Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ishrana

Kako da izaberete pravu hranu za činčile

Činčile imaju veoma osetljiv digestivni trakt, pa je bitno da ih hranite kvalitetnom hranom. U divljini, činčile jedu hranu bogatu dijetetskim vlaknima. Njihovom organizmu ne odgovara masna ishrana i pozamašne količine hrane, budući da ona može da izazove i poremećaje u varenju. Najbolje ih je hraniti kvalitetnim granulama obogaćenim svežim senom.

Promena u ishrani takođe može poremetiti digestivni sistem, pa ih treba postepeno navikavati na novu hranu. Ukoliko planirate da im promenite ishranu, počnite sa mešanjem male količine nove hrane sa starom, i postepeno povećavajte količinu nove hrane. Poslastice svedite na najmanju moguću meru.

Koja je najbolja hrana za činčile

Prioritet ima hrana u granulama, budući da mešavina semenki može biti nutritivno dovoljna, ali jedino ako je činčila jede u kompletu (treba napomenuti da one često odvajaju i jedu samo omiljene delove hrane iz mešavine).

Potražite granule baš za činčile koje sadrže 16-20 % proteina, 2-5 % masti i 15-35 % vlakana. Ukoliko ne možete da nađete kvalitetnu hranu za činčile, eksperti savetuju da kao zamenu koristite kvalitetnu hranu za zečeve ili morske prasiće (sličnog nutritivnog sastava).

Većina činčila će jesti jednu do dve kašike granula dnevno. Iako nisu sklone prežderavanju, zbog svežine je preporučljivije da ih hranite malom količinom granula. Možete im dati kašiku granula ujutru i uveče (kada najčešće jedu); mada neki vlasnici hrane svoje činčile samo uveče. Šta god da odlučite, pokušajte da održite ritam, budući da, kao što je već napomenuto, činčile vole rutinu.

Teška keramička posuda je možda najbolje rešenje za sprečavanje da se hrana zaprlja i užegne.

Napomena u vezi sa kukuruzom:

Oprečna su mišljenja o ulozi kukuruza u ishrani činčila. Smatra se da kukuruz može da izazove probleme sa varenjem i nadimanje, iako je zastupljen kao sastojak u velikom broju mešavina hrane za čičile. Naučno gledano, čičilama je neophodna ishrana sa puno vlakana, ali budući da kukuruz sadrži skrob, koji je u velikoj meri nesvarljiv za činčile, trebalo bi ga izbegavati kao poslasticu, ali i kao dominantni sastojak ishrane. Možda će Vam biti teško da izbegnete kukuruz u granulama, pa je najbolje da pogledate sastav na kutiji i ukoliko je pri kraju liste, reč je o zanemarljivoj količini.

Svakodevno ih hranite svežim senom

Čak i kada izaberete ishranu bogatu vlaknima, hranu u granulama morate oplemenjivati senom da biste bili sigurni da činčila uzima dovoljno vlakana za pravilno funkcionisanje sistema za varenje. Vlakna iz sena pomažu u održavanju zdravlja zuba.

Dajte im sena koliko god mogu da pojedu u toku dana. Seno bi trebalo oprati i menjati svakodnevno da se ne bi uprljalo ili ubuđalo.

Možete im dati seno u kockama, mada je preporučljivije hraniti ih svežim listovima sena, budući da ima više vlakana (a čičile vole i da se igraju sa njim). Starije činčile ne bi trebalo hraniti isključivo senom lucerke; ima visok sadržaj proteina, kalcijuma, i oksilata, pa preterano konzumiranje može da dovede do urinarnih i drugih problema (s druge strane, luerka je dobra za činčile u razvoju, za vreme parenja, i kao poslastica).

Seno od mačjeg repa (Phleum pretense) je odličan izvor vlakana, i trebalo bi da čini osnovni deo hrane za odrasle činčile. Nemojte ih hraniti senom koje je vlažno, miriše sumnjivo ili nema boju.

Poslastice za činčile

Činčilama bi poslastice trebalo davati veoma pažljivo i u malim količinama - ne više od kafene kašike dnevno. Suvo grožđe i drugo suvo voće spadaju u njihove omiljene poslastice, mada je bogato šećerom, pa bi ih trebalo davati umereno i povremeno. Preporučljivo je koristiti suvo grožđe kao poslasticu za vreme pripitomljavanja činčila, ali bi najbolje bilo iseći zrno suvog grožđa na nekoliko manjih delova.

Nemojte im davati više od 3 ili 4 zrna suvog grožđa nedeljno. U drugu preporučljivu poslasticu spada šipak, budući da ima dosta vitamina C i drugih hranljivih sastojaka. Najpopularnije poslastice za činčile su najčešće bogate mastima i šećerom, pa bi ih trebalo izbegavati. Ima raličitih oprečnih stavova šta im treba ponuditi kao poslastiu, pa je konsultacija sa veterinarom uvek najbolje rešenje.

Iako mi smatramo da grančice nisu ništa specijalno na šta treba obraćati pažnju, Vaša činčila će ih posmatrati kao obećavajuću poslasticu. Grančice jabukovog (ali i drugog sličnog drveća) drveta, takođe mogu poslužiti kao poslastica. Hrana koju dajete činčilama ne sme da bude tretirana pesticidima.

Koprofagija

Činčile mogu jesti svoj izmet. Ovo se javlja kod nekih životinja biljojeda čija je ishrana bogata vlaknima (zečevi, npr). Činčile će jesti poseban, meki izmet, koji se razlikuje od suvog koji inače izbacuju. Ovo je bitno za njihove digestivne funcije, i hranljivo je, pa se ne brinite kad vidite da činčila ovo radi.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane