Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Upoznajte miševe (Miševi kao ljubimci)

„Obični“ u ovom slučaju ne znači i „dosadni“. Ukoliko ste videli grupu miševa u igri shvatate da je reč o interesantnim ljubimcima. Pomalo su ćudljivi i teže ih je nositi nego neke druge, krupnije glodare, poput pacova; mada se mogu pripitomiti ako se započne sa nošenjem u ranom dobu. Uz to, rado će vam jesti hranu iz ruke. Miševi su idealni sitni ljubimci, interesantni za gledanje, ne zahtevaju komlikovanu negu, i prave zaista malo problema svojim vlasnicima.

Životni vek

Njihov kratak životni vek je jedan od najvećih nedostataka kada su u pitanju ovi ljubimci. U proseku žive oko 1.5-2 godine, iako neki primerci mogu živeti i do 3 godine.

Navike

Miševi su noćne životinje i veoma su društveni. Aktivni su u toku večeri i noći, u toku dana su prilično mirni. Budući da je reč o društvenim životinjama, najbolje ih je čuvati u grupi. Par ženki je najlakše rešenje, iako su veće grupe uvek bolje, ukoliko imate dovoljno prostora u kavezu. Trebalo bi izbegavati držanje para mužjaka u istom kavezu, osim ako nisu iz istog legla, ali im, i u tom slučaju, treba obezbediti dovoljno prostora (mužjaci koji se ne poznaju će se skoro sigurno tući). Čuvanje mužjaka i ženki u istom kavezu ne bi trebalo da je praksa, osim ako ne želite gomilu miševa u kratkom vremenskom periodu.

Izaberite zdravog miša

Kada birate miša, usredsredite se na one aktivne, sa mekim, čistim krznom i čistom rozikastom kožom na ušima i repu. Oči i nos ne bi trebalo da sadrže bilo kakav sekret, a usta i analni otvor bi trebalo da su suvi i čisti. Disanje im je prilično brzo, ali ne bi trebalo da bude otežano ili bučno. U radnji u kojoj kupujete miša, proverite i kakav je kavez – trebalo bi da je čist (što ukazuje da se vodilo računa o njihovoj nezi).

Potražite prodavnice ljubimaca u kojima separatišu mužjake od ženki u ranom dobu (i dobri odgajivači će ovo uraditi). Miševi su spremni za reprodukciju već između šeste i osme nedelje života, iako je ovo prilično stresno za ženke, pa bi trebalo izbegavati parenje u ovako ranom životnom dobu. Ukoliko u radnji drže mužjake i ženke zajedno, može se desiti da je kupljena ženka trudna a da to i ne znate. Da biste razlikovali polove, pogledajte ispod repa analni i genitalni otvor – kod ženki su ova dva otvora bliža. Odgajivač ili prodavac u radnji bi trebalo da ovo proveri umesto Vas, ali je nekada teško odrediti pol u ranom stadijumu, posebno ako nemate mužjaka i ženku da uporedite. Kod starijih mužjaka (oko 6-8 nedelja) se već testisi mogu videti.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane