Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ishrana feretki

Feretke imaju jedinstvene zahteve u ishrani, koji su u poslednje vreme i komercijalno ispraćeni u prehrambenoj industriji za kućne ljubimce. Feretke su isključivo mesožderi, i vrlo brzo vare hranu. Takođe, nemaju sposobnost da apsorbuju hranljive materije iz biljne hrane. Iz tog razloga, ishrana feretki mora da bude bogata životinjskim proteinima, mastima, i sa smanjenom količinom vlakana. Sva hrana, uključujući hranu predviđenu isključivo za feretke, nije uvek odgovarajuće sačinjena, pa vodite računa pre kupovine.

Dostupnost hrane u svakom trenutku

Feretke imaju brz metabolizam, pa je neophodno da često jedu (obično na svaka 3-4 sata). Najbolje bi bilo da im je hrana stalno dostupna. Većina feretki će jesti onoliko koliko im je potrebno da zadovolji svoje potrebe, i neće se ugojiti uprkos stalnoj dostupnosti kvalitetne hrane.

Takođe je neophodno obezbediti svežu, čistu vodu. Ukoliko primetite da Vaša feretka dobija na težini, konsultujte se sa veterinarom oko dijete i saveta u vezi sa ishranom. Češća fizička aktivnost je obično bolje rešenje za gojaznost, nego teška dijeta.

Suva hrana je odgovarajući izbor, jer im može biti stalno na raspolaganju, i sa njom nema straha od kvarenja. Konzervisana hrana se može povremeno davati, ali kao poslastica ili dodatak ishrani, ne kao kompletan obrok.

Osnovni nutritivni zahtevi:

- Visok nivo proteina – 30-40%
- Proteini moraju biti visoko kvalitetni, svarljivi, životinjskog porekla (ne biljnog)
- Visok nivo masti (najmanje 20%-30%)
- Nizak nivo ugljenih hidrata i vlakana (manje od 3% vlakana)

Proučite sastav gotove suve hrane

Nažalost, nutritivni prikaz na pakovanju hrane ne govori mnogo. Trebalo bi da proučite listu sastojaka, budući da kvalitet i dostupnost proteina može prilično da varira. Međutim, čak je i lista sastojaka varljiva. Sastojci koji su na vrhu liste imaju najveći udeo u ishrani, ali Vi ne možete znati koliki je zaista procenat u pitanju. Vodite računa o svim sastojcima na listi, budući da se nekada mogu na dnu liste naći slični, ali manje poželjni sastojci, koji ukoliko se kombinuju mogu da imaju procentualno visok udeo u ishrani (npr. sojino brašno).

Izvori proteina

Bolje je kupiti meso i mesne obroke nego ”nus-proizvode”. Ovakvi nus-proizvodi su ostaci koji se ne koriste u ljudskoj ishrani, i mogu biti teško svarljivi, zbog čega zaista ne predstavljaju dobar izvor proteina. Proteini iz jaja spadaju u visoko kvalitetne. Potražite meso ili obroke od mesa, ili jaja kako biste obezbedili prva tri sastojka (retko kada ćete pronaći hranu koja ispunjava ovaj zahtev – ali, definitivno izbegavajte bilo koju koja ne sadrži kvalitetne proteine ili masti najmanje u prvih šest sastojaka).

Hrana ne bi smela da sadrži kukuruzni gluten, sojino brašno, pirinčani gluten, ili druge biljke i žitarice na bazi proteina, koje mogu da povećaju sadržaj proteina, ali koji nisu korisni za feretke. Obratite pažnju i na dodati šećer (sahoroza, fruktoza, kukuruzni sirup, itd.).

Napomena: feretke možda neće biti oduševljene hranom sa ukusom ribe (koja takođe može uticati na neprijatan miris činijica za hranjenje), iako su neke hladnovode ribe, poput lososa, odličan izvor masnoća.

Masti

Potražite visoko kvalitetne izvore omega 6 i omega 3 masnih kiselina (meso živine je obično dobar izvor). Iako će biti teško da se utvrde izvori sa liste sastojaka ili nutritivnih tabela, treba da znate da je i kvalitet masnih kiselina podložan obradi.

Hrana za feretke

Postoji nekoliko vrsta hrane za feretke, i neke su, naravno, bolje od drugih. Kvalitetna hrana je često skupa, ali je bolje platiti više i znati da je u pitanju dobra hrana. Na tabeli ćete videti da nijedna hrana nije idealna – samo nekolicina proizvođača pravi hranu koja je dovoljno blizu kompletnim nutritivnim potrebama feretki.

Zaista je bitno izabrati hranu koja će najviše odgovarati Vašem ljubimcu. Nedostatak hrane koja potpuno odgovara feretkama je jedan od razloga što je povećano interesovanje za prirodnije načine ishrane.

Svaka promena ishrane mora biti ispraćena postepeno, mešanjem nove hrane sa starom i postepenim redukovanjem količine stare hrane. Uvek je dobra ideja koristiti mešanu hranu dok su feretke mlade, budući da neke mogu da postanu rezervisane prema novoj hrani, što može stvoriti probleme ukoliko je hrana koju trenutno jedu nedostupna. Najbolje bi bilo da uvek u rezervi imate bar još jednu alternativnu hranu koju će feretke jesti.

Hrana za mačke

Dugo godina je uobičajena preporuka bila da se feretke hrane suvom hranom za mačke ili mačiće, iako se to danas smatra zastarelim. Budući da su unapređena znanja iz oblasti veterinarske dijetetike, postavlja se pitanje da li je premium hrana dobar izbor za ishranu feretki. Ukoliko ne možete da pronađete odgovarajuću hranu za feretke (razmislite i o online kupovini) možda ćete morati da potražite hranu za mačke. Ukoliko baš morate, odlučite se za premium hranu (npr. Eukanuba, Innova).

Koristite hranu za mačiće, bogatu proteinima, ali kada feretka napuni četiri godine, pređite na hranu za odrasle. Proverite nutritivne tabele, i izaberite hranu kojoj su pri vrhu visoko kvalitetni životinjski proteini, masti i u kojoj nema žitarica, šećera i vlakana. Izbegavajte manje kvalitetnu hranu, koja je često jeftinija, ali ne i odgovarajuća za feretke.

Poslastice

Poslastice bi trebalo davati umereno. Postoje vitaminski suplementi za feretke koji su i ukusne, i istovremeno korisni. Bez obzira što su ovi suplementi zdravi, i njih treba davati u umerenim količinama. Druge poslastice uključuju jaja (tvrdo kuvana), komadiće kuvanog mesa, ili suve džigerice. Možete koristiti i kupovne poslastice za feretke, ali samo ukoliko su na bazi mesa – izbegavajte one sa žitaricama, na biljnoj bazi, kao i sa šećerom. Feretke vole slatkiše, ali nemojte odustati – izbegavajte poslastice (uključujući suvo grožđe i drugo voće).

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane