Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Singapurska mačka (Singapura) - kratkodlaka mačka

Singapurska mačka je najmanja pasmina na svetu - prosečna mačka teška je tek 2.7 kilograma - a takođe je i jedna od najnovijih pasmina. Naziv je dobila po malezijskom imenu za grad Singapur (Singapura), što znači „lavlji grad“. Službena maskota Singapura je singapurska mačka po imenu Kucinta, a takođe postoji kip jedne od tih mačaka. Prvobitne mačke Singapura bile su moćne, divlje životinje koje su uglavnom živele u i oko kanalizacije, noću tražeći hranu. Te su mačke bile poznate kao „odvodne mačke“.

Dva američka uzgajivača, Hal i Tommy Meadows, 1975. Doveli su mačke iz Singapura u Sjedinjene Države u cilju započinjanja programa uzgoja. Sve mačke koje su danas registrovane kao singapurske potiču iz uzgojnog programa Meadowsa.

Singapurska mačka je službeno priznata 1988. godine, iako je ne priznaju organizacije GCCF ni FIF-a jer još uvek postoje sumnje po pitanju porekla pasmine. Dok su divlje mačke iz jugoistočne Azije bile temelj za druge pasmine, kao što je divlja abesinska mačka, Meadowsi su takođe bili istaknuti uzgajivači burmanskih i abesinskih mačaka, pa neki tvrde da su se one koristile u programu uzgoja singapurskih mačaka, što divlje mačke čini „inspiracijom“ za pasminu, a ne genetskim utemeljivačima pasmine.

Taj stav se temelji na činjenici da je jedina boja u kojoj se singapurska mačka uzgaja sepija agouti - prugasta sa abesinskim uzorkom sa najmanje dve pruge boje na svakoj dlaci. Genetski, to je tamnosmeđa prugasta sa abesinskim uzorkom, što je rezultat kombinovanja burmanskih alela sa agouti (prugastim) uzorkom, što je prvi put viđeno kod abesinske mačke.

Ako su boja i uzorak singapurske mačke dobijeni od burmanskih i abesinskih gena, njena veličina i tihi, povučeni temperament karakteristike su njenih opreznih divljih predaka, koji su na sebe privlačili malo pažnje i razvijali se samo do veličine kakva se može održavati uz veoma siromašnu ishranu.

Maleno telo singapurske mačke nose snažne, ali ne zdepaste noge. Šape su malene i ovalnog oblika sa smeđim jastučićima i tamnim dlakama između prstiju. Glava je zaobljena sa ravnim nosom i prilično širokom, tupom njuškom.

Uši su široke i duboko zakrivljene, neznatno postavljene prema spolja - čime se stvara utisak da mačka uvek osluškuje prikrada li joj se neko. Oči su bademaste boje lešnika, zelene ili žute, te prekrasno obrubljene crnim crtama. Od unutrašnjih uglova očiju do jastučića brkova pružaju se tamne mrlje koje se zovu „gepardove linije“, a vide se čak i kod mačića.

Singapurska mačka je veoma retka pasmina, čak i u SAD-u gde je razvijena, i još uvek postoji samo oko 2000 singapurskih mačaka, što ih čini jednom od najdragocenijih pasmina.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane