Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Tokinška mačka (Tonkinese) - kratkodlaka mačka

Tonkinška mačka je novi naziv za staru pasminu - drevnu „bakarnu mačku“ Šijama (današnji Tajland). Bakarno- smeđe mačke drevnog Šijama bile su poznate kao supalak ili Thong Daeng, a opisane su u rukopisu pod nazivom Knjiga pesama o mačkama koji su stvorili umetnici i pesnici u starom glavnom gradu Ayudha između 1350. i 1767. godine. Danas se smatra da su supalak mačke preci burmanske i havana mačke, a da je sama tonkinška mačka mešanac burmanske i sijamske mačke.

Moguće je da su potpuno čokoladno- smeđe sijamske mačke, prvi put viđene u Britaniji osamdesetih godina 19. veka, bile burmansko-sijamski hibridi tonkinškog tipa. Prva zabeležena tonkinška mačka na Zapadu bila je ljupka tonkinška mačka sa oznakama Wong Mau, koja je utemeljila američke burmanske pasmine , dovedena iz Ranguna tridesetih godina 20. veka.

Prirodne hibridne karakteristike Wong Mau dobijene su od njenih potomaka, a tek su pedesetih godina uzgajivači započeli sa pokušajima obnavljanja „mješavine“ kroz nove uzgojne programe. Moderna tonkinška mačka je prva pasmina koja potiče iz Kanade, gde je razvijena šezdesetih godina.

Bez obzira na njen nedavni dolazak na scenu, tonkinška mačka se već dokazala kao jedna od najpopularnijih pasmina.

Tonkinška mačka nosi jedan sijamski (cs) gen i jedan burmanski (cb) gen, a njena telesna obeležja čine prelepu mešavinu dveju roditeljskih karakteristika - manje je koščata i elegantna od sijamske, ali je snažna i prilično čvrsta, poput burmanske, uz karakterističnost živahne i privržene prirode orijentalnih pasmina.

Sijamsko-burmanskim ukrštanjem dobijaju se isključivo tonkinški mačići, ali parenjem dveju tonkinških mačaka dobiće se, u proseku, dva tonkinška i dva druga mačeta - jedan sa burmanskim i jedan sa sijamskim bojama neznatnih razlika između evropskih i američkih burmanskih mačaka, evropske tonkinške mačke obično su malo više koščate od svojih severnoameričkih srodnika.

Kanadsko udruženje ljubitelja mačaka prvi put je priznalo tonkinšku mačku i dodelilo joj status šampiona 1984. godine. Nije nikakvo čudo da su sve velike organizacije uskoro potom priznale te atraktivne i prijateljski raspoložene mačke. Međutim, postoje znatne razlike po pitanju prihvatljivih boja, pa čak i naziva boja!

Boja koja je u SAD-u poznata kao „prirodna“, svuge drugo smatra se smeđom. Reč je o svetlosmeđoj, nešto između burmanske tamnosmeđe (sobolovo krzno) i sijamske crne (tuljanovo krzno), sa tamnijim oznakama koje se lagano stapaju sa bojom tela.

Boja očiju kod prirodnih mačaka je plavo- zelena. Ljubičasta - u SAD-u poznata kao boja šampanjca - je bleda, golubije siva sa ružičastom nijansom, a oznake su tamnije nijanse iste boje. Kod ljubičastih mačaka, boja očiju varira od svetloplave do zelene, ali standardi za izložbe svaku nijansu žute boje smatraju neprihvatljivom. Kod svih tonkinških mačaka gornji rubovi očiju su ovalni, a donji su okrugli.

Crvene i krem tonkinške mačke mogu imati nešto prugastih šara - veoma ih je teško eliminisati kod svih pasmina tih boja - ali su mačke priznate prema standardima Velike Britanije, ali ne i u SAD-u.

Kod kornjačastih i prugastih tonkinških mačaka oznake su mnogo manje vidljive jer su prekrivene uzorcima dlake, ali maske i noge ipak bi trebalo da budu tamnije od tela. Mnoge tonkinške mačke su poznate kao “mink” (nerc) jer su njihova krzna tako neverovatno mekana i gusta da imaju poseban sjaj.

Takvom krznu treba skoro dve godine da se razvije do svoje pune lepote.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane