Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

PH vrednosti

Merenjem pH vrednosti određuje se alkalnost i kiselost vode, s tim da vrednost 7 označava neutralnost. Ispod ovog nivoa voda je kisela, iznad je alkalna (ili bazna). Ne znači da voda koja je okarakterisana kao kisela sadrži opasne kiseline. U šumskim potocima i rekama voda akumulira kiseline iz organskih tečnosti (huminske kiseline) koje se dobijaju od raspadanja biljaka i proizvode ćilibarsko žutu boju.

Uopšteno govoreći, podvodni život može da postoji jedino ukoliko je pH vrednost između 5 i 9. Ove ekstremne vrednosti se retko kada mogu naći u akvarijumu, najčešće variraju od 6 do 8 (preciznije – od oko 6.5 do 7.5) zavisno od tipa vode. U akvarijumima, termin „kisela voda“ se odnosi na pH vrednost između 6 i 6.8, dok se vrednosti od 7.2 i 8 odnose na alkalnu vodu; a pH između 6.8 i 7.2 se određuje kao neutralna voda. Varijacije u pH vrednosti su uglavnom rezultat biološke aktivnosti: ugljendioksid koji proizvode živa bića utiče na kiselost vode u toku noći, i na taj način vrednost pH blago opada. Jednom kada se ugljendioksid apsorbuje iz biljaka u toku dana, pH vrednost ponovo raste.

Iako su blage varijacije normalne, ekstremnije promene mogu biti signal za uzbunu. PH je dobar indikator ravnoteže u akvarijumu, i zbog toga bi trebalo da se redovno meri. Obojeni marker se postavi u uzorak vode kako bi se uporedila boja na skali. Dostupni su i elektronski metri za testiranje pH vrednosti.

Podešavanje pH vrednosti

PH domaćih voda možda nije uvek odgovarajući za ribe koje imate u akvarijumu. Osim toga, kada je akvarijum u upotrebi, vrednost pH može da opada i raste, blago ali regularno. Postoji nekoliko akvarijumskih proizvoda u radnjama koji služe za podešavanje pH vrednosti, ali postoje i drugi načini koji se koriste za modifikaciju.

Ukoliko je pH nivo previsok

  • Voda se može razblažiti sa nekom kiselijom vodom;
  • Mešanje vode se može redukovati. Ugljendioksid se eliminiše sporije i ostaje u vodi i čini je kiselijom. Budite obazrivi, budući da smanjenje mešanja smanjuje i oksigenaciju;
  • Voda u akvarijumu može da se filtrira pomoću treseta, koji će donekle redukovati određene kiseline. Količina treseta koja je potrebna da održi određene nivoe pH se određuje putem testova i neminovnih grešaka, ali uz redovno merenje vrednosti pH.

Ukoliko je pH vrednost previše niska:

  • Voda se može razblažiti sa nekom alkalnijom, i tvrđom
  • Komešanje vode se može povećati, i na taj način poboljšati eliminacija ugljendioksida koji se rastvara u vodi usled podizanja pH vrednosti;
  • Voda može da se filtrira pomoću krečnjačkog materijala, kamenja, komada oklopa školjki. U ovom slučaju, povećava se i tvrdoća.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane