate delovati brzo, ali bez panike, s obzirom da ona može biti vrlo kontraproduktivna.

S obzirom da su bolesti koje napadaju pse česte i brojne, trebalo bi ih upoznati kako bi se na vreme dijagnostikovale i lečile. Redovna higijena, vakcinisanje, brižljivo nadgledanje psa omogućiće Vam da mu u saradnji sa veterinarom obezbedite dug život.

UPOZORENJA

Dobro je imati opšti uvid u bolesti koje mogu da zadese Vašeg psa, ali je mnogo bitnije da umete da reagujete pri pojavi simptoma.

Ukoliko je pas zdrav on neće imati višak ili manjak kilograma. Njuška mu je hladna i vlažna, oči bistre i živahne, uši čiste, dlaka zdrava, a linjanje optimalno (dva puta godišnje; mada život u stanu smanjuje variranje temperature i uzrokuje manje, ali stalno ispadanje dlake).

Ukoliko je životinja zdrava, uriniraće dva do tri puta dnevno, pri čemu mužjak podiže nogu zbog obeležavanja svoje teritorije, a ženka čučne. Zdrava mokraća je svetlo žuta, bez mirisa. Stolice su svakodnevne ili jednom u dva dana, čvrste, svetlo ili tamno smeđe u zavisnosti od režima ishrane. Kod zdravog psa je apetit normalan, voli šetnje i igru. Ukoliko Vaš pas počne pa pokazuje znakove umora, zadihanosti, ukoliko često povraća, zapitajte se na šta ti simptomi ukazuju, da li ih treba odmah lečiti i sl.

OPŠTI ZNACI

KLONULOSTI, UMOR

Normalan, zdrav umor nastupa nakon dana provedenog u lovu, nakon sportskih aktivnosti ili igre. Takav umor će brzo ukloniti dobar san. Međutim, ukoliko je umor učestao, bez vidljivog razloga, mogao bi biti znak za uzbunu.

Može biti posledica hroničnog srčanog obolenja, kao što je mitralna insuficijencija kod ostarelog psa, ili pak anemije, a može biti i posledica infekcije izazvane mikrobima, ili parazitarne infekcije kao što je piroplazmoza. Klonulost prati radikalna promena u ponašanju psa – slabo reaguje, leži, stalno spava, iscrpljen je.

Lečenje: Ukoliko Vaš pas deluje umorno i iznemoglo, izmerite mu temperaturu rektalnim putem, koja bi, ukoliko je normalna, trebalo da iznosi između 38°C i 39°C. Visoka temperatura je čest uzrok klonulosti. Ako stanje malaksalosti traje više od 24 časa, odvedite psa kod veterinara da bi obavio potrebne kliničke preglede i laboratorijske analize.

MRŠAVLJENJE

Mršavljenje je smanjenje težine usled topljenja sala u telu. Često je povezano sa gubitkom apetita i može biti simptom raznih poremećaja. Naravno da ne treba da Vas zabrinjava mršavljenje Vašeg psa u nekom periodu kada je to očekivana pojava (sezona lova, npr.); ali, ukoliko Vaš pas progresivno mršavi, shvatite to kao ozbiljan problem koji može dovesti do kaheksije, stanja krajnje mršavosti izazvanog kopnjenjem mišića i sala.

Pored gubitka apetita, uzroci mršavljenja mogu biti nedovoljna količina hrane ili problemi digestivnog trakta – nedovoljna apsorbcija zbog parazita, infiltracija sluzokože digestivnog trakta uzrokovana upalom ili tumorom, loše varenje usled insuficijencije pankreasa. Mršavljenje može biti i simptom bolesti metabolizma (hipertireozis, dijabetes) ili nekog kanceroznog procesa.

Lečenje: Neophodno je da veterinar izvrši kompletan pregled (vađenje krvi, oskultacija, rentgensko snimanje) i ustanovi uzroke prekomernog mršavljenja.

ANEMIJA

Anemija je smanjenje stope hemoglobina krvnog pigmenta koji prenosi kiseonik do crvenih krvnih zrnaca u krvi. Tkivo se ne snabdeva dovoljnom količinom kiseonika, bledi sluzokoža usta, očiju i genitalija, uz opšte simptome tipa – zadihanost, umor, ubrzanje pulsa. Uzroci su mnogobrojni – prestanak stvaranja crvenih krvnih zrnaca u kičmenoj moždini, nedostatak vitamina B12, oboljenja jetre ili hronične bubrežne bolesti, bolesti izazvane parazitima (piroplazmoza, rikecioza). Akutna krvarenja (hemoragija) ili hronična (gubljenje krvi u stolici kao posledica upale sluzokože creva) takođe mogu biti uzroci anemije.

Lečenje: Nakon utvrđivanja primarnog uzroka, veterinar pripisuje lečenje.

IKTERUS ILI ŽUTICA

Žuticu prati obojenost tkiva i sluzokože žutom bojom. Do nje dolazi nenormalnim razgrađivanjem hemoglobina pigmenta koji prenosi kiseonik u crvena krvna zrnca. Psu, koji je oboleo od žutice, je koža, sluzokoža usta, očiju i genitalija žute boje.

Zavisno od uzroka bolesti, boja varira od bledožute do intenzivno žute boje. Mokraća je često smeđe boje, a stolica tamne. Uzroci žutice mogu biti višestruki: infektivne bolesti (piroplazmoza, leptospiroza), hepatitis, mase koje stežu žučnu kesicu.

Lečenje: Neophodan je kompletan veterinarski pregled pre svakog daljeg lečenja.

GOJAZNOST

Veliki broj pasa pati od ove bolesti, a među njima najčešće sterilisane keruše, neaktivni psi i oni koje vlasnici prekomerno kljukaju slatkišima. Neke rase imaju sklonost ka gojaznosti - labrador, koker, pinčer.

Lečenje: Vlasnik treba da bude kooperativan, da poštuje režim koji je veterinar odredio, ukidajući postepeno kolače i slatkiše koji se obično daju između obroka. Uzgred, postoji hrana u konzervama, zvana dijetetska, koja dopušta kontrolisanje unošenja kalorija.

GUBITAK APETITA

Uglavnom psi imaju naviku da uzimaju obroke u odrđeno vreme. Naravno, nailazimo i na neke ćudljivije koji imaju sopstveni ritam kada je ishrana u pitanju, kao i na one koji danas odbijaju ono što su do juče jeli sa velikim uživanjem. Kada psu oslabi ili se potpuno izgubi apetit, govorimo o anoreksiji.

Anoreksija može biti psihološke prirode kod životinje izložene traumama afektivnog porekla (preseljenje, gubitak gazde), može biti izazvana upalom usta (gingivitis, stomatitis), ždrela (faringitis), aerofagijom i crevnim smetnjama (prisustvo i zaglavljenost nekog stranog tela). Do smanjivanja apetita može doći i ukoliko pas ima povišenu temperaturu, ili neku infektivnu bolest. Anoreksija može biti hronična, pratilac nekih oboljenja jetre, bubrega ili nekog tumora.

Lečenje: Najpre posmatrajte simptome, i ukoliko se javi povraćanje, abdominalni bolovi, temperatura, prijavite ih veterinaru kako bi sa sigurnošću uspostavio dijagnozu.

POLIDIPSIJA

Ovaj poremećaj je povezan sa prenaglašenom potrebom za unošenjem tečnosti. U zavisnosti od uzroka koji je izazivaju, manje je ili više izražena. Ukoliko pas boluje od dijabetisa izazvanog hormonalnim poremećajima, može popiti litre vode na dan, ukoliko ima gastritis, javiće se žeđ znatno izraženija od normalne. Polipsodija se, dakle, javlja u slučaju dijabetisa, ali i nefritisa, stomačnih upala, kao i dehidratacije organizma. Postoji i polidipsija psihološkog porekla – potomanija.

Lečenje: Potrebno je, nakon izvršenih analiza krvi i urina, postaviti preciznu dijagnozu, kako bi se lečila bolest koja je uzrokovala ovaj poremećaj.

POLIFAGIJA

Polifagija predstavlja povećan unos hrane, i najčešće izaziva gojaznost. Pas stalno izgleda gladno, i neprestano nešto jede. Ukoliko je polifagija udružena sa povećanim uzimanjem tečnosti i povećanom eliminacijom uruna, može biti simptom dijabetesa melitusa (što treba potvrditi vađenjem krvi).

Lečenje: Poželjno je pratiti sve simptome, da biste na taj način pomogli veterinaru u postavljanju dijagnoze i propisivanju lečenja.

ZNACI NA RESPIRATORNOM PLANU

RINITIS, KIJANJE

Bezopasni znaci, koji se najčešće povezuju sa promenom temperature, vlage ili sa prolaznom upalom jesu gotovo neprimetno curenje iz nosa, providan sekret i sl. Međutim, ukoliko je curenje iz nosa uporno i traje par dana, treba obratiti pažnju. Neophodno je pratiti da li sekret curi iz obe nozdrve, da li je to gnojav, zelenkast sekret.

Uzroci mogu da budu od hronične upale, gljivičnog oboljenja (aspergiloza), do tumora sinusa. Sekret je u tom slučaju često obojen krvlju. Vrlo često kijanje je obavezan pratilac sekrecije iz nisa, kao posledica upale nosnih šupljina. Neznatno krvarenje iz nosa može biti uzrokovano poremećajem u koagulaciji ili upalom pluća (lejšmanioza, rikecioza).

Lečenje: Potrebno je uraditi snimak nosnih šupljina i biopsiju, kako bi se utvrdio tačan uzrok.

ZADIHANOST

Ukoliko nije prouzrokovana naporom (ta vrsta zadihanosti prestaje nakon odmora), ili visokom temperaturom, zadihanost je, najverovatnije, uzrok disajnog ili srčanog oboljenja. Zadihanost prati povećana frekvencija u disanju ili otežano disanje. Kada pas sedi, prednje noge su mu razmaknute, čeljust otvorena, a pokreti grudnog koša izgledaju ubrzani.

Ponekad mu je sluzokoža ljubičaste boje. Ovo je ozbiljan problem koji može biti uzrokovan endemom pluća, prisustvom tečnosti u plućnoj maramici, hernijom dijafragme (zalaženje abdominalnih organa u toraks putem otvora u dijafragmi nastalog posle nekog udesa, na primer).

Lečenje: Morate shvatiti ozbiljnost ovog problema i hitno posetiti veterinara, koji će obaviti potrebne preglede i predložiti terapiju.

KAŠALJ

Kašalj je simptom bolesti dušnika ili bronhija. Postoje različite vrste kašlja:
- jaka navala kašlja
- suv kašalj - kašalj sa gustim ispljuvkom
- kašalj sa iskašljavanjem Ukoliko je u pitanju jak bronhitis ili hronični bronhitis, kašalj će biti izražen i razvijaće se nekoliko nedelja i meseci.

Mlada životinje manjeg rasta (jorkšir tenjer, pudla), mogu patiti od kašlja koji je uzrokovan nekom anomalijom dušnika, npr. kolapsom dušnika. Ovo oboljenje se često javlja i kod ostarelog psa, pa može biti srčanog porekla (mitralna insuficijencija) ili plućnog (hronični bronhitis).

Lečenje: Koriste se sirupi za kašalj koji se mogu naći u humanoj apoteci. Ukoliko je pas veoma mlad, lečenje mora brzo da se sprovede. Rendgenski snimak će pomoći u dijagnostikovanju problema kod hroničnog kašlja, pa će se dalja terapija odrediti nakon toga.

PROBLEMI NA DIGESTIVNOM PLANU

DIJAREJA

Dijareja ukazuje na upalu creva. Izgled stolice je veoma bitan – može biti veoma žitka, neoblikovana, uz prisustvo nesvarenih namirnica, ili meka, u gomilici, sluzava. Defekacija se povećava (više puta dnevno) kao i količina stolice. Treba obratiti pažnju na prisustvo sveže krvi u stolici (svetlo crvene boje ili one koja je prošla proces varenja (crne boje).

Ukoliko postoje i prateći simptomi – povraćanje, abdominalni bol, klonulost, treba zabeležiti i sve pomenuti veterinaru. To će mu pomoći da lokalizuje poreklo dijareje nastale usled poremećaja u tankom ili debelom crevu.

Lečenje: Ukoliko Vaš pas ima dijareju, trebalo bi da bude na dijeti 24 časova, nakon čega ćete ga hraniti malim obrocima na bazi dobro obarenog pirinča i pilećeg belog mesa. Ukoliko je životinja malaksala, a dijareja se ne zaustavlja, odvedite je kod veterinara koji će propsati odgovarajuće lečenje.

ZADAH IZ USTA

S obzirom da mesojedi nemaju svež dah zbog načina ishrane, umereno neprijatan dah nije ništa neobično. U nekim okolnostima dah postaje neprijatan, naročito ako postoji kamenac na zubima, ili pioreja (gnojava upala desni). Određene metaboličke bolesti kao što su uremija u slučaju bubrežne insufijcijencije, mogu takođe biti uzrok neprijatnog zadaha.

Lečenje: Pre svega se koriste antibiotici i lokalni antiseptici da bi se kamenac uklonio i da bi se izbegao neugodan zadah. U prodaji sa mogu naći različiti proizvodi za higijenu zuba i usne šupljine. To su najčešće sredstva za čišćenje zuba ili tečnosti u spreju koje se rasprše po vilicama. Često imaju miris mesa, čokolade i slično, da bi ih pas lako prihvatio.

POVRAĆANJE

Povraćanje može uslediti nezavisno od nekog poremećaja, nekad se desi neposredno posle veoma brzog unošenja hrane (ima pasa koji vrlo brzo jedu). No, ako su povraćanja obilna i učestala, to može biti alarmantno. Treba pratiti da li su povraćanja u vezi sa uzimanjem obroka ili ne, odnosno da li do njih dolazi u nekim intervalima posle konzumiranja hrane ili vode, da li u svom sastavu imaju žuč, da li ih prate još neki simptomi (dijareja, abdominalni bol, malaksalost, smanjenje apetita).

Ukoliko su povraćanja povezana sa uzimanjem hrane, uzrok je najčešće problem digestivnog trakta (želuca ili creva). Ako je, naprotiv, nezavisan od obroka, najverovatnije je reč o bolesti ili poremećaju koji nema veze sa digestivnim traktom. Praćenje simptoma i vađenje krvi će omogućiti utvrđivanje uzroka bolesti (da li je u pitanju jetra, bubrezi ili neka infekcija).

Lečenje: Potrebno je sprovesti dvadesetočasovnu dijetu ukoliko je došlo do povraćanja. Voda je dozvoljena u količini koju životinja traži. Veterinar će se postarati za dalje lečenje i dijagnostikovanje bolesti. Kad krenete na put ponesite ili dajte psu sredstvo protiv povraćanja (sat pre polaska) da ne bi povraćao u automobilu. Ukoliko primetite da se Vaš pas bezuspešno muči da nešto ispovraća, bez oklevanja ga odvedite kod veterinara, s obzirom da se najverovatnije radi o torziji želuca, koja bi mogla da izazove smrt za nekoliko sati. To je oboljenje koje češće pogađa krupnije pse.

SIMPTOMI U VEZI SA URINIRANJEM

Analize urina znatno pomažu dijagnostikovanju oboljenja mokraćnih puteva (bubrega, bubrežnih kanala, bešike, uretra), ali i ostalih opštih bolesti. Normalan urin je svetlo žute boje, bistar, bez preterano izraženog mirisa. Ako je zamućen, ili čak obojen krvlju, najverovatnije je reč o urinarnoj infekciji. Ukoliko se krv javlja, treba uočiti kada se javlja, u kom trenutku uriniranja (na početku, u toku, ili na kraju).

Često se krvarenje na početku uriniranja povezuje sa infekcijom prostate. Tamno narandžasti urin je često znak žutice, a ukoliko je boje taloga kafe, najčešće je reč o piroplazmozi. Ukoliko je uriniranje bolno, možda se radi o cistitisu i uretritisu – pas zauzima položaj za uriniranje da bi pustio samo nekoliko kapi.

Lečenje: Nemojte zanemariti anomalije koje su u vezi sa urinom ili uriniranjem. Ukoliko pas ne može da urinira, to može biti vrlo ozbiljno i iziskuje hitnu posetu veterinaru, s obzirom da zadržavanje mokraće u bešici može biti uzročnik bubrežne insuficijencije.

PROBLEMI SA GENITALIJAMA KOD ŽENKE

Svaka vrsta sekreta iz vulve je nenormalna, izuzev malo krvi u trenutku polnog žara. Pojava gnoja u vulvi može ukazivati na urinarnu infekciju piometru, a javlja se dva meseca posle polnog ciklusa, i kuja neprestano liže taj deo. Kada je reč o ovom oboljenju, primećeni su još neki simptomi: malaksalost, pojačana žeđ, izbacivanje mokraće u velikim količinama.

Treba obratiti posebnu pažnju na keruše koje su primile kontraceptivne injekcije ili su imale pobačaj izazvan medikamentima. Ukoliko kuja krvari van ciklusa, to može biti simptom tumora na jajniku, uterusu ili u vagini.

Lečenje: Ove simptome treba shvatiti ozbiljno. Neophodno je odmah posetiti veterinara, s obzirom da postoji opasnost od dobijanja sepse ili bubrežne insuficijencije. Ukoliko se pojavi mleko ili nabrekla dojka kod kuje, treba znati da to nisu normalni simptomi i da ukazuju na laktaciju nervnog porekla.

PROBLEMI SA GENITALIJAMA KOD MUŽJAKA

Dešava se da mužjaci luče zamućenu tečnost nalik na gnoj u predelu polnog uda.

Lečenje: S obzirom da je reč o bezazlenom problemu, najbolje je da se da antiseptik prilagođen za lokalnu upotrebu, i za nekoliko dana bi problem trebalo da se reši. Potrebno je pratiti veličinu i oblik testisa, posebno kod starijih pasa. Ukoliko testis počne da se uvećava, znajte da to nije normalna pojava i da se treba obratiti veterinaru. Možda se radi o tumoru koji treba ukloniti hirurškim putem.

ZNACI VEZANI ZA NERVNI SISTEM

Simptomi koji ukazuju na ugroženost centralnog nervnog sistema su raznovrsni i brojni zavisno od bolesti. Ukoliko obično miran pas postane razdražljiv, uznemiri se, unezvereno se kreće bez očiglednog razloga, možda je u pitanju neko trenutno nespokojstvo, želja da izađe, ili seksualna pobuđenost.

Međutim, ukoliko postane agresivan, ako ne prepoznaje svoje gospodare, udara se, oreće u krug ili leži satrven u nekom ćošku, možda je u pitanju tumor koji pritiska mozak (cerebralna kompresija), edem ili hemoragija. Mogu se javiti i grčevi, ali su on i simptomi epilepsije, intoksikacije, itipolikemične krize, meningitisa ili endefalitisa.

Lečenje: Ukoliko Vaš pas iznenada dobije grčeve, ostavite ga u mračnoj prostoriji i tišini dok mu ne prođe kriza, koja ne bi trebalo da traje više od nekoliko minuta. U slučaju recidiva, ili ukoliko se ne oporavi potpuno, pa se čak jave i drugi simptomi, pozovite veterinara. Potpuni gubitak svesti i mlitavost životinje ukazuje na srčanu sinkopu ili insulinsku komu kod psa sa dijabetesom koji se leči insulinom. Naravno, ne treba ni sekund odlagati odlazak kod veterinara. Nagla paraliza takođe iziskuje brzo reagovanje. Ona je često posledica povreda (udes na putu), hernije ili hemoragije.

LOKOMOTORNI ZNACI

HRAMANJE

Hramanje je često uzrokovano jakim bolom usled frakture ili uganuća, može biti uzrok i ankiloze (kao posledica stare frakture), ili nekog oboljenja zglobova.

Lečenje: Ukoliko je pas naglo počeo da hramlje, treba pažljivo opipati ekstremitet da bi se lokalizovao bol ili vrela tačka na zglobu; pa treba brižljivo pregledati jastučiće na šapama i prste u cilju pronalaženja rane, trna ili „popinog praseta“ koji mogu izazvati apces. Dešava se da pas drži savijenu šapu usled nekog pogrešnog pokreta. Najverovatnije je u pitanju kidanje ukrštenog ligamenta kolena. Neke male rase pasa povremeno drže zadnju šapu podignutu, i to je, najčešće, posledica iščašenja zgloba u kolenu, ali to treba veterinar precizno da dijagnostikuje.

Ponekad pas ne hramlje uvek na istu nogu: u pitanju može biti poliartritis, bolno inflamatorno oboljenje koje naizmenično pogađa više zglobova. Artroza se javlja kod pasa koji stare, izazivajući često hramanje zadnjih nogu i tog dela tela. Hramanje može biti i posledica problema na nervnoj bazi. Na primer, degenerativni mielitis je oboljenje kičmene moždine koje se često sreće kod nemačkog ovčara i izaziva hramanje u zadnjem delu tela da bi na kraju prešlo u geganje.

FRAKTURA

Ako je došlo do frakture, snažan bol će sprečiti svaku upotrebu povređenog ekstremiteta, te se može zapaziti nenormalna pokretljivost u oblasti oblasti izlomljenih segmenata i pucketanja vrhova kostiju.

Lečenje: Ne bi trebalo da se pomeraju povređeni ekstremiteti i treba ih imobilisati pre odlaska kod veterinara.

ZNACI NA KOŽI

APSCES

Ukoliko dođe do tuče (ujeda, ogrebotina) sa nekim drugim psom ili mačkom, pas može dobiti apces nakon nekoliko dana. Povređeno mesto otiče, zatim se apces izbuši i isteče gnoj.

Lečenje: To mesto treba očistiti i staviti antiseptički rastvor kap po kap. Ukoliko je pas malaksao, ne jede i ima povišenu temperaturu, najvrovatnije ćete morati da mu date antibiotike.

BUBULJICE

Mogu se zapaziti sitne bubuljice, pa i mali čirevi na koži stomaka. Najverovatnije je tada reč o piodermatitisu, bakterijskoj infekciji kože.

Lečenje: Piodermitis se leči sa antisepticima i antibioticima.

SVRAB

Lečenje: Treba pregledati kožu i dlaku kada se pojavi svrab i utvrditi da li ima buva, s obzirom da su one najčešći uzrok svraba. Nekada je vidljiv samo nihov izmet u obliku sitnih tačkica rasutih po dlaci, posebno duž linije leđa i zadnjeg dela tela – ukoliko se stave na list papira i ukvase, pocrveneće. Pojedine rase pasa su alergične na ujed buve, kao što je nemački ovčar, te mogu za nekoliko sati da dobiju ozbiljan ekcem u vidu čitave ploče na zadnjem delu tela.

ANALNI SVRAB

Često se javlja kod psa koji gricka svoj anus ili vuče i trlja svoj stražnji deo o zemlju. Ovaj svrab može biti uzrokovan prisustvom crevnih parazita ili začepljenjem analnih žlezdi.

Lečenje: Veterinar će iscediti ove žlezde, pritiskanjem oboda anusa. Treba dezinfikovati to mesto, dati antibiotike i izvršiti hiruršku intervenciju po potrebi.

OPADANJE DLAKE

Gubitak dlake na pojedinim mestma može biti prirodna posledica intenzivnog češanja koje izaziva habanje dlake. Ukoliko pojava delova bez dlake nije uzrokovana češanjem, možda je reč o mikozi (kružna ogolela mesta, prečnika nekoliko santimetara), ili neke hormonske bolesti (hipotireozis, hiperkorticizam, poremećaj ravnoteže seksualnih hormona) – opšte gubljenje dlake na celom telu i simetrično.

Lečenje: Najčešće se kod lečenja mikoza koriste lekovi protiv gljivica koji se uzimaju ili oralnim putem, ili se koriste lokalno. Ukoliko je mikoza zahvatila celo telo, najbolje je da psa okupate u antigljivičnom rastvoru. Ako se sumnja na dermatozu endokrinog porekla, neophodno je uraditi stimulacije tiroide ili nadbubrežnih žlezda.

ZNACI OBOLJENJA OČIJU

Trebalo bi da vlasnik obrati pažnju na oko koje suzi. Možda je u pitanju konjuktivitis (infektivni ili alergijski), često ne tako ozbiljan, ali i oboljenje rožnjače, inflamatornog (keratitis) ili traumatskog (ulcer) porekla, često kod rasa buljavih očiju (pekinezera, boksera ili buldoga). Ukoliko je oko modro, možda je reč o zamućenosti sočiva (katarakta) ili njegovog otoka koji je čest u slučajevima keratitisa. Otekla bolna jabučica uz slabljenje vida predstavlja znak glaukoma.

Lečenje: Ako ovi znaci potraju, neophodno je obratiti se veterinaru. Neki psi mogu i da izgube vid ukoliko se ne reaguje na vreme. To bi moglo biti izazvano povredom mrežnjače (atrofijom ili upalom) ili celebralnom lezijom. U tom slučaju dijagnoza iziskuje dodatna ispitivanja (elektroretinografija, skener) koja će veterinar propisati.

ZNACI OBOLJENJA UHA

Ukoliko pas češe uho ili ako primetite crnkasti cerumen neugodnog mirisa, vrlo je verovatno da pati od ušne šuge. Svrab i često trešenje glavom mogu biti posledice pucanja krvnog suda u usnoj školjci. Uz to se javlja i pojava hematoma na koji ukazuje oteklo i opušteno uho.

Bakterijske infekcije su često uzrok akutnih ili hroničnih bolnih otititsa, usled čega pas povremeno naginje glavu na onu stranu gde mu je bolno uho. Pregled ušnog kanala otkriva prisustvo tečnosti koja može biti gnojava.

Lečenje: Treba što pre započeti sa lečenjem ovih oboljenja, s obzirom da se mogu brzo proširiti na srednje uho i izazvati poremećaj ravnoteže.

VETERINARSKE USLUGE
Nemojte nenajavljeno odlaziti kod veterinara, već se na vreme raspitajte kada prima pacijente, da li dolazi po pozivu i, ukoliko ne, da li treba posetu zakazati.

U ČEKAONICI
Držite psa na povocu i stavite mu korpu ukoliko je agresivan prema drugim životinjama ili ljudima.

KARTON
Ukoliko je to prva poseta veterinaru, on će otvoriti karton gde će upisati Vaše podatke, i detalje o Vašem psu (pasmina, starost, serija, tetovir broj, vakcinacije, bolesti i prethodne hirurške intervencije).

ZA VREME PREGLEDA
Postavite psa na sto za pregled i budite spremni da reagujete ukoliko pokuša da ispolji bilo koj vid agresivnosti. Ukoliko ne nosi korpu, stavite mu povez oko njuške, predostrožnosti radi. Za vreme pregleda budite pored svog psa.

HIRURŠKA INTERVENCIJA

Ukoliko treba da bude hospitalizovan, ostavite mu neki čaršav koji će mirisati na Vaš dom, ili neku igračku.

Na vreme saznajte u koje vreme možete otići kod veterinara. Ukoliko veterinar proceni da je psu neophodna hirurška intervencija, zahtevaće da ga dovedete ujutru praznog stomaka. Zavisno od kompleksnosti operacije, psa ćete preuzeti iste večeri ili sutradan. Anestezija se daje intravenozno.

Ponekad se upotrebljava cevčica (ugradi se u dušnik) i anestetik se da u gasovitom stanju. Ponekad ćete morati da dovodite psa dva do tri dana na kontrolu zavoja. Šavovi se skidaju deset dana posle operacije.

POSLE INTERVENCIJE

Ukoliko je Vaš pas imao intervenciju na glavi (oči, uši, njuška) najverovatnije će nositi plastičnu kragnu oko vrata, što će ga sprečiti da se češe. Ne smete je skidati, čak i kada se pas ponaša izbezumljeno i pokušava da je skine. Ne brinite, navići će se za nekoliko sati.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane