Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kavez

Veličina kaveza zavisi od toga koliko miševa čuvate. Za par ili malu grupu ženki, kavez veličine 60 cm će biti dovoljan. Miševi vole kaveze na više nivoa, s obzirom na to da vole da se penju, pa bi trebalo da je donekle visok.

Vrsta kaveza

Stakleni akvarijumi i mrežasti kavezi su najbolji izbor kaveza kada su miševi u pitanju. Ukoliko se odlučite za akvarijum, biće neophodan čvrst mrežast poklopac i dosta predmeta za penjanje i igranje. Trebalo bi da imate na umu da će amonijak i ostala isparenja da se više osećaju u akvarijumu ili plastičnom kavezu, nego u kavezu od žice. Međutim, dokle god je poklopac čvrsto zakačen, a dopušta ventilaciju, i ako im ograničite prostor za vršenje nužde, ne bi trebalo da bude ovih problema.

Žičani kavezi (sa horizontalnim pregradama) su lepi i dopuštaju mogućnost penjanja, a lakše je i pričvrstiti nameštaj u kavezu, kao i platforme i igračke. Najvažnije je da prostor između žica nije preširok, i da miš ne može da pobegne (ili da se zaglavi prilikom pokušaja bega) i da su vrata postavljena tako da kroz njih lako možete da vratite miša u kavez. Žičani kavezi za miševe su obično prilično mali, pa je bolje da nabavite kavez za hrčke ili ptice, ali je najidealniji prored među žicama oko pola santimetra.

Ne potcenjujte prostor kroz koji se miš može provući. Izbegavajte kaveze sa mrežastim podom – čvrsto tlo je uvek bolje rešenje. Modularni plastični kavezi za hrčke obično odgovaraju miševima, i njihovom nivou aktivnosti, ali su teški za čišćenje, ponekad ih je teško luftirati, a miševi će ih povremeno i glodati.

Gde postaviti kavez?

Kavez bi trebalo postaviti negde gde Vi i Vaši ukućani često boravite, da bi se olakšalo pripitomljavanje. Ne bi trebalo da je izložen promaji, direktnoj sunčevoj svetlosti i drugim ljubimcima u domaćinstvu.

Podloga

Dublji sloj piljevine od jasike ili neke druge odgovarajuće podloge bi trebalo da se nalazi na dnu kaveza. Izbegavajte piljevinu od kedra i borovine, zbog jakih ulja koja se nalaze u njima (posebno u kedru). Jasika ili piljevina od nekog drugog teškog drveta je uvek bolje rešenje. Takođe možete postaviti posip za mačke – dobro apsorbuje i kontroliše neprijatne mirise. Malo je skuplje, ali je potrebno znatno manje.

Trebalo bi da obezbedite i materijal za gnezdo. U tu svrhu može poslužiti mekan papirni ubrus. Obično se ne preporučuje materijal od kartona koji se može naći u komercijalnoj prodaji, zato što može da se uhvati za stopala. Možete da postavite i seno za ovu namenu.

Dodaci

Trebalo bi da obezbedite kutiju za skrivanje, bilo da je sami napravite ili da je kupite. Male kartonske kutije mogu da posluže ovoj svrsi, iako će biti potrebno da ih često menjate. Takođe možete koristiti saksije za cveće, ili PVC cevi, koje možete naći u gvožđari. Materijal za gnezdo bi trebalo čistiti jednom ili dva puta mesečno (prečesto čišćenje takođe nije preporučljivo).

Miševi moraju da imaju mogućnost da se igraju i vežbaju. Vole trčanje i točkove, pa se potrudite da nabavite jedan. Čvrsta podloga na točku je prijatnija za stopala od žičane. Obezbedite im i neke tunele (delove plastičnih cevi ili rolne od ubrusa i toalet papira).

Što se tiče drugih igračaka, možete im ponuditi drvene pregrade i kućice, male kartonske kutije, merdevine, pamučne kanape, kutije za jaja (kartonske), loptice od vrbe, i bilo šta sa pregradama za penjanje. Koristite maštu i osmislite koje su sve mogućnosti za zabavu, samo se postarajte da ne dođe do gutanja delova igračaka.

Što se vode tiče, najbolje je koristiti posudu sa dozerom, budući da ne može da se prospe, a održava i vodu svežom. Plitka keramička ili porcelanska posuda je najbolja kada je hrana u pitanju, ne može da se prevrne, jednostavna je za čišćenje, a miš je svakako neće glodati.

Čišćenje kaveza

Koliko ćete često čistiti kavez, zavisi od veličine i vrste kaveza. Kada je u pitanju akvarijum ili plastični kavez, biće neophodno češće čišćenje kaveza, budući da amonijak više isparava, kao i ostali neprijatni mirisi. Najbolje bi bilo da ne dopustite da dođe do neprijatnih mirisa, jer će miš osetiti čak i ono što vi ne osećate dok ne postane problematično neprijatno.

Međutim, miševi imaju potrebu da obeležavaju teritoriju, pa će i prečesto čišćenje kaveza biti nepoželjno. Najbolje bi bilo da nakon svakog čišćenja kaveza ostavite nešto starog posipa ili piljevine (tako da se održi njihov miris), a potpuno čišćenje i dezinfekciju sprovedite kada je apsolutno neophodno.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane