Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kavez

Najbolje rešenje je veliki žičani kavez, posebno onaj sa horizontalnim pregradama koje dopuštaju penjanje. Visok kavez da pregradama i platformama je idealan ukoliko imate nekoliko pacova. Ukoliko je kavez dovoljno visok, površina poda od 30 x 60 cm će biti dovoljna za dva manja pacova, ali nastojte da im obezbedite police i mrežice. Naravno, veći kavez je uvek bolje rešenje. Veliki akvarijumi su prihvatljivi, ali ne omogućavaju dobru ventilaciju (pa moraju da se čiste znatno češće).

Izbegavajte kaveze sa žičanim podom, budući da nije dobar za stopala. Veliki broj kaveza ima žičane balkone i police, što, naravno, nije idealno niti preporučljivo. Međutim, žičane balkone možete modifikovati tako što ćete ih obložiti tankim slojem drvenog ili nekog drugog čvrstog materijala (pričvrstite za kavez). Ipak, najbolje bi bilo da potražite kaveze koji imaju plastične ili drvene police. Veliki broj vlasnika zapravo imaju kaveze kućne izrade.

Podloga

Izbegavajte podlogu od piljevine, kedra ili borovine. Piljevina jasike (ili nekog drugog čvrstog drveta) je preporučljiva. Možete koristiti i podloge, kao i posipe za druge ljubimce, koje dobro upijajaju i koje su bezbedne za sitne ljubimce. Neke su granulirane, pa možda neće odgovarati pacovima za igru i spavanje, a neki vlasnici koriste granulirane posipe (koji su prilično upijajući) ispod mekše, laganije podloge.

Trebalo bi, takođe, obezbediti materijal za gnezdo, koji mogu da koriste u svom skrovištu – papir (bez mastila) i ubrusi će dobro poslužiti svrsi.

Obično će pacovi izabrati mesto za vršenje nužde u jednom delu kaveza. Jako zaprljan posip bi trebalo čistiti jednom dnevno, i dodavati novi. Čišćenje celog kaveza i dodavanje novog posipa i podloge praktikujte na nedeljnom nivou.

Skrovište

Trebalo bi da im obezbedite skrovište - koje možete kupiti ili napraviti. Kartonske kutije su prihvatljivo rešenje, iako će biti neophodno često menjanje istih. Druge mogućnosti uključuju saksije za cveće, tegle ili delove PVC cevi (zatvorenih s jedne strane). Drvene kutije su malo teže za čiščenje ukoliko uriniraju unutra, a plastične će rado glodati. Igračke i ukrasi Pacovi vole da se penju, pa će rado koristitti merdevine, kanape, tunele i platforme.

Takođe bi trebalo obezbediti igračke – drvene table za glodanje, kartonske tube, igračke za feretke i papagaje. Potražite kanape i drvene igračkice, budući da će plastične vrlo rado glodati. Jednostavni dodaci poput velikih kartonskih tuba, zgužvanih papira, papirnih kesa i kartonskih kutija, zapravo predstavljaju zanimljive igračke. Zapamtite da su pacovi prilično inteligentni i potreban im je izazov, pa pomerajte, rotirajte igračke, kako im ne bi postalo dosadno.

Neki pacovi vole točak za vežbanje (dok neki neće ni probati ovu napravu!), ali žičani točkovi koji se najčešće mogu naći u prodavnicama ljubimaca nisu najbezbedniji za njihova stopala, i rep koji se može uhvatiti prilikom vežbanja. Najbolje bi bilo da točak ima čvrstu podlogu.

Posude za hranu bi trebalo da su teške, keramičke, budući da ne mogu da se prevrnu, a i jednostavno se čiste. Za vodu koristite flašu za vodu sa dozerom. Nastojte da stalno imaju dovoljno sveže i uvek dostupne vode.

Gde da postavite kavez

Kavez bi trebalo postaviti na neko relativno tiho mesto, ali opet dovoljno blizu prostora gde se održavaju društvene aktivnosti u Vašem domaćinstvu. Pacovi su noćne životinje, pa bi trebalo da budu smešteni negde gde je relativno mirno u toku dana. Postavite kavez na sto ili neko blago uzvišenje, kako bi se osećali sigurnije. Kavez ne bi trebalo da je izložen direktnoj sunčevoj svetlosti ili promaji. Ukoliko imate druge životinje u domaćinstvu, ograničite im pristup kavezu.

Igra izvan kaveza

Postarajte se da prostor koji odredite za igru pacova bude potpuno bezbedan, da ne postoji mogućnost da će Vaš ljubimac žvakati nešto. Takođe, jako je važno da utičnice i kablovi budu van domašaja. Nastojte da onemogućite pacovu da dođe do neke toksične materije, uključujući i otrovno bilje. Sklonite sve predmete koje pacovi mogu da glođu. Imajte na umu da često obeležavaju teritoriju, urinirajući. Iako miris nije napadan, razmislite o pokrivanju nameštaja dok su napolju. Takođe, često će obeležavati i svog vlasnika, pripremite se na to!

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane