Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Nega feretki

Kupanje feretki

Kupanje feretki je često diskutabilna tema, posebno pitanje koliko bi često to trebalo raditi. Ljudi koji su osetljiviji na prirodan mošusni miris feretki, obično češće kupaju svoje feretke, što može dati suprotan rezultat. Miris feretki je deo prirodnih masti u koži feretke, pa kupanje može donekle redukovati miris. Međutim, često čišćenje kože i krzna od ovih ulja, može stimulisati veću proizvodnju masnoća, pa mošusni miris može postati jači nekoliko dana nakon kupanja. Redovno čišćenje kaveza će doprineti prijatnom mirisu vaše feretke.

Neke feretke vrlo prirodno ulaze u vodu, dok je drugima to odbojna ideja. Nekoliko prvih kupanja će se odraziti na kupanja u budućnosti, tako da, ukoliko se Vaša feretka boji vode, imajte strpljenja i takta. Ako se boji vode, potrudite se da je svedete stres prilikom kupanja na najmanju moguću meru. Ukoliko se uplaši, zapamtiće to, pa se trudite da budete opušteni, ponudite neke omiljene poslastice, a uzmite u obzir i neke vodootporne igračke. Ukoliko približite ritual kupanja nečemu što će feretku podsetiti na igru, biće jednostavnije i manje stresno.

Možete kupati feretku u kadi, sudoperi ili nekom sličnom mestu. Napunite kadu ili sudoperu toliko da feretka bude većim delom potopljena, ali toliko da može da dotakne dno. Možete postaviti neku podlogu ili peškir na dno kade, ili posude. Koristite vodu koja je topla, ali ne i vruća. Napravite penu na telu, ali pazite da šampon ne dospe u oči ili uši (ukoliko slučajno dođe do toga, isperite sa svežom vodom). Isperite sav šampon, budući da sve što ostane može da iritira ili osuši kožu i krzno. Dobro bi bilo da ponovo napunite kadu svežom vodom, možda čak nekoliko puta, kako biste se uverili da je isprano sve što je moglo da se ispere.

Koliko često bi trebalo praktikovati kupanje?

Izbegavajte često kupanje, budući da to isušuje kožu. Predlog je da se feretke kupaju najviše jednom mesečno, mada dokle god feretka nije previše prljava, dovoljno je kupati je na svaka 2-3 meseca.

Šampon

Trebaće vam nežan šampon za feretku. Najbolje bi bilo da nabavite šampon koji je posebno pravljen za feretke; postoji nekoliko dostupnih brendova. Ukoliko ne možete da pronađete šampon za feretke, koristite neki za mačiće, ili za bebe.

Sušenje

Obično je dovoljno sušenje peškirom, budući da se krzno feretki vrlo brzo suši, ali je bitno da pazite da nisu na nekom mestu gde može da im bude hladno, ako su još uvek vlažne. Osim ako im kavez nije sveže očišćen, to nije najbolje mesto da se stave nakon kupanja, s obzirom na to da će prljav kavez/posip obesmisleniti efekat kupanja. Neki vlasnici postavljaju čiste peškire u kadu i puštaju svoje feretke da se osuše kopajući po peškirima. Neke feretke prihvataju fen za kosu, ali ako se odlučite za ovaj vid sušenja, sušite najblažom varijantom.

Šampon protiv buva

Ukoliko Vaša feretka ima buve, konsultujte veterinara pre nego što počnete da koristite šampon protiv buva. Veterinar će predložiti najpogodniji tretman protiv buva, koji uključuje šampon protiv parazita, ali i sprej za kuću. Nega noktiju Makazice za nokte predviđene za mačke, poslužiće i za feretke. Možete da koristite i male makaze koji sami koristite za sečenje noktiju. Međutim, one ponekad nagnječe nokte, što izaziva neprijatan osećaj.

Nokte treba iseći tako da se odseče oštar vrh, bez zadiranja u donji sloj, koji sadrži krvne sudove i nerve završetke, i koji, kada se poseče, boli i krvari.

Većina feretki ima svetle ili providne nokte, a deo nokta koji ne treba seći je rozikast. Potrudite se da ne priđete ni previše blizu tom delu, jer i u tom slučaju može da bude bolno.

Ukoliko Vaša feretka ima tamne nokte, možete da pokušate da na osnovu oblika prepoznate gde treba seći. Vrh nokta je obično prilično uzak i izgleda gotovo šuplje ako se posmatra odozdo. S druge strane, možda je najsigurnije iseći oko pola centimetra nokta.

Ukoliko imate dileme možete konsultovati veterinara ili nekog uvežbanog vlasnika da Vam demonstrira sečenje noktiju, pre nego što sami pokušate.

Najbolje bi bilo da nokte sečete često: ukoliko postane deo rutine, Vaša feretka će se lakše navići na ovu radnju (kao, uostalom i Vi), i biće potrebno da isečete samo mali deo nokta svaki put.

Uverite se da je dovoljno opuštena, a ako nije – pomozite joj da se opusti. Možda ćete morati da je držite za vrat. Poslastice ovde mogu biti od pomoći.

Za svaki slučaj pripremite nešto čime ćete eventualno zaustaviti krvarenje, ako do njega dođe.

Potencijalne nezgode

Nebitno koliko ste pažljivi, vrlo je moguće da ćete slučajno malo nespretnije iseći nokat i izazvati krvarenje u jednom trenutku. Ne paničite. Samo se uverite da imate nešto pri ruci što će zaustaviti krvarenje:

- Neki puder sa stipsom. Ovo pomalo peče, ali je jako efikasno. Nakon što ste obrisali krv, nanesite prstohvat pudera na ranu.
- Kukuruzni skrob ili brašno se mogu koristiti na sličan način.
- Možete pritisnuti nokat u sapun ili pčelinji vosak.
- Ukoliko je u pitanju manje krvarenje, pritisak vrha nokta će biti dovoljno efikasan način da se zaustavi krvarenje.
- Za koji god metod da se odlučite, uverite se da je krvarenje prestalo pre nego što smestite feretku u kavez.

Četkanje

Četkanje je odličan način da održite krzno svog ljubimca u dobroj formi, i posebno je efikasno kada se feretke linjaju, da ne bi došlo do gutanja dlaka. Veliki broj feretki ne voli da mirno stoji za vreme četkanja, pa je bolje da praktikujete kraće a češće četkanje, nego dugo i retko. Koristite meku četku za mačke ili mačiće, ili probajte sa nekom gumenom.

Čak iako redovno četkate svog ljubimca, dobro bi bilo da im dajete preventivno sredstvo za stvaranje kuglica od dlake, posebno u vreme pojačanog linjanja. Ova sredstva su dostupna u vidu slatkastog gela u tubi, i mnoge feretke ih smatraju poslasticama.

Čišćenje ušiju

Feretke imaju voštane uši, i redovno čišćenje će sprečiti probleme i infekcije. Sekrecija iz ušiju im je svetlo smeđa ili crvenkasta. Redovno čišćenje će Vam pomoći da uvidite promenu količine ili teksture ušne sekrecije koja može da ukaže na infekciju ili parazite.

Kako biste očistili uši, koristite blago sredstvo za čišćenje ušiju koje ćete nabaviti kod veterinara ili u pet šopu. Ako nemaju za feretke, kupite neko sredstvo koje je pogodno za mačiće. Sipajte nekoliko kapi u svako uvo, blago ih masirajte, a onda pustite feretku da protrese glavu. Ovo je dobro za uklanjanje voska, ali kao posledicu može imati nered, pa je najbolje da ovo radite u prostoriji koja se lako čisti, poput kupatila. Možete koristiti i štapić za uši (obložen pamučnom vatom) za spoljašnje delove uha. Nikada ne gurajte štapić unutar ušnog kanala! Ukoliko feretka pokuša da se izmigolji, trudite se da vosak ne dospe do ušnog kanala.

Napomena: Ušne grinje su vrlo česta pojava, kao i infekcije. Ukoliko Vaša feretka ima obilan ušni sekret ili vosak, tamno smeđi ili crn, neprijatnog mirisa, ili ako prečesto trese glavu, češka se u predelu ušiju, obavezna je poseta veterinaru.

Pranje zuba 

Ovo ne spada u najjednostavniji deo rutinske nege feretki, ali ukoliko se praktikuje, može da deluje preventivno kada su u pitanju različiti stomatološki problemi. Takođe, na ovaj način možete da uočite najrazličitije probleme u ranoj fazi.

Kako biste na najlakši način sprovodili ovu radnju, koristite četkicu za zube namenjenu mačkama. Možete staviti malu količinu vitaminskog gela koji feretka voli, ali nikada ne koristite pastu za zube za ljude. Zatim jednostavno obrišite zube četkicom ili gazom. Usmerite se na površinu zuba i desni, a posebnu pažnju posvetite desnima.

Kao i kod bilo koje druge radnje koja se tiče nege vaše feretke, vrlo je moguće da će se ponašati napeto na početku, ali ukoliko ste pažljivi i strpljivi, velike su šanse da će feretka prihvatiti pranje zuba kao deo nedeljne rutine. Dakle, pokušajte da im perete zube najmanje jednom nedeljno.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane