Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ocicat mačka (Ocicat) - kratkodlaka mačka

Relativno nova pasmina, ocicat mačka ima zanimljiv naziv i lepo izgleda, a nastala je slučajnim parenjem sijamskog mužijaka čokoladnih oznaka i ženke hibrida - abesinske i sijamske crnih oznaka. Mačići su se 1964. okotili u Michiganu, u SAD-u, a izgledali su poput abesinskih mačaka, ali kada se jedan pario sa sijamskom mačkom, među mačićima je bio jedan sijamski sa oznakama abesinskog uzorka, ali i jedan tačkasti, nazvan Tonga.

U početku se ta tačkasta mačka zvala „accicat“ - kako bi se opisala slučajnost nastanka (accidental = slučajno) - a kasnije je to promenjeno u „ocelette“ - kako bi se naglasila njena sličnost sa ozelotom (ocelot).

Tonga je sterilisana i postala je voljeni kućni ljubimac, ali je vlasnica, Virginia Daly, kasnije ponovila parenje i tako je nastala Dalai Talua, ženka koja je utemeljila pasminu. Tom Brown je pomogao u nastavku razvoja, uvodeći američke kratkodlake mačke. Ocicat mačka je 1966. prvi put službeno priznata od strane TICA-e.

Ocicat mačka je prilično velika pasmina - to su mišićave i iznenađujuće čvrsto građene mačke - odrasla mačka u proseku ima oko 6 kilograma (mužijaci su mnogo veći od ženki). Najviše se ističe raskošan, „prašumski“ uzorak krzna sa jasno vidljivim tačkama, čiji bi raspored trebalo da slediti klasični prugasti uzorak, vrtložeći se oko središta njihovih bokova.

U početku su te tačke bile kestenjasto smeđe na krem podlozi, ili svetle čokoladne boje na krem podlozi, a obe su vrste imale zlatno-žute oči. Međutim, u novije su vreme razvijene srebrne ocicat mačke - geni su dobijeni ukrštanjem sa američkim kratkodlakim mačkama tokom razvoja pasmine. Sve srebrne boje imaju belu podlogu, što naglašava prelepe šare.

Glava klinastog oblika sa širokom njuškom daje šiljasto lice, naglašeno velikim, bademastim i lagano iskošenim očima. Jednako kao i egipatske mau mačke, oči ocicat mačke - koje, prema standardima za izložbe, ne smeju biti plave - istaknute su tamnim rubovima i okružene svetlijim „naočarima“, i rašljastim „linijama maskare“ na slepoočnicama i obrazima.

Rep je dug i vitak, i jednako kao i noge, obavijen prugama. No, prava dlaka se najbolje vidi na samom vrhu. Dok su standardi pasmine tražili mačku „divljeg“ izgleda, ocicat mačka je graciozna, razigrana i veoma društvena - dobrodušne naravi kakvu svako može poželeti!

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane