Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Bolesti genitalija

BOLESTI GENITALIJA KOD ŽENKE

ODSUSTVO POLNOG ŽARA
Svakih šest do osam meseci bi trebalo da se javlja polni žar kod keruša. Može se desiti da neki ciklus preskoči, ali i da potpuno izostane. Najverovatnije se radi o cisti na jajniku ili o poremećaju u stimulaciji jajnika.

Lečenje: Ne treba se miriti sa takvim stanjem stvari, već, naprotiv, nastojati da se uspostavi normalan ciklus, jer često izostajanje estrusa (anestija) može biti uzrok kasnijih poremećaja (metritis, piometra).

LAŽNA TRUDNOĆA I LAKTACIJA KOJA JE PRATI

Reč je o stanju koje se zapaža kod kuje dva meseca nakon teranja. Iako nije gravidna, ženka se ponaša kao da joj prethodi štenjenje ili dojenje. Nervozna je, ponaša se majčinski prema nekim predmetima, poput igračaka i obuće. Dojke su joj nabrekle i daju mlako na pritisak.

Lečenje: Lečenje može biti lokalno ili opšte, uz tendenciju da se zaustavi lučenje mleka. Neophodno je brzo intervenisati stavljajući kuju na dijetu koja se sastoji samo od uzimanja vode u toku četrdeset osam sati. Zatim joj se oduzimaju i sve stvari prema kojima ispoljava materinski odnos. U toku nervnih tegoba kao što su anksioznost, drhtavica, cviljenje, anoreksija, primenjuje se anksiolitički tretman. Laktacija na nervnoj bazi ne proizvodi kancer dojke, nasuprot onome kako se često misli.

METRITIS

Reč je o upali uterusa, koja je izazvana infekcijom. Akutni metritis nastaje najčešće posle štenjenja (nakon jednog do pet dana) ili posle pobačaja. Može biti izazvan prisustvom mrtvog fetusa u šupljini materice ili se događa posle metroragije (odliv krvi). Hronični metritis je oblik koji je povezan sa razvojem piometre kada je grlić materice otvoren.

Simptomi su: groznica, ubrzan rad srca, anoreksija i abdonurialni bol uz smanjenje lučenja mleka.

Lečenje: Ovanoliisteroktomija (sterilizacija hirurškim putem) je najefikasnije lečenje.

VAGINALNI POLIPI

Radi se o izraslinama različitih veličina, i neprimetne su dok ne dosegnu visinu vulve.

Lečenje: Ovi, u osnovi ne tako ozbiljni, fibromi se uklanjaju hirurškom intervencijom.

PIOMETRA

Oboljenje izazvano prisustvom gnoja u uterusu, koje je vezano za seksualni ciklus i javlja se najčešće dva meseca posle teranja. Ima različite kliničke oblike. Najčešće napada životinje srednjih i poznih godina (6-7 godina i starije). Simptomi: ubrzan rad srca, anoreksija, povećana žeđ, učestalo mokrenje, odliv vulve ukoliko je grlić otvoren (gnoj je smrdljiv, žute, zelenkaste ili smeđe boje). U slučaju da nema odliva mogu biti neophodna dopunska ispitivanja kako bi se potvrdila dijagnoza: rendgensko snimanje abdomena i uzimanje krvi.

Lečenje: Antibiotici ne daju zadovoljavajuće rezultate prilikom lečenja, te je najbolje pribeći hirurgiji, tj. izvaditi jajnike i matericu oboleloj kuji. Piometrija je ozbiljno oboljenje i brzo se komplikuje dovodeći do oboljenja bubrega ukoliko izostane adekvatno lečenje.

TUMOR DOJKE

Veoma se često javljaju i mogu biti zloćudni (kancerozni) ili dobroćudni. Često ih ima više, vrlo brzo rastu i ponekad ih je teško omeđiti ukoliko su kancerozni. Kancerozni tumori dojke se vrlo brzo šire, a rendgensko snimanje toraksa nekad onemogućava da se uoče metastaze na plućima. Nažalost, tada je prognoza nepovoljna, a operacija često nekorisna, osim ako su ti tumori zagnojeni i otežavaju redovnu higijenu (neprekidno znojenje, usled čega se keruša energično liže). Neophodan je godišnji pregled dojki.

Lečenje: Preporučuje se hirurško uklanjanje tumora dojki. Potrebno je uraditi dve intervencije u razmaku od mesec i po ili dva. Histološka analiza tumora će omogućiti da se utvrdi njihova priroda. Ukoliko je tumor zloćudan, lečenje je često svedeno na smirivanje simptoma, s obzirom da je velika verovatnoća da će maligne ćelije ostati u organizmu. Kod izvesnih karcinoma dojke, možda će biti neophodno otklanjanje svih dojki i njihovih ganglija, a u nekim slučajevima se preporučuje hemoterapija i zračenje.

VAGINITIS

Ovo oboljenje se ispoljava u vidu prozirnog ili gnojnog sekreta iz vulve. Vrlo često je posledica upale ili infekcije sluzokože, ponekad izazvane koitusom.

Lečenje: Leči se antibioticima ili lokalno antiseptičkim ispiranjem.


GENITALNA OBOLJENJA KOD MUŽJAKA

OBOLJENJA PROSTATE

Ova vrsta oboljenja je česta kod mužijaka, a javljaju se uglavnom nakon pete godine života. Prvi i osnovni simptom je uvećanje obima prostate. Najčešća je hipertrofija prostate. Simptomi su koprostaza (nagomilavanje izmeta u debelom crevu), teškoće pri kretanju i opšta slabost. Urinarni simptomi su sekundarni, a ispoljavaju se otežanim mokrenjem, prisustvom krvi u mokraći i eventualnom inkontinencijom.

Lečenje: Daje se natiandrogin da bi se umanjila veličina prostate, i antibiotici radi odbrane od sekundarne infekcije. Prostatitisi su bolne i akutne upale prostate. Često se zapažaju apscesi, više ili manje prošireni unutar tkiva prostate, koji izazivaju groznicu.

Lečenje: Lekovima protiv infekcije, ili hirurškom intervencijom u slučaju jačeg apscesa. Kancerozni tumori su ozbiljni i brzo metastaziraju.

Lečenje: Operativno.

TESTIKULARNI TUMORI

Veće su šanse da se kod starijeg psa pojavi tumor testisa. Najčešće samo jedan testis postaje kancerozan. On raste i treba brzo da se otkloni zbog mogućih potonjih metastaza.

Lečenje: Preporučljivo je kastriranje psa. Kriptorhidični psi, tj. psi čiji testisi nisu spušteni, predisponirani su za razvoj tumora. Često je samo jedan testis na svom mestu, dok drugi ostaje u abdomenu ili na putu od abdomena ka svom mestu. Ovaj poslednji često oboljeva od raka.

Lečenje: Poželjno je pre pete godine starosti, hirurški otkloniti testis koji nije spušten. Osim toga, budući da je taj nedostatak nasledan, nije preporučljivo koristiti takvog psa za rasplod.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane