Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Orijentalna kratkodlaka mačka (Oriental Shorthair)

Orijentalna kratkodlaka mačka - Bez obzira na njihov naziv - i egzotičnu lepotu - to ne mora značiti da ove mačke, ranije u Britaniji poznate kao „strane kratkodlake mačke“, potiču sa Istoka! Naziv se zapravo odnosi na pasmine koje imaju vitko telo, šiljastu glavu i kose oči. Drugim rečima, te orijentalne kratkodlake mačke su zapravo sijamske, ali bez oznaka (colourpoint).

U drevnom rukopisu, Knjizi pesama o mačkama, opisani su preci današnjih smeđih i plavih pasmina, kao i crnih, belih, te dvobojnih crnih i belih (koje se nazivaju singhasep) i osenčanih srebrnih. Procenjuje se da čak i danas na Tajlandu, u području Bangkoka, oko 20% „sijamskih“ mačaka ima oznake, a ostale su jednobojne ili jednobojne sa belim.

Nakon što je Britanski klub ljubitelja sijamskih mačaka odlučio da će podsticati uzgoj samo plavookih sijamskih sa oznakama, jednobojne mačke žutih ili zelenih očiju bile su isključene iz sijamskih klasa na izložbama. Iako je to razdoblje početnog propadanja isključenih mačaka, takođe je najavilo novo poglavlje u istoriji zasebne pasmine koja je danas poznata kao orijentalna kratkodlaka mačka.

Orijentalna kratkodlaka mačka obuhvata sve mačke „sijamskog“ (tj. orijentalnog ili stranog) oblika tela koje nemaju oznaka. Tehnički, bez obzira jesu li jednobojne, dvobojne, kornjačaste, prugaste, činčile (tipped), dimaste ili osenčane, sve te mačke su jedna pasmina, i sve imaju elegantno, vitko i gipko telo, dugačak rep i usku glavu klinastog oblika.

U Britaniji se svaka boja spominjala kao zasebna pasmina pod zajedničkim nazivom strane kratkodlake mačke, dok su u SAD-u bile poznate kao orijentalne kratkodlake mačke i na izložbama su se pojavljivale kao jedna pasmina. Kako bi se izbegla zbrka, Britanija je 1991. takođe prihvatila naziv orijentalne kratkodlake mačke. Uprkos tome, još uvek postoje različita mišljenja, posebno po pitanju naziva boja.

Uz isključivanje svih, osim plavookih sijamskih mačaka sa oznakama iz klase za izložbe,opadalo je zanimanje za pasminu kao celinu, uz izuzetak potpuno crnih i potpuno plavih mačaka, sličnog oblika tela, koje su uzgajane u Nemačkoj do početka Drugog svetskog rata.

Tek je nakon rata u Britaniji osmišljen program uzgoja, a cilj je bio uzgoj potpuno smeđih mačaka stranog orijentalnog oblika tela. Pravi je napredak u uzgoju modernih orijentalnih mačaka započeo 1962. godine, kada je desetogodišnji program počeo stvarati pasminu čistokrvnih, plavookih, belih orijentalnih mačaka.

Te su plavooke bele mačke po izgledu i karakteru bile sasvim drugačije od belih mačaka drugih pasmina. Važno je istaći da se nisu pojavljivali problemi gluvoće povezani sa bojom dlake. Standardi za izložbe u Velikoj Britaniji traže da : orijentalne mačke imaju plave oči, dok su u SAD-i i drugde dopuštene i zelene oči.

Zbog tih razlika u standardima, u Britaniji se plavooke bele mačke nazivaju „stranim belim mačkama“, dok u SAD-u i drugde jele mačke plavih ili zelenih očiju nazivaju „orijentalnim belim mačkama“.

Budući da je dlaka pasmine dominantna, te prikriva eventualne skrivene gene za boje, te zato što je trebalo postići plave oči i oblik tela nastao ukrštanjem orijentalnih i sijamskih mačaka sa oznakama, neki od mačića u ranim leglima stranih belih mačaka nisu bili beli.

Neki nisu imali samo obojene oznake, već su bili sasvim obojeni, a prvi među njima bili su jednobojni crveni, jednobojni crni i tačkasti prugasti. Orijentalne tačkasto- prugaste mačke nekada su se zvale mau mačkama - ali taj se naziv često mešao sa egipatskom mau mačkom - pa je kasnije promenjen.

Takođe je upadalo u oči jedno mače vidljivo sijamskog tela i raskošne kestenjaste boje. Ta se boja najpre zvala havana, ali je priznata kao kestenjasto smeđa. Godine 1970. ponovno su je počeli nazivati havana bojom - ali se u SAD-u još uvek opisuje kao kestenjasto smeđa kako bi se razlikovala od zasebne pasmine smeđih mačaka čiji je naziv havana!

Parenjem te mačke kestenjaste boje sa sijamskom ljubičastih oznaka stvorila se mogućnost za uzgoj mačaka bogate smeđe boje, ali i ljubičaste - koja se u SAD-u naziva lavandom!

Uskoro su se pojavile i druge jednobojne mačke: veličanstveno lepe crne orijentalne mačke zaista su potpuno crne, od vrhova do korena dlake, te oko očiju i na jastučićima šapa.

Takođe postoje svetlosmeđe, kao što su boje cimeta i karamela. Prva je svetlosmeđa, a najbolje ju je opisati kao boju mlečne čokolade, dok se druga često opisuje kao boja bele kafe.

Nove, prelepe boje i uzorci i dalje se razvijaju, pa ih je danas priznato više od 50.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane