Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Barzoj hrt (Borzoi)

Barzoj hrt - Rasu ovog veoma mršavog hrta stvorili su, oko 1566. godine, poznati ljudi koje je prognao Ivan Grozni, tako što su ukrstili slugija sa autohtonim psom duge dlake.

Barzoj hrt u zapadnu Evropu dospeva 1850. Dugo je bio omiljen pratilac velikih ruskih porodica koje su ga najčešće koristile za lov na vukove, lisice i zečeve. Nakon što je skoro desetkovan za vreme Oktobarske revolucije, Rusi su ponovo počeli da ga uzgajaju i to od pošteđenih i uvezenih primeraka. 

I danas su na ceni njegove lovačke sposobnosti. Veoma je miran, dobro se obuzdava, u trci je brz i izdržljiv. Dobar je borac s obzirom da je snažan i hrabar. Barzoj hrt voli da se igra i izuzetno voli maženje, ali se pokorava samo svom vlasniku. Impozantan stas, pljosnata silueta i blistava svilenkasta dlaka, karakteristike su psa koji je uravnotežen i elegantan u svakom pokretu. 

Glava je uska, dugačka, suvonjava i fino oblikovana. Naglo se sužava preko nosnika do poveće nosne pečurke. Velike bademaste oči su izrazito tamne i relativno blisko raspoređene i odaju nežan pogled. Sitne, tanke i uske uši se špicasto završavaju i padaju u obliku ruže. Dug, veoma mišićav vrat je bočno spljošten i bez podvratka. Leđa prave luk koji je više izražen kod mužijaka. 

Prsa su uska i ravna, a stomak veoma uvučen. Rep stoji u obliku srpa ili krivo i na njemu ima puno dlaka. Noge su prave i mišićave, dok su butine široke, a skočni zglobovi dosta spušteni.

Pokrovna dlaka je od duge svilenkaste i talasaste dlake i ima dosta kovrdža. Nešto je kraća na glavi, ušima i na prednjoj strani udova, a gušća je oko vrata, s donje strane, na zadnjem delu nogu i repa. Dlaka je bela sa svim nijansama riđe boje koje mogu biti zatamnjene ili prošarane ili crne i riđe. 

Kod tamnijih primeraka je karakteristična crna maska. Mogu se javiti sve boje spojene ili u vidu mrlja na beloj osnovi.

Porodica: Hrtovi,
Zemlja porekla: Rusija
Godina porekla: 1300
Prosečna veličina mužjaka: Visina: 74-82 cm
Težina: 34-48 kg
Prosečna veličina ženke: Visina: 68-77 cm
Težina: 27-41 kg
Drugi naziv: Psovoi, Ruski hrt,
Životni vek: 10 – 12 godina

Barzoj hrtu je potrebna prilika za svakodnevnu fizičku aktivnost. Iako duga šetnja može zadovoljiti veći deo njegovih potreba, trebalo bi je kombinovati sa trčanjem u velikom ograđenom prostoru. Dlaka Barzoj hrta koja je obično gušća kod mužjaka, zahteva četkanje ili češljanje dva do tri puta nedeljno, u vreme linjanja. Barzoj hrt može živeti napolju u umerenim klimatskim uslovima dokle god ima udobnu i toplu postelju, ali je najbolje ukoliko se vlasnici odluče da ih čuvaju kod kuće, sa mogućnošću korišćenja dvorišta.

 Veći zdravstveni problemi: torzija želuca
Manji zdravstveni problemi: nijedan
 Povremeno primećeno: ništa posebno
 Preporučeni testovi: ništa posebno
 Životni vek: 10 – 12 godina
 Napomena: osetljivi na anesteziju

Nivo energije
 • Potreba za vežbom
 • Igrivost
 • Naklonost
 • Odnos sa drugim psima
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Odnos sa strancima
 • Lakoća dresiranja
 • Negovanje
 • Sposobnost zaštite
 • Tolerancija na hladnoću
 • Tolerancija na toplotu

 • Barzoj hrt (koji je takođe poznat kao ruski hrt) ruska aristokratija uzgajala je godinama. Sport lova na zečeve je bio poznat u Rusiji od ranog 13. veka. U 15. i 16. veku, ukrštanja lovačkih pasa sa visokim ruskim ovčarima su praktikovana u cilju povećanja veličine i dlake, neophodnih za lov na vukove u hladnim klimatskim uslovima.

  Prvi standard rase je napisan u 17. veku u knjizi „Pravila barzoj lova“. Verovatno nijedna rasa nije u ovoj meri bila u fokusu kada je lov u pitanju. Stotine kmetova je radilo na održavanju ovih pasa na velikim imanjima, svaki lov je predstavljao veliki događaj.


  U jednom zapisu se mogu naći opisi čuvara, lovaca, konja, goniča, koji dolaze u redu od preko 40 prevoznih sredstava, sa drugim vozilima u kojima je bio veliki vojvoda i ostalo plemstvo. U lovu je moglo učestvovati preko 100 Barzoj hrtova. Par ili trio (dva mužjaka i ženka) odgovarajućih barzoja bi bili puštani čim se vuk nanišani.

  Psi bi krenuli u isto vreme, pritiskujući vuka ka zemlji i držeći ga do dolaska lovca koji bi ga potom vezao. Do 19. veka je postojalo sedam različitih podtipova Barzoj hrta u Rusiji. Većina postojećih barzoja potiče od Perčino tipa koga je čuvao veliki vojvoda Nokolaj Nikolajevič, i veliki broj ranih američkih uvoza je došlo direktno iz Perčino odgajivačnica.

  Ruski car je češto poklanjao barzoje kada je posećivao kraljevske porodice. Nakon Ruske revolucije, usledili su dani plemstva, kada su mnogi Barzoj hrtovi ubijeni.


  Sudbina rase je ostala u rukama poklonjenih barzoja stranih kraljevskih porodica, kao i u nekoliko odgajivačnica barzoja. U Americi su barzoj hrt ubrzo stekao reputaciju glamuroznog  pasa, a često se mogao videti i na filmu.

  Iako retko uživa popularnost kao pas ljubimac, Barzoj hrt je i dalje je veoma atraktivan kao izložbeni pas i model.

  Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane