Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Bolesti oka

ATROFIJA MREŽNJAČE

Ovo oboljenje je često kod pudle ili kokera. Vid nije ugrožen do 4. ili 5. godine života. Prvi poremećaji se zapažaju na kraju dana, s obzirom da je reč o smanjenju vida pri slaboj svetlosti. Ova bolest se razvija lagano, a pas na kraju oslepi. Nekada se javlja i bilateralna katarakta.

Lečenje: Može se pokušati sa usporavanjem bolesti, lečenjem na bazi vitamina A. Operacija katarakte je bespotrebna, s obzirom da mrežnjača više ne funkcioniše.

KATARAKTA

Reč je o zatamnjenju sočiva. Razlikujemo dve vrste bolesti , mladalačku kataraktu koja se razvija pre nego što pas napuni dve godine, a katarakta kod odraslih pasa se javlja nakon osme godine života. Može biti nasledna, inflamatorna (komplikacija uveitisa), traumatska ili metabolička (komplikacija dijabetesa melitusa). Mnogi ostareli psi pate od ove bolesti.


Lečenje: Lečenje se zasniva na ublažavanju simptoma i usporavanju toka bolesti. Kada budu oba oka zahvaćena, a životinja oslepi, pristupa se operaciji. Otklanja se sočivo ukoliko je mrežnjača sačuvala svoju aktivnost.

KONJUKTIVITIS

Membrana koja oblaže očne kapke, prednji skler i treći kapak, naziva se vežnjača. Njihova upala je konjuktivitis, i tada vežnjače postaju crvene i nadražene, ponekad uz krvav iscedak, čak i gnojav u uglu oka. Kada je bol izuzetno jak, oko ili oba ugrožena oka se napola zatvaraju. Akutni konjuktivitis je najčešće infektivnog ili alergijskog porekla.

Gnojni konjuktivitis udružen sa curenjem iz nosa kod mladog šteneta može biti jedan od prvih znakova štenećaka. O hroničnom konjuktivitisu govorimo kada traje nekoliko nedelja ili kad se ponavlja uprkos lečenju; njegov uzrok tada može biti mehanički, entropijum, strano telo (pupino prase) ili pak trepavice koje ispadaju.

Lečenje: Oči treba očistiti oftalmološkim antiseptičkim rastvorom i ukapati antibiotički ili antiinflamatorni kolirijum zavisno od uzroka. Mogu se jednostavno iščupati nenormalne trepavice ili pak hirurški intervenisati na entropijumu.

EKTROPIJUM

Ektropijum predstavlja izvrnutost kapka. Urođen je (kod bernandinaca, engleskog ili američkog kokera) ili stečen (postinflamatorni, posttraumatski, kod starog psa). Simptomi su upala vežnjača i suzenje.

Lečenje: Neophodna je operacija.

ENTROPIJUM

Radi se o uvrtanju kapaka ka spoljnoj strani, tj. prema rožnjači. Može biti unilateralan ili bilateralan. Urođen je kod rasa kao što su čau-čau, bernandinac, nemačka doga, pudla; ali mogu biti i posledica grča (nakon bolnog procesa na oku) ili ožiljka (posle povrede ili hronične upale kapaka). Najizraženiji simptomi su nadraženost, upala rožnjače i vežnjača, suzenje. Pas oseća bol i šapama češe napola zatvoreno oko.

Lečenje: Sprovodi se lekovima (antibiotički kolirijum) ili hirurški (korektivna operacija), zavisno od uzroka bolesti.

GLAUKOM

Predstavlja povećanje unutrašnjeg pritiska oka. Reč je o veoma ozbiljnom i bolnom oboljenju koje izaziva neizlečivo slepilo. Oko koje je pogođeno glaukomom je uvećano, vrlo osetljivo na dodir i crveno. Kapci su crveni i topli, a zenice proširene. Vid se naglo smanjuje, a nakon toga se i gubi. Može biti i posledica urođenog nedostataka, npr. kod baseta i kokera. Najčešće nastaje nakon luksacije sočiva, zatim kao posledica uveitisa, katarakte ili tumora.

Lečenje: Lečenje se sprovodi medikamentima ili hirurškim putem, zavisno od uzroka bolesti.

KERATITIS

Radi se o upali rožnjače koja često ide sa konjuktivitisom. Osnovni uzroci su alergijski ili infektivni. Prilikom keratitisa, rožnjača može da izgubi svoju prozirnost i da postane zamućena. Nakon nekoliko dana se mogu primetiti mali krvni sudovi koji nenormalno snabdevaju rožnjaču krvlju i crne tačke poput naslaga pigmenta.

Određene rase su podložne nekim bolestima rožnjače, kao što su površinski keratitis kod jazavičara, hronični površinski keratitis kod nemačkog ovčara (alergijskog porekla) i suvi keratokonjuktivitis koji je čest za kokere. Javlja se kao posledica nedovoljnog lučenja suza, što dovodi do isušenosti oka.

Lečenje: Podrazumeva ukapavanje antibiotičkih i antiinflamatornih kolirijuma više puta dnevno, kao i veštačke suze ako su oči suve.

ULCERACIJA ROŽNJAČE

Ulcer se javlja kao posledica gubitka supstance rožnjače, i može biti infektivnog (suvi keratokonjuktivitis) ili mehaničkog porekla (iskolačene oči pekinezera, rana izazvana mačjim noktima, na primer). Oko sa ulcerom je crveno, napola zatvoreno: pas ga trlja šapama, zbog jakog bola.

Lečenje: Najpre je potrebno obaviti oftalmomoški pregled koji će omogućiti da se ustanovi ozbiljnost ulcera; ako nije dubok, brzo će zarasti pomoću kolirijuma koji se često ukapavaju u toku dana. Ako je u pitanju veća povreda, možda će biti neophodno prekriti vežnjaču: veterinar zatvara oko šavom sa nekoliko kopči na desetak dana, kako bi se izbeglo pogoršanje povrede i pospešilo zarastanje. Kod težih slučajeva dolazi do perforacije rožnjače i posledica po unutrašnje funkcionisanje oka. Tada je neophodna hirurška intervencija.

UVEITIS

Reč je o inflamatornom oboljenju dužice i susednih struktura oka koje može da zahvati jedno ili oba oka. Oko je crveno i zatvara se, zenice su sužene. Usled bolova oči suze, a pas beži od svetlosti. Uzrok može biti infekcija ili tumor, ali može biti i posledica piroplazmoze, lejšmanioze ili povreda (trn, lovački metak), kao i jedan od simptoma štenećaka, Rubartovog hepatitisa ili toksoplazmoze.

Lečenje: S obzirom da je reč o ozbiljnom oboljenju, neophodno je hitno lečenje – lokalno (ukapavanje kolirijuma) i opšte (uzimanje antiinflamatoniih organa oralnim putem).

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane