Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Česte greške početnika

Kupovina premalog akvarijuma

Mini-akvarijumi su postali jako popularni, iako za početnike nikako nisu preporučljivi. Iz prostog razloga - kada je nivo vode nizak, ključni vodeni parametri se brzo menjaju, i ne ostavljaju prostora za eventualne greške. Čak i iskusni akvaristi ne praktikuju korišćenje malih akvarijuma. Početnici svakako ne bi trebalo da kupuju akvarijume ispod 75 litara. Zapamtite, što veći akvarijum nabavite, to su manje šanse da ćete napraviti grešku.

Prerano dodavanje riba

Novopečeni hobisti su nestrpljivi kada je u pitanju dodavanje riba, i žele da ih smeste istog dana kada osposobe akvarijum. Neki će možda imati sreće da ne izgube određen broj riba, mada su velike šanse da se to desi, pa čak i da ostanu bez svih riba odjednom. Problem je u još uvek nestabilizovanoj vodi. U vodi su rastvoreni gasovi, ali i minerali, teški metali i dodate hemikalije.Da ne ulazimo u detalje o sastavu vode, dovoljno je reći da rastvoreni sastojci u vodi štete ribama.

Akvarijumska voda mora da se tretira kako bi se neutralizovale opasne materije, i mora da makar dan odstoji kako bi štetne materije nestale i kako bi se stabilizovala pH vrednost. Tek tada možete bezbedno staviti ribe u akvarijum.

Previše riba odjednom

Nažalost, dodavanje velikog broja riba u akvarijum je još jedna od čestih grešaka početnika. Dokle god se ne naprave kolonije bakterija za pravilan azotni ciklus i biološku filtraciju, ne bi trebalo preterivati sa ribama. Dodajte nekoliko prilično izdržljivih riba. Sačekajte da nivoi amonijaka i nitrita porastu, pa padnu na nulu, pre nego što dodate nove ribe.

Nagomilan akvarijum

Vrlo je čest slučaj nagomilavanja akvarijuma čak i u početku. Iako iskusni akvarista može uspešno da se nosi sa dvadeset malih riba u akvarijumu od 40 litara, za početnike će to biti nemoguće.O pravilu "inč ribe po galonu vode" bi moglo da se raspravlja, iako je ono svakako dobra polazišna tačka. Preporuka je izmeriti onoliko riba koliko stane u 80 procenata ukupne vode. Na primer, ako u akvarijumu ima 60 litara vode, nakon dekoracije i postavljanja peska, 80% te vode je oko 48 litara ili oko 13 inča (33 cm) riba.

Uvek je bolje ne dostići tu maksimalnu granicu.

Čuvanje nekompatibilnih riba

Početnici mogu da izaberu dopadljive ribe, iako ne znaju ništa o njima i njihovom okruženju. Neke ribe će se tući sa drugima, ili imati posebne uslove kada je voda u pitanju. Neophodno je da ispitate osobine različitih vrsta riba, pre nego što odlučite da ih smestite u isti akvarijum.

Izaberite mirne ribe koje imaju slične zahteve u pogledu vode.

Previše hrane

Ovo je, nažalost, jedna u nizu čestih grešaka vlasnika. Ribe mogu da jedu kad god im se pruži prilika. Ali, samo zato što izgledaju gladno, ne znači da to i jesu i da im treba dati svu hranu odjednom. Nemojte im davati više od onoga što mogu da pojedu za pet minuta.U početku nemojte da hranite ribe više od jednom dnevno, a za vreme kritičnih promena amonijaka i nitrita, nemojte ih hraniti dan ili dva kako biste redukovali izmet koji proizvode.

Ribe mogu nekoliko dana da budu bez hrane, i to neće ostaviti nikakve posledice na njih.

Nedovoljna filtracija

Filter u akvarijumu bi trebalo da filtira čitavu vodu najmanje tri puta u sat vremena. Ukoliko to nije slučaj, znači da je reč o malom filteru. Zapamtite da filter nikada ne može da bude preveliki, ali premali sigurno može, što će svakako loše uticati na ribe u akvarijumu.

Ne testiranje vode

Novi vlasnici ne mogu magičnim štapićem steći znanje o azotnom ciklusu, potrebama kontrole hemikalija i vode u akvarijumu. Kao rezultat tog neznanja, često nisu svesni potrebe za testiranjem vode, i previđaju korake u eliminisanju opasnih otrova. Kada se akvarijum postavi, trebalo bi ga ostaviti da odstoji dan-dva. Pre nego što dodate ribe, trebalo bi da testirate pH vrednost, tvrdoću vode, amonijak, kao i nivoe nitrita.

U početku ciklusa je neophodno česta provera nivoa amonijaka i nitrita. Kada akvarijum bude spreman za upotrebu, proveravajte vodu jednom mesečno kako biste predupredili neki problem, koji drugačije ne biste mogli da uočite. Ukoliko riba umre iznenada, proverite vodu da vidite da li je došlo do neke promene koja je uzrokovala smrt.

Ne menjanje vode

Ne zaboravite da ne možete da predupredite nagomilavanje otpadaka koji mogu da se očiste jedino vakumiranjem peska i zamenom vode.Iako riba neće nužno umreti ukoliko se voda ne menja često, svakako joj neće prijati ta voda, a vrlo je verovatno da će biti podložnija bolestima i živeti kraće.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane