Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Hitni slučajevi

Vrlo je važna sposobnost brzog i efikasnog reagovanja, s obzirom da na taj način možete spasiti život svom psu. Najpre, morate poznavati osnovne teže poremećaje koji mogu zadesiti psa. Ukoliko dođe do nesreće, bitno je da prepoznate simptome, zatim da ih analizirate i brzo reagujete. Pozovite veterinara, i delujte efikasno dok on ne dođe.

RANA SA KRVARENJEM

Ukoliko je Vaš pas ranjen, oboren, ujeden ili se posekao i obilno krvari, uradite sledeće. Iz predostrožnosti mu stavite korpu, pošto ga bol može navesti da Vas ujede; zatim stavite sterilnu gazu ili čistu krpu na ranu, snažno pritisnite da bi došlo do koagulacije krvi. Ukoliko je krvarenje u predelu šapa obilno, a krv svetlo crvene boje, pritisnite brahijalnu arteriju za prednje, a femoralnu arteriju za zadnje šape.

Dok čekate da se veterinar pojavi, možete postaviti pean (stezač) na 5 cm od rane prema donjem delu ekstreiteta. Napravite čvor i provucite olovku da biste stezali dok ne dođe do zaustavljanja krvi. Zatim, fiksirajte ranu.

OPEKOTINE

Ako je u pitanju laka opekotina, isperite je vodom kako biste ublažili bol, a zatim izvršite dezinfekciju živinim hromatomom i antibiotskom mašću. Opekotinu zaštitite zavojem i redovno previjajte.

Kada je u pitanju teža opekotina, ne nanosite ništa masno na nju, i prekrijte je vlažnim čaršavom (radi ublažavanja bola), pa odvedite psa kod veterinara.

Ukoliko je opekotina posledica nekog hemijskog proizvoda, herbicidima ili deterdžentima, dobro isperite taj deo tela. Ukoliko je taj proizvod na bazi sode ili alkalije, dodajte u vodu sirće i isperite; a ako se radi o proizvodu koji je kiselina, dodajte u vodu sodu bikarbonu (natrijumbikarbonat).

Ako je povreda veća, nemojte odlagati poziv veterinaru.

TOPLOTNI UDAR

Simptomi toplotnog udara su – groznica, dahtanje, obilno lučenje pljuvačke. To je ozbiljan poremećaj nastao usled toplote i uzrokovan je time što pas zadržava temperaturu. Najčešće pogađa pse koji se nalaze u zatvorenom vozilu izloženo, suncu. S obzirom da se pas ne znoji, on ubrzano diše ne bi li se rashladio.

Ukoliko je vazduh vruć i ne obnavlja se, temperatura tela može porasti i preko 41° C. Neophodno je da ga odmah rashladite tako što ćete ga prenei u hlad, politi ga hladnom vodom ili ga zaroniti u vodu. Nekad ćete morati da primenite veštačko disanje (njuška ostaje zatvorena, u nozdrve se uduvava vazduh tri do četiri sekunde, pa se zatim prekine, i tako deset do dvanaest puta u minutu). Ukoliko može da pije, dajte mu malo jake crne kafe i brzo ga odvedite kod najbližeg veterinara.

NERVNA KRIZA

Nervna kriza se može ispoljiti odjednom, u bilo kom trenutku i nezavisno od starosne dobi Vašeg psa. Obično pas padne na tlo, ekstremiteti mu se ukrute, a glava i vrat su mu napregnuti. Takođe, može da mlatara nogama, da luči pljuvačku, da urinira ili vrši nuždu ispod sebe.

Ta kriza traje nekoliko minuta, nakon čega pas ustaje i ubzo se vraća u pređašnje normalno stanje. Ukoliko je reč o lezijama i ozbiljnim oboljenjima (encefahtis, meningitis, intoksikacija), krize se smenjuju, a u periodu između kriza pas se ne ponaša normalno.

PROŠIRENJE ŽELUCA (DILATACIJA), UVRTANJE ŽELUCA

Simptomi dilatacije želuca – nagla uznemirenost, pokušaj da se bezuspešno povrati, obilno lučenje pljuvačke. Abdomen mu otiče, postaje bolan i napet, disanje je kratko i mučno, nakon čega nastupa stanje šoka – pada u komu. Ukoliko se ne leči adekvatno, brzo nastupa smrt.

Dilatacija je posledica prekomernog nagomilavanja gasova i tečnosti u želucu, a može biti praćena i torzi¬jom tog organa. Stanje šoka doprinosi hitnosti i ozbiljnosti situacije. Iako se najčešće sreče kod pasa krupnije rase, nailazimo na ovaj problem i kod pasa koji rade vežbe posle obroka.

Odvedite ga najbrže što možete kod veterinara, i ukoliko ima samo dilataciju želuca, gastrosondiranje će omogućiti uklanjanje sadržaja želuca; ali u slučaju torzije, mora se hitno interevenisati hirurškim putem da bi se želudac ispraznio i vratio u normalan položaj. Psu treba dati infuziju i pripaziti ga nekoliko dana s obzirom da može doći do pojave srčanih smetnji.

STANJE ŠOKA

Hladni ekstremiteti, ubrzan i slab puls, ukočen pogled, blede desni mogu ukazivati na stanje šoka. Kako bi se izbegla koma, treba što brže reagovati.

Trebalo bi da primenite veštačko disanje ili masažu srca. Masaža srca se vrši dlanom ruke, jakim ritmičnim pritiskom iza ramena, po sredini rebara (u predelu srca). Ukoliko je neophodno, obavite je i u automobilu za vreme vožnje psa kod veterinara. Kada dajete veštačko disanje, podignite mu ogrlicu i izvucite jezik da visi po strani.

Šake stavite ispružene preko ramena, iza ramena ravnomerno pritiskajte kako biste isterali vazduh iz grudnog koša, a zatim ga vratite u normalan položaj. Najbolje bi bilo da te pokrete izvodite svakih pet sekundi. Ukoliko dajete veštačko disanje „usta na nos“ stegnite njušku jednom rukom i uduvavajte vazduh u nozdrve tokom tri do četiri sekunde. Prekinite radi izdisaja, pa ponovo nastavite – deset do dvanaest minuta.

FRAKTURE

Ukoliko imamo situaciju u kojoj je pas slomio nogu treba, pre svega, nastojati da se polomljeni ekstremitet ne pomera. Nogu ćete imobilisati pomoću udlaga (dve drvene daščice ili dve grane dužine ranjene noge). Nežno ih postavite sa obe strane šape pričvršćavajući ih vrpcom ili flasterom (improvizovana udlaga se može napraviti jednostavno od novina savijenih u vidu oluka).

Ukoliko je reč o otvorenom prelomu, očistite ranu i zaštitite je čistim čaršavom pre nego što postavite udlagu. Ako je ozbiljniji prelom u pitanju (lobanja ili kičmeni stub), pažljivo položite psa na jednu dasku i prebacite ga što brže kod veterinara, izbegavajući pomeranje. Fraktura je praćena nemogućnošću pomicanja ekstremiteta ili pogođenog dela kostura kao i snažnim bolom na najmanji pokret.

Stavite psu korpu, čak i ako inače nije agresivan, zato što se može desiti da ujedom refleksno reaguje na bol.

GUTANJE STRANOG TELA

Ukoliko je Vaš pas progutao neko strano telo, nemojte paničiti. Sitni predmeti (kamenčići, dugmad, čiode) mogu bez problema proći kroz creva. Trebalo bi da mu date da pojede nešto sa visokim sadržajem biljnih vlakana (zeleno povrće) koja će obložiti predmet i olakšati njegov prolazak koji traje oko tri dana.

Ukoliko predmet ostane uklješten u ždrelu, pokušajte da ga pažljivo izvučete sa dva prsta. U slučaju da ima bolove, povraća, ima povišenu temperaturu, nema stolicu, treba se obratiti veterinaru radi eventualne operacije.

INTOKSIKACIJA

Psi vrlo lako gutaju strana tela, ali i toksične supstance. Najčešće je reč o otrovima – mišomor (antikoagulant u granulama koji se često može naći u podrumima), metaldehid (sredstvo protiv puževa, često u vrtovima), organohlorna ili organofosforna jedinjenja (insekticidi) i etilen glikol (tečnost protiv smrzavanja za automobil). Neophodno je da se pas odmah leči, kako bi se spasao.

U slučaju da je došlo do intoksikacije, utvrdite odmah uzrok bolesti.

Ukoliko znate šta je Vaš pas progutao, odmah pozovite centar za antitoksikaciju ili veterinara i postupite kako Vam kažu. Ako preporuče protivotrov, dajte ga psu bez oklevanja. Nemojte kod psa izazvati povraćanje ili mu davati da pije ukoliko ne poznajete prirodu otrova, već ga odmah odvedite kod veterinara.

Ukoliko je došlo do gutanja toksičnog proizvoda, sprečite apsorpciju davanjem sredstva za povraćanje, ako otrov nije korozivan. Određeni otrovi deluju tek nakon nekog vremena (npr. mišomor, koji je uzročnik smetnji u koagulaciji, tek nakon tri dana se ispoljavaju različita krvarenja, respiratorne smetnje, hematomi na koži koji su praćeni bledilom sluzokože (anemija).

S lečenjem treba početi što pre, i trebalo bi da je na bazi vitamina K i koagulanata, kao i transfuzije krvi. Metaldehid i strfilin izazivaju ozbiljne nervne simptome (anksioznost, drhtanje i stezanje mišića, grčeve, komu). Lečenje podrazumeva davanje infuzije da bi se olakšala eliminacija otrova, i davanje sredstava protiv grčeva.

Intoksikacija izazvana insekticidima na bazi organohlornih i organofosfornih jedinjenja uzrokuje nervne simptome (uznemirenost, otupelost, konvulzije), digestivne (lučenje pljuvačke, povraćanje, dijareja), očne (suzenje, sužena ženica) i respiratorne (cijanoza sluzokože). Koristi se protivotrov koji se daje u zavisnosti od simptoma, s obzirom da ovaj vid trovanja može da se kreće ka ozbiljnoj bubrežnoj insuficijenciji.

EDEM PLUĆA

Najuočljiviji simptom edema pluća je jako otežano disanje. Čeljust psa je otvorena, dahće, sluzokoža usta postaje modra usled nedostatka kiseonika, te može doći do curenja iz nozdrva. To je komplikacija koja je, pre svega, uzrokovana insuficijencijom leve srčane komore, ali i udisanjem dima, udarom struje ili trahealnim (dušničkim) kolapsom.

Morate znati da je ovo izuzetno hitan slučaj, s obzirom da potrebe psa za kiseonikom treba obezbediti što je brže moguće. Lečenje podrazumeva ubrizgavanje dijuretika, davanje vazodilatora i, po potrebi, stavljanje maske s kiseonikom. Naravno, obavezan je hitan odlazak kod veterinara. Edem pluća može biti blaži i hroničan prilikom srčane insuficijencije. Simptomi su i kašalj kao i manje dramatični respiratorni problemi.

UBOD INSEKATA

Pas će ispoljiti ujed insekta tako što će češati lice o tlo ili pomoću šapa. Zapravo, ubod insekta može izazvati alergijsku reakciju (otok ili urtikanija) koja se najčešće manifestuje kao otok oko očiju, usta ili ušiju, i ponekad je praćena intenzivnim suzenjem. Do ove reakcije dolazi petnaest do dvadeset minuta nakon ujeda. Lečenje kortikosteroidima i antilustaminima brzo smanjuju simptome alergije.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane