Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kineski hrčak

Kineski hrčak - Zbog repa i vitkosti ih ponekad ga upoređuju sa pacovima i miševima. Prirodna boja kineskih hrčaka je agouti (dlaka je podeljena svetlim i tamnim bojama), sa tamno smeđom bojom na leđima, crnom dorsalnom linijom (duž kičme), i stomaka boje slonovače. Kineski hrčci imaju rep, oko 2.5 cm dug i bez dlake. koriste se joši nazivi, prugasti hrčci ili kineski prugasti hrčci. Kineski hrčci nisu patuljasti hrčci, ali su slične veličine. 

Kineski hrčak je mali, vitak hrčak koji dostiže veličinu od 10 cm. To znači da su dovoljno mali da se provuku kroz različite pregrade u kavezima za hrčke, pa je akvarijum bolje rešenje. 

Ponašanje i temperament: 

Kineski hrčak je noćna vrsta, ali može biti aktivan i u toku dana. Umeju da budu bojažljivi, ali su generalno dobroćudni. S obzirom da su tako mali i brzi, izazov je nositi ih. Veoma su aktivni i zahtevaju veliki kavez kako se ne bi dosađivali. 

Socijalne karakteristike: 

Postoje neke nesuglasice oko ovog pitanja. Kada dostigne zrelost, kineski hrčak, posebno ženka, može postati prilično agresivan sa drugim hrčcima, pa ih treba držati separatisano. Međutim, neki vlasnici ih drže u paru ili grupici, što zahteva veliki prostor (i to samo ako su zajedno od malena). Zbog sigurnosti predlažemo da kineske hrčke držite separatisano, ili eventualno zajedno ako ne pokazuju nikakve znakove agresije. 

Napomene u vezi sa negom:
 
Osnovna nega je ista kao i za ostale hrčke. Kao što je već pomenuto, mrežasti kavez će možda olakšati beg, pa se preporučuje akvarijum ili drugi zatvoren kavez sa dobro osiguranim poklopcem. Izbegavajte podlogu od kedra ili paprati, i održavajte kavez čistim kako biste sprečili nagomilavanje amonijaka iz urina, s obzirom da je ventilacija smanjena zatvaranjem kaveza. Hranite ih kvalitetnom hranom za hrčke sa malim dodatkom sveže hrane. 

Dodatne napomene:
 
Kineski hrčci su retki u odgajivačnicama, pa ih je možda nešto teže naći.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane