Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Temperatura

Kao bitan parametar vodenog života, temperatura reguliše rast životinja i biljaka i vrši uticaj ne samo na nivo kiseonika, već i na mnoge druge faktore. Korišćenje opreme za grejanje dozvoljava da voda u akvarijumu bude jednake temperature sve vreme.

Za razliku od sisara koji imaju uglavnom stabilnu telesnu temperaturu, temperatura riba i drugih akvarijumskih stvorenja zavisi direktno od temperature vode u kojoj žive. Mogu da prežive samo na određenim temperaturama, a neke vrste su osetljivije od drugih kada su u pitanju temperaturne varijacije.

Temperature slatkih voda variraju od 20 do 30 °C, i karakterišu ih manje temperaturne varijacije u odnosu na regije sa umerenom klimom. Ponekad hlad tropskih šuma ume da ohladi vodu, dok hladnije vode zagreva direktna sunčeva svetlost.Najoptimalnija temperatura za akvarijume je 25°C, mada su dozvoljene varijacije od 1 ili 2°.

Ribe su u stanju da izdrže i značajnije varijacije temperatura u kratkom vremenskom periodu (za manje od 24 sata). S druge strane, njihov metabolizam je u opasnosti ukoliko se varijacije produže na duži vremenski period, i pre ili kasnije mogu umreti. Takođe bi valjalo pomenuti da previše niske temperature ponekad podstiču razvoj određenih bolesti.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane