Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Priritomite miša

Većina miševa će se pripitomiti lako ukoliko imate vremena, strpljenja, i ukoliko ih malo podmitite. Na početku, dopustite miševima da se priviknu na svoje novo okruženje. Kada primetite da se miš smirio, počnite da provodite više vremena blizu kaveza i blago pričajte kako biste privikli ljubimca na svoj glas.

Kada se miš privikne na vaše prisustvo, i kada postane znatiželjan, ponudite mu neke poslastice (proso ili semenke suncokreta) iz ruke. Ako počne da jede iz vaše ruke, vrlo je verovatno da će se po njoj i kretati, pa možete da pokušate da ga pridignete i nosite.

Kada podižete miša, najbolje bi bilo da ga preklopite šakama (ali nemojte da vučete i pritiskate telo miša). Ukoliko nosite uznemirenog miša, pokušajte da uhvatite teme repa, a drugom rukom podupirite telo kako biste predupredili mogućnost da miš skoči sa vaše ruke i povredi se. Slično tome, možete uhvatiti miša za teme repa, i blago ga podići tako da druga ruka može da podupire telo miša.

Bitno je da uhvatite rep nežno i deo koji je vrlo blizu tela. Ukoliko ga uhvatite za vrh repa, postoji mogućnost da mu polomite rep, ili ogulite kožu s repa. Budite oprezni prilikom nošenja miša, budući da i najmanji pad može da izazove povrede. Najbolje bi bilo da miša držite ili iznad svog krila, ili iznad neke druge meke i udobne površine, ukoliko skoči ili ispadne iz Vaših ruku.

Ukoliko morate da podignete miša koji nije dovoljno pripitomljen, postavite čašu (ili kartonsku rolnu pokrivenu s jedne strane) i pogurajte miša da u nju uđe. Takođe, možete da podignete miša za teme repa ukoliko nemate nikakvu drugu mogućnost. Ovo ga neće povrediti, ali će mu biti malo neprijatno i blago stresno, pa je bolja opcija sa čašom.

Ukoliko ćete dozvoliti da miš provodi vreme izvan kaveza, trebalo bi da osigurate prostor u kome će boraviti. Idealno bi bilo da ih postavite u veliku, plitku, plastičnu kutiju, ili neko drugo slično mesto koje će biti bezbedno za miševe. Čak i tad, trebalo bi da se postarate da nema nikakve mogućnosti da se miš sakrije (ispod kauča, ili uskog prostora između nameštaja), ili bilo šta kroz šta miš može da prođe i pobegne. Postarajte se da utičnice budu van domašaja, kao i biljke koje su potencijalno otrovne ukoliko se žvaću. Zapamtite da nije tako lako uhvatiti miša, pa se postarajte da Vam ne pobegne.

Pripitomljavanje i nošenje miša

Kako da steknete poverenje kod miša

Pripitomljavanje miša je prilično moguće, iako je potrebno određeno strpljenje. Ako odvojite vreme i strpljenje (ponekad ćete možda morati i da ih podmitite) lako ćete steći poverenje svog ljubimca. Nošenje miša može biti nezgodno, budući da su sitni i brzi, ali kada se pripitome, mogu vrlo lako da se nose.

Za vreme čitavog procesa pripitomljavanja, zapamtite da je najbitnije da steknete njihovo poverenje. Miševi mogu jako da ugrizu, ali ako do toga dođe, morate znati da je to posledica straha. Ukoliko Vas miš gricne, nemojte da tresete ruku da ga se oslobodite, ili da pobesnite, budući da će ovo samo pogoršati situaciju.

Ukoliko Vaš miš ujeda, to znači da bi trebalo da se odmaknete i uložite malo više napora kako biste stekli njegovo poverenje. Zato pokušajte da izbegnete sve što bi eventualno uplašilo Vašeg miša; naravno, moraćete da radite neke rutinske stvari poput čišćenja kaveza, ali zapamtite da će, ukoliko blago i strpljivo prolazite kroz proces pripitomljavanja, ubrzo steći i poverenje svog ljubimca.

Nekoliko saveta za podizanje miša:

• Nastojte da ne podižete miša za rep, budući da ga ovo može uplašiti i zaboleti, a istovremeno ometati Vaš napredak u sticanju poverenja.
• Ukoliko Vaš miš nije pripitomljen, najlakši (i najmanje stresan način) je da ga blago podignete prekrivajući ga čašom. Kada uđe u čašu, samo prekrijte vrh i pomerite ga gde treba. Budući da su miševi dobri skakači, dobro prekrijte vrh drugom rukom kako biste sprečili da pobegne.
• Najbolji način da nosite miša je na dlanu ruke. Nežno ga uhvatite za vrat (držeći opuštenu kožu na leđima) kako biste predupredili da iskoči iz ruke.
• Možete koristiti zaštitne rukavice prilikom nošenja nepripitomljenog miša, kao i pripitomljenog.

Pripitomljavanje miševa zahteva određeno strpljenje kako biste stekli poverenje, ali to će zaista olakšati nošenje. Predlažemo Vam da sledite navedene korake:

• Dajte mišu nekoliko dana da se privikne na novi dom (interakciju svedite na minimum).
• Polako se krećite i tiho pričajte.
• Ograničite interakciju na period kada je miš budan – buđenje miša nije dobar način za sticanje poverenja!
• Sedite blizu kaveza kako biste privikli miša na svoje prisustvo.
• Ponudite im poslastice (semenke suncokreta, male komade oraha ili suvog grožđa) kroz otvore na kavezu. Nastavite s ovim sve dok miš sam ne počne da dolazi do kaveza čim Vas vidi.
• Kada počne da uzima poslastice iz Vaše ruke, postavite poslasticu na ruku i dopustite da se sam popne po nju.
• Kada samovoljno bude jeo iz Vaše ruke, postavite poslasticu na podlakticu i pustite da se miš popne do nje po svoj zalogaj.
• Kada se bude slobodno penjao po Vašoj ruci, blago ga češkajte po vratu (imitirajući na taj način njihovo prirodno ponašanje).
• Nastavite sa ovom praksom – možda ćete moći da steknete dovoljno poverenja da će miš bez bojazni da sedi na Vašoj ruci. Nastavite da ovo radite rutinski kako biste ih dobro socijalizovali.

Napomene

• Ukoliko je miš mlad, čitav proces će biti znatno jednostavniji.
• Koristite dosta poslastica i pratite korake; nemojte preći na naredni korak dok se ne uverite da ste dobro savladali prethodni.
• Najbolje bi bilo da ne puštate miša da vršlja izvan kaveza dokle god se ne pripitome – stres prilikom jurnjave, hvatanja i vraćanja u kavez će ih uplašiti i učiniti da se boje svojih vlasnika. Ukoliko dozvolite mišu da provodi određeno vreme izvan kaveza, uverite se da je prostor bezbedan za njih i da ne mogu da se zavuku između nameštaja ili negde gde bi njihovo pronalaženje bilo teško.
• Zapamtite da je miševe najbolje držati u malim grupama, ukoliko su u pitanju ženke, dok mužjaci najbolje samostalno funkcionišu (u grupi će se često tući). Ženke se obično dobro slažu, što je bolje i za proces pripitomljavanja, budući da su miševi koji sami žive nervozniji, što može znatno otežati pripitomljavanje.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane