Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kavez

Za dva gerbila će biti potreban kavez dimenzija najmanje oko 30 x 60 x 30 cm, ali budući da su dosta aktivni, veći kavez je uvek bolje rešenje. Možete koristiti stakleni kavez, za koji se većina vlasnika pre odlučuje nego za kavez od žice. Akvarijumi dozvoljavaju dublji sloj podloge po kojoj mogu da kopaju.

Neophodan je mrežasti poklopac kako bi sprečio bežanje, ali i dozvolio ventilaciju. Možete koristiti žičane kaveze, ali budući da imaju tendenciju ka kopanju, nered je neizostavan, a istovremeno mogu da grickaju žicu, što kao posledicu ima rane na nosu. Ukoliko se ipak odlučite za ovaj tip kaveza, razmak između svake žice bi trebalo da je najviše centimetar. Ni plastični kavezi ih ne odvraćuju od žvakanja.

Podloga:

Prilično dubok sloj podloge (od oko 5-7.5 cm) će zadovoljiti potrebu ovih glodara za kopanjem. Izbegavajte podlogu od kedra ili borovine; jasika je dobro rešenje, ali ima i novih, komercijalno dostupnih podloga.

Materijal za gnezdo, koji bi prirodno pogodovao pravljenju istog, je takođe nešto o čemu treba razmišljati. Može se nabaviti u pet šopu, ali ne predstavlja najbolje rešenje, pa je najbolje za ovu svrhu koristiti papirne ubruse i/ili seno.

Mesto za skrivanje:

Gerbili će se osećati sigurnije ukoliko imaju kutiju za skrivanje, u koju mogu da se sakriju, ili spavaju. Jaka kutija od drveta ili keramike je bolja od plastike, budući da se plastika može lakše uništiti ukoliko se glođe. Kutija od drveta će takođe vrlo rado biti glodana, ali će trajati duže. Drugo moguće rešenje su saksije od gline.

Dodaci:

Nabavite dosta materijala za penjanje i ukras, poput komada drveta, stabilnog kamenja, lestvica, rampa i platforma. Ukoliko kupujete igračke, proverite da li su bezbedne za žvakanje (ne plastične, i bez malih delova koje gerbil može da proguta). Drvene igračke ili jednostavni komadi drveta, grančice, seno, drvo i uže za papagaja, i sitne kutije su dobro rešenje. Tube od toalet papira će im često biti omiljene igračke, iako će biti i najbrže uništene.

Posudicu za vodu možete prikačiti za kavez. Sveža voda bi uvek trebalo da im bude dostupna. Teške keramičke posude za hranu su najbolje rešenje, zato što ne mogu lako da se prevrnu.

Možete nabaviti točak za vežbanje, ali potražite neki sa dobrom podlogom, kako biste predupredili povrede (neki vlasnici koriste točak za hrčke, ali adaptiraju podlogu, tako da pogoduje i gerbilima). Ne sme postojati rizik da gerbil, prilikom vežbe, zakači rep.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane