Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Feretke i drugi ljubimci

Kako će se feretke slagati sa drugim ljubimcima u domaćinstvu? Zavisi. Prilično je teško odgovoriti na ovo pitanje, budući da to zavisi od osobina i temperamenta kako feretke, tako i tog drugog ljubimca. Iako će Vaše mačke, a ponekad i psi biti u dobrim odnosima sa feretkama, neophodno je posmatrati kako se odvija interakcija između feretki i drugih ljubimaca, da biste zaštitili kako feretke, tako i druge ljubimce.

U nekim slučajevima se feretke uopšte neće slagati sa drugim ljubimcima, pa će biti neophodno da ih razdvojite i držite podalje jedne od drugih. Pre nego što odlučite da u istom domaćinstvu držite feretke sa drugim ljubimcima, razmislite o potencijalnom neslaganju, i kakvog će to uticaja imati na kasniju pažnju koju ćete morati da posvetite i jednima i drugima.

Feretke i mačke

Feretke i mačke se često vrlo lepo slažu, iako to zavisi od temperamenta. Mačke i feretke se često igraju, ali feretke mogu da imaju i odbrambeni stav prema mačkama. Ipak postoje određeni izuzeci, pa nastojite da podrobno pratite njihovu igru, dok ne budete sigurni da će i feretka i mačka ostvariti dobar i bezbedan odnos (mada bi i tada povremeno trebalo da ih posmatrate).

Feretke i psi

Kako će se razvijati odnos feretka-pas je mnogo komplikovanije pitanje, i morate pažljivo ispitati temperament psa pre nego što ga upoznate sa feretkom. Mnogi psi će se dobro slagati sa feretkama, ali zapamtite da su neke rase pasa (npr. neki terijeri) bile odgajane kao lovački psi, pa ih možda povuče instinkt za lov feretki. Veliki psi mogu nenamerno povrediti feretku u toku igre, teritorijalni psi će napasti feretku ukoliko dođe preblizu igračaka ili hrane, a svaki pas može instinktivno da juri feretke.

Moguće je da pas, posebno ako je krupan, ozbiljno povredi feretku nesrećnim slučajem, ili namerno, pa obratite posebnu pažnju. Ukoliko ima ikakve sumnje ili bilo kakvog znaka agresije, najbolje bi bilo da se onemogući ovaj odnos. Vodite računa da feretku držite podalje od hrane i igračaka psa.

Ostali ljubimci

Kao opšte pravilo, feretke se ne slažu najbolje sa drugim ljubimcima, a takvi odnosi nose podjednak rizik za feretku, ali i za druge ljubimce. Zapamtite da su feretke mesožderi, i iako sitne životinje (npr. hrčke i druge glodare, zečeve, ptice, guštere, zmije) neće posmatrati kao plen, brzo kretanje ovih životinja može u njima probuditi instinkt predatora. Bolje sprečiti nego lečiti, pa je najbolje da feretke držite podalje od ostalih ljubimaca (ne računajući već pomenute potencijalno prihvatljive odnose sa mačkama i psima).

Upoznavanje

1. Upoznajte svoje ljubimce i njihove temperamente – ukoliko je jedan previše aktivan i agresivan, ne treba ga mešati s drugim ljubimcima.

2. Ukoliko želite da upoznate ljubimce, učinite to postepeno. Prvo dopustite da mačka ili pas prouči feretku, dok je feretka u kavezu.

3. Kad primetite da se Vaši ljubimci slažu kroz rešetke, držite feretku dok se upoznaje sa mačkom ili psom (bilo bi dobro da je sa vama još neko ko će moći da zadrži psa ili mačku ako bude bilo neophodno).

4. Ukoliko nema znakova agresije, spustite feretku i dopustite joj da se približi mački ili psu. Ne bi bilo loše da imate povodac za feretku i/ili psa.

5. U početku posmatrajte vrlo pažljivo – i čak iako sve teče po planu, uvek bi trebalo da budete obazrivi i posmatrate kako se odvija igra.

6. Obezbedite feretki neko mesto gde će moći da se sakrije ako je neophodno (i gde samo ona može da se sakrije), posebno ako imate psa.

Kao opšte pravilo (ali ne bez izuzetaka) feretka koja je odrasla sa mačkama ili psima, će se bolje slagati sa njima. Ipak, zbog sigurnosti svih strana, dobro bi bilo pratiti interakcije između feretki i drugih ljubimaca.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane