Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ponašanje gerbila

Gerbili su dobri ljubimci i fascinantni za posmatranje. Da li Vas i dalje zanima kakvo im je ponašanje?

Interakcija sa drugim gerbilima

Gerbili su prilično druželjubive životinje, pa nije dobra ideja da ih držite separatisano. Gerbili u paru ili porodici će biti privrženi svojim ukućanima. Igraće se, juriće se, rvaće se. Takođe će se kupati međusobno, spavati zajedno i maziti se. Vaši gerbili će biti mnogo srećniji ukoliko ih držite zajedno, makar u paru (istopolnom, ukoliko ne planirate da ih parite, što zahteva mnogo više nege).

Međutim, neki gerbili mogu i da se potuku – iako je ovo nekad teško razlikovati od igre, rvanje i boksovanje je česta pojava kod gerbila. Ugrožena životinja će glasno pištati, a tuču ćete prepoznati po tome što je intenzivnija i agresivnija od igre. Pretpostavka je da gerbili koji su se ozbiljno borili, neće moći više nikada da žive u miru. Kao i kod ljudi, i kod gerbila ima prostora za antipatiju. Ovo važi i za porodice – mladi gerbili u divljini traže svoje teritorije, pa se mogu tući kad malo odrastu. Ukoliko dođe do ovoga, morate ih separatisati.

Ukoliko imate samo jednog gerbila, ili ukoliko je jedan uginuo (a bilo ih je, na primer, dva), biće veoma teško uvesti novog gerbila, posebno odraslog (starijeg od 8-10 nedelja). Najbolje je čuvati gerbile približno istog uzrasta, koji su odrasli zajedno. Ukoliko je Vaš gerbil stariji od 10 nedelja, lakše je predstaviti mlađeg, iako u nekim situacijama i stariji mogu biti uspešno predstavljeni.

Međutim, u pojedinim situacijama gerbili se neće slagati, i ukoliko se epizode tuče nastave, možda će biti neophodno da ih razdvojite.

Lupanje nogama

Ovo je nešto što gerbili praktikuju kada su uzbuđeni ili uplašeni, kao upozorenje drugim gerbilima. Do ovoga dolazi lupanjem zadnjh nogu o pod. Kada jedan gerbil započne lupanje nogama (poznato kao „da-dum, da-dum“ zvuk), i drugi gerbili ulaze u prostoriju i oponašaju ovu radnju. S određenim razlikama u jačini i tempu, zavisno od toga koliko je hitno i šta konkretno znači, ali prilično glasno, budući da je reč o sitnim životinjama koje proizvode zvuk. Čak i ukoliko neki aparat u kući proizvodi zvuk sličan ovome, velike su šanse da će se gerbili pridružiti.

Mladi gerbili mogu dosta često lupkati, ali je to pre zato što uče to da rade, nego što upozoravaju na opasnost. Lupkanje takođe ima bitan udeo u parenju.

Kupanje

Gerbili će se često kupati sami, ali i međusobno. Ovo je dobro ne samo za kvalitet njihovog krzna, već i za socijalnu interakciju. Takođe možete koristiti peščano kupatilo (ovo je dobro i kao igra, ali im istovremeno čisti krzno).

Zvukovi

Zvukovi koje gebrili proizvode su često nalik na škripu, mada je to više praksa mlađih gebrila. Stariji se češće oglašavaju prilikom igre, vežbe ili kada su uplašeni.

Žvakanje

Gerbili, kao i većina drugih glodara, vole da glođu, i tu svoju ljubav će često praktikovati na kavezu i nameštaju u kavezu. Bitno je da obezbedite odgovarajuće igračke za žvakanje, kao komade drveta i grančica, kako biste im omogućili da isprate svoje prirodne potrebe.

Kopanje

U divljini, gerbili žive u složenim tunelima i jamama, pa bi bilo zgodno da im obezbedite dovoljno prostora da koliko-toliko mogu da se osete kao u svom prirodnom staništu. Dubok sloj drvene piljevine u kombinaciji sa senom, može biti odgovarajućza ovu radnju.

Obeležavanje teritorije

Gerbili imaju žlezdu na stomaku koju koriste za obeležavanje teritorije. To čine trljajući stomak o nameštaj u kavezu.

Kako da upoznate gerbile

Gerbile je najbolje držati u paru ili u većim grupama, ali predstavljanje gerbila starijeg od 10 nedelja može biti teško. Zbog toga vam prilažemo kratak vodič kako to da učinite. Ovo se odnosi na upoznavanje dva gerbila. Pokušaj da se upozna novi gerbil već oformljenoj grupi nije preporučljiv, budući da će članovi zajednice gledati na pridošlicu kao na „uljeza“ koga će možda pokušati da ubiju.

Potrebno vreme: oko 4-7 dana

• Nabavite podeljen kavez, ili postavite dva kaveza jedan do drugog, kako bi gerbili mogli da se gledaju i njuše bez ikakvog drugog kontakta.
• Postavite jednog gerbila na stranu odvojenog gerbila.
• Nekoliko puta dnevno zamenite gerbilima strane, kako bi se privikli na mirise.
• Nastavite zamenu mesta najmanje 7 dana (mada ovo može potrajati i duže). Kada primetite da je gebril postao zainteresovan i da nema znakova agresivnosti, možete skloniti barikadu. Kada jedan od gerbila počne da spava bliže odvojenom gerbilu, to je dobar znak da počinju da se prihvataju.
• Ali, čak i kada su u kavezu bez barikada, posmatrajte ih neko vreme. Prvih dvadesetak minuta budite blizu i nosite kožne rukavice, kako biste mogli da razdvojite gerbile ukoliko dođe do tuče. Gerbili će se često u igri rvati i boksovati, ali ozbiljna tuča nije naivna, pa je neophodno razlikovati je od igre i intervenisati na vreme.
• Držite ih na oku još 3-4 sata.
• Ukoliko primetite da se tuku, zabarikadirajte kavez ponovo i ponovite proceduru držeći ih duže odvojene. Ukoliko nakon 2 ili 3 pokušaja zbližavanja tuča ne prestane, vrlo je verovatno da se nikada neće slagati.
•Ukoliko se ne tuku nakon nekoliko sati, možete ih ostaviti same. Verovatno će se igrati, ili spavati, ili će se međusobno kupati.
• Pažljivo posmatrajte da li ima ikakvih znakova tuče, povreda i sl. Vratite se na sistem razdvajanja ukoliko primetite povrede i slično.

Saveti:

• Ukoliko je moguće, pokušajte da upoznate mlađeg (mlađi od 10 nedelja) gebrila sa starijim. Ovo prilično dobro funkcioniše kada su u pitanju mužjaci. Ženke se mnogo teže zbližavaju.
• Nekada se mogu naći razdvojeni kavezi za hrčke, ili možete da podelite akvarijum dijagonalno, komadom mreže. Mreža ne bi trebalo da je previše otvorena, kako bi se izbegle potencijalne povrede.
• Ukoliko ne možete da pronađete i improvizujete razdvajanje kaveza, stavite manji kavez u veći.
• Ne pokušavajte da predstavite gerbila paru ili grupi.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane