Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kiseonik i ugljendioksid

Iako vazduh sadrži oko 20 % kiseonika, voda sa najvećim procentom kiseonika nema više od 1 % rastvorenog kiseonika. Ribe imaju posebne organe – škrge – koje im omogućavaju da apsorbuju većinu tog vazduha.

Kiseonik doprinosi, ne samo respiraciji biljaka, već i organizama koji su nevidljivi golim okom – bakterijama. One transformišu organske čestice koje emituju živa bića (izlučevine i razne druge ostatke), a ova hemijska reakcija svakako zahteva kiseonik.

Jednostavni sistemi agitacije mešaju vodu, i na taj način obezbeđuju količinu kiseonika koja je ribama potrebna.Kiseonik u vodi je zapravo rastvoren kiseonik iz vazduha, koji se rastvara procesom pokretanja vode (vetrom, vodenom strujom ili donjim tokom). Što je intenzivnije mešanje vode, to u njoj ima više kiseonika.

Biljke takođe obezbeđuju kiseonik, koji proizvode prilikom fotosinteze, iako je ovo proces koji se dešava jedino u toku dana. Najveća količina kiseonika koju voda može da sadrži je određena temperaturom: što je viša, to je manje kiseonika u vodi (na temperaturi od 25°C ima 18% manje kiseonika nego na temperaturi od 15°C).

Kiseonik se meri u mg po litru, a njegova kontrola je vrlo komplikovan proces. Najuskomešanije vode, i samim tim najopskrbljenije kiseonikom, sadrže 8-10 mg/litar, dok najmirnije vode imaju manje od 2 mg/l.Količina kiseonika u akvarijumu je obično maksimalna, ukoliko se prate saveti za pravilno mešanje vode. Manji problemi koji se mogu javiti su rezultat nepažnje, koja utiče na ukupno stanje akvarijuma (prenatrpanost ribama, mali broj biljaka), ili nefunkcionalna oprema zbog nemarnosti, kvarova ili nestanka struje.

Ugljendioksid se dobija prilikom procesa disanja (riba, biljaka, bakterija). Mešanje vode poboljšava oksigenaciju, čime se redukuje nivo ugljendioksida u vodi, i odnosi ga u atmosferski vazduh. Ugljendioksid je prilično redak u akvarijumu i može, u izvesnoj meri, da bude štetan za biljke, budući da ga apsorbuju preko dana prilikom fotosinteze kako bi ekstraktovale ugljendioksid koji im je potreban za rast.

Zbog toga je od velike važnosti uspostavljanje konačne ravnoteže između kiseonika, ugljendioksida, biljaka, riba, iako se ovaj balans može promeniti u toku noći, kada biljke prestaju da proizvode kiseonik. Ugljendioksid je, takođe, jedan od bitnih faktora koji utiče na pH vrednost.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane