Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kavez

Činčile su sitni glodari poreklom iz Južne Amerike, nastanjuju kamenjare i suve oblasti na planinama. Verovatno su najpoznatije po svojoj neverovatno mekom, gustom i luksuznom krznu. U divljini ih ovo krzno štiti od elementarnih nepogoda, iako u zarobljeništvu može da im stvori problem sa pregrejavanjem. O ovome morate da razmišljate kad odlučujete gde ćete smestiti svoju činčilu. Najbolje bi bilo da kavez stavite u hladniji, mirniji deo stana/kuće.

Kavez

Veći kavez je uvek bolje rešenje. Veličina poda bi trebalo da je najmanje 60 x 60 cm; a što se visine tiče, predlaže se da kavez bude visok i obogaćen policama i gredama po kojima bi se činčila penjala. Najbolji materijal je svakako žica; izbegavajte plastične kaveze ili igračke, budući da će ih činčila grickati i uništiti brzo.

Za podlogu možete koristiti opiljke drveta (izbegavajte kedar; opiljci tvrdog drveta poput jasike su bolji od borovine) ili novine. Većina kaveza za činčile ima mrežasti pod, koji je lak za održavanje, ali ume da bude neudoban za činčile, pa ih je bolje izbegavati. Možete zameniti pod i police od mreže drvetom. Takođe bi trebalo obezbediti mesto za skrivanje, preporučljivo od drveta.

Gde da postavite kavez

Kavez bi trebalo smestiti u najtiši deo kuće, gde ih ljudske aktivnosti neće uznemiravati i plašiti u toku dana. Kavez bi takođe trebalo da bude u hladnom delu prostorije (ali, ne na promaji!), neizložen direktnom sunčevom svetlu koje može uzrokovati pregrejavanje.

Letnje temperature moraju biti pod nadzorom, a sobna temperatura ne bi trebalo da je iznad 25 C. Ukoliko nemate klima uređaj, stavite kockice leda u plitku posudu u kavezu, a za ovu svrhu možete da upotrebite i vlažnu zavesu ili peškir (voda koja isparava će ohladiti prostor).

Postavite kavez na sto ili postolje, to će učiniti da se činčila oseća sigurno (činčile će se uplašiti koliko morate da se naginjete nad kavezom radi interakcije sa njima).

Boce sa vodom

Staklene boce sa vodom su idealne, budući da činčila ne može da ih gricka. Ako koristite plastične, obložite ih mrežom kako biste ih osigurali od potencijalne štete (možete da kupite i mrežaste štitnike). Što se hranilica tiče, najbolje su one koje mogu da se zakače spolja da činčila ne bi mogla da urinira u svoju hranu. Ukoliko se koristi posuda za hranu, onda bi trebalo da je teška i od keramike, i neophodno ju je čistiti svakodnevno.

Igračke

Trebalo bi obezbediti i igračke - pregrade od drveta i grančica (bez pesticida) su dobre igračke za žvakanje. Kao igračke mogu poslužiti i neke igračke za papagaje, zatim loptice i prstenčići za zečeve. Bitno je da nabavite igračke koje nemaju sitne ili plastične delove, da ih činčila ne bi progutala.

Točkovi

Točkovi mogu da obezbede neverovatnu zabavu, iako možda mislite da je besmisleno koristiti točak, ako činčila na njega nije naviknuta od malena. Potražite točak veličine 38 cm (manji točkovi će biti premali za odrasle činčile), sa određenom podlogom i sa otvorenom stranom bez ukrštanja (mrežasti točkovi su opasni za noge i rep).

Činčile i peščano kupatilo

Peščano kupatilo je apsolutno neophodno za činčile. Energično kupanje u pesku je normalno za činčile, i na taj način održavaju svoje bujno krzno čistim i zdravim. Ne samo da pomaže u održavanju dlake sjajnom i svilenkastom, već je dobro za opuštanje činčila. Sa velikim zadovoljstvom ulaze u peščano kupatilo, valjaju se i uživaju.

Pesak/prašina

Uvek koristite kupljen pesak za kupanje činčile. To je posebno pravljen pesak za činčile, i baš za ovu svrhu. Kada se činčila uvalja u pesak, on ulazi u njenu kožu i apsorbuje ulje i prljavštinu iz krzna. Pesak ili puder može biti sličan ovome, ali neće imati istu funkciju -pesak za činčile podražava potpuno prirodne uslove u kojima bi se inače činčila kupala. Taj pesak bi trebalo da je nekoliko inča dubok kako bi se činčila bez problema valjala u njemu.

Posuda

Preporučuje se teška posuda, koja ne može tako lako da se prevrne. Trebalo bi da je nešto veća od činčile. Za ovu svrhu se mogu koristiti i kanisteri, kao i plastične posude sa okrluglim dnom. Plastične činije imaju prednost budući da su zatvorene, što smanjuje količinu prašine koja bi se eventualno raznosila po sobi.

Smestite ovu posudu u kavez svake večeri, tada su činčile aktivne. Pesak će se verovatno raštrkati naokolo, ali ovo prosto ide uz činčile. Isti pesak se može koristiti ponovo, ali je neophodno sklonti izmet i prljavštinu.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane