Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kavez

Šta bi trebalo da znate pre nego što odlučite da nabavite kavez za svog sirijskog hrčka

Postoji dosta dostupnih kaveza za hrčke, mada je još više razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite pre nego što odlučite da nabavite kavez za svog hrčka. Naravno, najbitnije je da nabavite kavez koji će biti dovoljno prostran, dobro osiguran i lak za čišćenje. Nažalost, veliki broj kaveza koji se mogu naći u pet šopovima ne ispunjavaju sve ove uslove kada su u pitanju sirijski hrčci (zlatni hrčci, mece).

Tip kaveza

Uglavnom ćete moći da birate između mrežastog kaveza (obično sa plastičnom osnovom), plastičnog modularnog kaveza (tip sa dosta pregrada i cevi), ili akvarijum (sa sigurnosnim mrežastim poklopcem). Svaki od navedenih tipova ima prednosti i mane.

Pojednostavite čišćenje

Generalno, mrežasti kavez sa plastičnim postoljem je najjednostavniji za čišćenje; potrebno je samo podići mrežu sa dna, očistiti postolje i obrisati delove mreže ukoliko je neophodno. Malo komplikovaniji kavez će zahtevati više truda prilikom čišćenja, što je potrebno znati ukoliko se odlučite za plastični kavez sa puno pregrada i cevi. Ovi kavezi predstavljaju priličan posao prilikom čišćenjenja. Akvarijumi nisu prezahtevni, ali mogu biti teški za istovremeno držanje i čišćenje.

Ventilacija

Kada je ventilacija u pitanju, mrežasti kavezi su apsolutno najbolji izbor. Kavez sa pregradama i cevima može stvoriti bitne probleme kada je u pitanju ventilacija, pa bi kvalitet vazduha i kondenzacija mogla da izazove poteškoće. Takođe, i akvarijumi mogu imati neadekvatnu ventilaciju. Imajte na umu da će mrežasti kavez obezbediti neophodnu ventilaciju, ali ga morate skloniti sa promaje.

Veličina

Sirijski hrčci zahtevaju dosta prostora zbog trčkaranja i igre, pa je površina poda jako bitna za ove ljubimce. Generalno, mnogi kavezi koji se prodaju kao kavezi za hrčke, mogu biti premali za njih. Najbolje bi bilo da je kavez najmanje 61x30.5x30.5 cm. Međutim, da bi Vaš hrčak bio aktivan i srećan, postarajte se da nabavite veći kavez – kada su u pitanju kavezi za hrčke, uvek imajte na umu da je svaki veći kavez bolji kavez. Imajte na umu i da su pregrade i cevi postavljene u plastičnim modularnim kavezima često premali za mnoge sirijske hrčke.

Sigurnost kaveza

Delovi između pregrada u kavezu ne bi trebalo da su veći od 1,5 cm. Horizontalne prepreke će omogućiti hrčcima da se penju. Proverite vrata kaveza kako biste se uverili da su dobro zatvorena, s obzirom da hrčci vrlo brzo mogu da postanu eksperti za otvaranje vrata (metalni povodci, poput onih za pse, mogu da se koriste kao „katanac“ za vrata). Ukoliko se odlučite za kavez na više nivoa, postarajte se da hrčak ne može da padne sa bilo kog mesta u kavezu.

Kavezi za sirijske hrčke i žvakanje

Potreba i mogućnost hrčaka da glođu može nepovoljno da utiče na kavez. Mrežasti kavezi imaju puno prednosti, ali mnogi hrčci postanu opsednuti žvakanjem pregrada. Ukoliko obezbedite veliki broj igračkica za žvakanje a one dosade vašem ljubimcu, velike su šanse da će početi da žvaće kavez. Takođe, kada birate plastičan kavez, pregladajte da li je hrčak u mogućnosti da izgrize kavez, s obzirom da u tom slučaju može pobeći. Akvarijumi su generalno otporni na žvakanje (mada poklopac mora da bude dobro osiguran).

Točkovi

Hrčci bi trebalo da imaju točkove, ali je za sirijske hrčkove bitno da su ti točkovi dovoljno veliki. Kao što je već pomenuto, točkovi ugrađeni u plastične kaveze mogu biti premali za sirijske hrčke. Idealno bi bilo da imaju solidnu podlogu, bez ikakvih unakrsnih pregrada, tako da zglobovi i drugi delovi tela ne mogu da budu uhvaćeni.

Dubina podloge

Nebitno koji tip kaveza koristite, trebalo bi da obezbedite dovoljno dubok sloj za kopanje. Ovo je najbitnije kada su u pitanju mrežasti kavezi – izaberite neki sa dubokim „koritom“ koji će omogućiti dovoljno prostora za kopanje, i redukovati pokušaje hrčaka da kopaju sa strane kaveza i pokušaju da iz njega izađu.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane