Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Šta bi sve trebalo da znate o feretkama

Feretka (Mustela furo) - žive oko 6-8 godina (ponekad i do 11-12)

Mužjaci su krupniji od ženki (duži i teži). Ženke su dugačke oko 33-35 cm, a teške oko 340 g – 1.20 kg, dok su mužjaci dugački oko 38 cm-40 cm, a teški oko 1-1.5 kg ukoliko su sterilisani, a ukoliko nisu, mogu da budu i teži – oko 2 kg (pa i više).

Većina feretki poreklom iz Severne Amerike je prethodno sterilisana u ranom životnom dobu.

Feretke uglavnom spavaju preko dana, i do 18 sati. Prirodno su najaktivnije u sumrak i zoru, ali se često adaptiraju i prilagođavaju vreme spavanja i aktivnosti prema svom vlasniku.

Vole da se igraju, i veoma su interesantne za posmatranje.

Feretke imaju slab vid, ali im je razvijeno čulo mirisa i sluh im je prilično dobar.

U Americi feretke imaju status domaćih životinja preko 2000 godina, ali se kupuju kao ljubimci preko 300 godina. Na nekim mestima još uvek nisu priznate kao domaće životinje, zbog zakona o čuvanju životinja. Nekada ih mešaju sa divljim feretkama.

Da li feretke imaju neprijatan miris?

Neosnovano se smatra da feretke imaju neprijatan miris. Prisutan je diskretan mošusni miris, koji nije previše napadan. Ovaj mošusni miris dolazi iz njihovih lojnih žlezda i prisutan je bilo da su sterilisane ili ne. Preporučuje se povremeno kupanje, ali ne prečesto, jer se na taj način neće redukovati miris, već će pogoršati situaciju, budući da će koža postati suva, a lojne žlezde će proizvoditi više masnoće kako bi sprečile da se koža osuši.

Feretkama u Severnoj Americi prilikom sterilizacije, uklanjaju i žlezde slične onima koje kod tvorova ispuštaju sadržaj istih kada se osete ugroženo. Međutim, kod feretki ove žlezde imaju znatno umereniju sekreciju, a neprijatan miris se brzo rasipa i nestaje. Postavlja se pitanje da li je potrebno uklanjanje ovih žlezda, koje se najčešće rutinski vrši u Severnoj Americi, budući da mošusni miris nema veze sa ovim žlezdama, a da je sama sekrecija iz žlezda minoran problem.

Da li ste znali?

Reč “feretka” ima latinsko poreklo, i znači ”lopov”. Vlasnici feretki mogu da potvrde da je ovo ime zasluženo, budući da će feretke vrlo rado ukrasti sve što mogu da uhvate šapama, i da sakriju u svoje skrovište.

Feretke potiču iz iste porodice (Mustelidae) kao jazavci, vidre, kanadske kune, lasice, divlje feretke, žderavci i tvorovi.

Daleko poreklo feretki je donekle misterija, iako su vrlo bliske evropskim tvorovima.

Naučno ime za feretke je donekle kontroverzno – Mustela putorius furo se tradicionalno koristilo, iako se danas sugeriše da je bolje da se zovu prosto Mustela furo.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane