Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Bombaj mačka (Bombay) - kratkodlaka mačka

Nazvana po indijskom gradu u kom se još uvek mogu naći crni leopardi, ili panteri, bombaj mačka je rezultat nastojanja američke odgajivačice Niki Horner koja je pedesetih godina 20. veka želela da stvori „minijaturnog crnog pantera“.

Do šezdesetih, Horner je uspela da dobije prve od tih sjajnih, mišićavih mačaka crne dlake sa zaobljenim glavama i blistavim očima boje bakra. Iako su bombaj mačke slične burmanskim, to nisu tek crne burmanske mačke: bombaj mačke nastale su ukrštanjem crne američke kratkodlake mačke i burmanske mačke boje sobolova krzna (smeđa).

Tako dobijeni mačići bili su crni jer su imali samo jedan burmanski gen (cb), ali su imali svilenkastu, kratku dlaku te pasmine. Budući da je gen za sepija oznake burmanske mačke recesivan, smeđi mačići sa sepija oznakama još uvek se katkad pojavljuju u leglu bombaj mačke, a svi bombaj mačići imaju prugaste oznake kad se okote!

Može potrajati dve godine dok se u potpunosti ne razvije puna raskošna dubina i boja dlake bombaj mačke.

Trebalo je mnogo vremena da se bombaj mačka prizna kao pasmina, ali joj je 1976. CFA priznala status šampiona, a od tada je bombaj mačka promenila svoj izgled tako da više ne podseća na svoje burmanske pretke.

Ostavština burmanskih mačaka značila je da su neke linije bombaj mačaka patile od urođenih deformacija lobanje, a uzgoj sa ciljem izbegavanja problema doveo je do toga da glava bombaj mačke danas više nalikuje glavi američke kratkodlake mačke. Lice je umereno klinastog oblika, a koža na nosu, jastučićima na šapama i rubu oko očiju potpuno je crna (ili izrazito tamnosmeđa).

Poveće uši imaju zaobljene vrhove i neznatno su zakrivljene prema napred, stvarajući utisak da bombaj mačka uvek napeto sluša sve što vi govorite! Dugačak rep drži ponosno, leđa su ravna, a telo mišićavo - i iznenađujuće čvrsto.

Bombaj mačke imaju prilično nezasit apetit i iako mogu postati prilično krupne odrasle mačke, nikad ne gube svoju prirodnu gracioznost.

Bombaj mačka je veoma privržena, pa ju je, kao i burmansku, najbolje opisati kao mačku „koja traži toplinu“ - obožava toplinu i zato će satima zadovoljno sedeti (ili danima, ako joj se pruži prilika) u nečijem krilu, uživajući u milovanju krzna kojim se održava njegov sjaj i tekstura.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane