Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ruski patuljasti zimski hrčak

Ruski patuljasti zimski hrčak je obično tamno sive boje na leđima sa crnom dorsalnom linijom duž kičme. Krzno na stomaku im je belo. Međutim, zimi krzno može da se promeni od bele do nekoliko tamnijih nijansi (promene prate promenu dužine dana). Tehnikama selektivnog razmnožavanja su se proizvele drugačije boje i šare. Ruski patuljasti zimski hrčak takođe ima krzno na stopalima. Nazivaju se još i sibirski hrčak ili sibirski patuljasti hrčak.

Ruski patuljasti zimski hrčak je sitnog okruglog tela, dostižu punu veličinu od oko 8-10 cm. Ovo znači da su dovoljno mali da se provuku kroz pregrade u kavezu za hrčke, pa je preporučljivije držati ih u akvarijumu.

Ponašanje i temperament:

Ruski patuljasti zimski hrčak je noćna vrsta, ali može biti aktivan i preko dana. Smatraju se dobrim izborom kada su ljubimci u pitanju, prilično su dobroćudni. S obirom da su sitni i brzi, teško ih je nositi.
Socijalne karakteristike:

Za raliku od sirijskih hrčaka, ruski patuljasti zimski hrčak ima bolji odnos sa svojom vrstom, pa se može držati u parovima ili grupama, ali samo ako tako žive od malena. Uvođenje odraslih primeraka u grupu nije dobra ideja. Povremeno će biti potrebno razdvojiti hrčke koji su rasli zajedno.

Napomene u vezi sa negom:

Osnovna nega je ista kao i za druge hrčke. Kao što je već napomenuto, nije preporučljiv kavez od žice, s obzirom da iz njega mogu lako pobeći. Bolje rešenje je akvarijum, ili dobro zagrađen kavez sa poklopcem koji dopušta ventilaciju, ali i sigurnost. Izbegavajte podlogu od kedra ili paprati, i održavajte kavez čistim da biste izbegli stvaranje amonijaka iz ustajalog urina, s obzirom da je ventilacija ograničena zbog zatvorenog prostora. Hranite ih kvalitetnom hranom za hrčke uz dodatak male količine sveže hrane.

Da li je vaš hrčak kembelov ili zimsko-beli?

Kembelov ruski hrčak se češće nalazi u prodaji. Međutim, može biti teško napraviti razliku i ponekad se mogu pomešati u radnji. Postoji i tendencija da se napravi hibrid – kembelov zimski beli ruski hrčak.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane