Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ishrana gerbila

Mešavina semenki:

Ovo je rastresita mešavina zrnevlja, uz dodatke poput briketa ili suvog povrća. Uglavnom je dobro balansirana hrana, ali samo ako Vaš ljubimac jede sve iz mešavine, što je retko kad slučaj. Naime, većina gerbila će izabrati omiljene sastojke iz mešavine, što dovodi do poremećaja balansa, i deficita određenih neophodnih komponenti u ishrani.

Ovo se posebno odnosi na mešavine u kojima ima dosta suncokreta, što je često omiljena semenka, budući da je masna, ali nije pogodna kao jednolična hrana. Kao što je već pomenuto, mešavina semenki bi bila dobra, ukoliko se konzumira celovito, ali je ovo, ipak, vrlo retko kada su gerbili u pitanju.

Briketi ili granule:

Briketi i granule spadaju u nutritivno balansiranu hranu. Granule su manje, a briketi su veći komadi hrane. Kvalitet je podjednak, iako neki smatraju da su briketi bolje rešenje, budući da su laboratorijski ispitani i da se pakuju i prodaju isključivo u specijalizovanim radnjama. Za razliku od mešavine semenki, gerbili ovde uzimaju sve komponente odjednom, pa se ova ishrana smatra dobro balansiranom. Međutim, nekada će biti potrebni suplementi ishrani, uprkos tome što hrana u briketima i granulama sadrži gotovo sve potrebne sastojke.

Raznovrsna ishrana je najbolja

Kombinacija nekoliko tipova hrane će omogućiti da se prevaziđu deficiti koji se javljaju prilikom opredeljenja za jedan tip ishrane. Granule i briketi mogu biti dobar temelj balansirane ishrane, i po potrebi se mogu dodavati semenke i poslastice. Ipak, nemojte preterivati sa dodacima, budući da gerbili prvo treba da podmire osnovne nutritivne potrebe granulama i briketima. Izbegavajte mešavine gde dominiraju semenke suncokreta, i bolje ih čuvajte za posebne prilike (za pripitomljavanje i dresiranje).

Poslastice i suplementi

Mala količina svežeg voća i povrća je dobra ideja, ali ih dajte u manjim količinama kako biste sprečili dijareju. Dobro operite voće i povrće i postarajte se da nema pesticida. Koristite sastojke poput šargarepe, brokolija, zelenog povrća, jabuka i bobičastog voća. Izbegavajte sirov pasulj, krompir, luk i listove ravena.

Možete koristiti:

- Orahe (povremeno, budući da imaju visok procenat masnoća)
- Semenke suncokreta i bundeve (takođe, povremeno zbog visokog udela masnoća)
- Hleb od celog zrna (običan ili tost)
- Žitarice (bez dodatog šećera)
- Suvo grožđe
- Male komade sira
- Male količine jaja (kuvanih ili pečenih)
- Brašnene crve (povremeno)
- Poslastice za pse (povremeno; ovo je inače dobro i zbog žvakanja)

Kako ih hraniti?

Najbolje je koristiti činiju od keramike, ili nekog drugog teškog materijala. Stavite granule ili brikete u posudu, dodajte malo mešavine semenki ako želite. Kada budete procenili koliko jedu, stavite im onoliko hrane koliko mislite da će pojesti u roku od 24 sata, i sklonite nepojedenu hranu, da se ne bi pokvarila. Ili, možete im davati poslastice iz ruke, što je dobar način da steknete poverenje svog ljubimca.

Sveža voda

Budući da gerbili dolaze iz hladnijih krajeva, ne treba mnogo vode, ali nemojte misliti da voda nije potrebna. Budite uvereni da uvek imaju dovoljno sveže, čiste vode u posudi.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane