Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ventilacija

Postavlja se pitanje: da li treba da pričamo o ventilaciji ili oksigenaciji? Ova dva termina dovode do konfuzije, a ponekad se pod ventilacijom vode podrazumeva i uvođenje kiseonika. U suštini, kada količina vode kruži, agitacija površine olakšava istovremeno prodor kiseonika iz atmosfere u vodu i eliminaciju ugljen-dioksida koji se rastvara u vodi.

Stvoreni balončići ne daju direktno kiseonik vodi, ali svakim pokretom dolazi do oksigenacije. Cirkulisanje takođe omogućava ispuštanje toplote iz grejuće aparature i na taj način je rasprostranjena po celom akvarijumu. Voda iz filtera takođe može da pomogne u pokretanju vode iz rezervoara.

Naravno, ukoliko je akvarijum dobro balansiran, nema realne potrebe za ventilacijom: ovo je obično slučaj sa malim akvarijumima, s normalnom količinom biljaka. Međutim, blaga ventilacija ne omogućava dovoljan nivo sigurnosti.

Nasuprot tome, za veće akvarijume, ventilacija je preporučljiva, posebno kada imate ribe sa visokim potrebama za kiseonikom, kao što su veliki slatkovodni ciklidi. Jaka ventilacija je na sličan način neophodna za akvarijume sa morskom vodom, u formi energičnog komešanja vode, kako bi imitirali prirodno okruženje. 

Oprema za ventilaciju

Pumpa

Mala pumpa, prikačena za mrežu, uzima atmosferski vazduh i gura ga kroz uske cevi difuzora. Ovo zapravo stvara balončiće koji izbijaju na površinu vode. Postoji nekoliko modela pumpi, različitog stepena učinka, zavisno od količine vazduha koji je neophodan;  najmanje su dovoljne za akvarijume maksimalnog volumena od 100-150 litara. Pumpe prave određenu vrstu buke, koja može izgledati kao smetnja, kako je akvarijum generalno poznat i cenjen po vrsti spokoja i tišine koju stvara.

Rad određenih pumpi može biti regulisan, uz mogućnost povećavanja i smanjivanja količine proizvedenog vazduha.
Vazdušna distributivna cevPostoji nekoliko tipova distribucionih cevi, različite čvrstine, čiji su najuobičajeniji dijametri 4-6 mm. Najbolje je izabrati neku koja je delimično čvrsta, jer ukoliko se zaglavi, neće biti potpuno spljoštena, i vazduh će i dalje moći da prođe kroz nju. Uvek kupujte cevi nešto veće nego što je potrebno, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

Difuzor

U prodaji se mogu naći različiti difuzori: pravougaoni ili cilindrični, od prirodnih ili veštačkih materijala. Najpraktičniji su napravljeni od mikroporoznih ili keramičkih materijala. Oni proizvode lepe balončiće a mogu se i jednostavno čistiti kada se zapuše. Ne zaboravite da će se na difuzoru nataložiti kalcijum, so ili alge nakon nekog perioda korišćenja.

Ne mogu da plutaju, pa moraju da se pričvrste za dno, na primer, kamenom. Budite svesni činjenice da difuzori koji proizvode lepe balončiće zahtevaju jači pritisak vazduha kako bi se održao protok.

Smanjivanje buke vazdušne pumpe

Neke pumpe su bučnije od drugih, i ovo ponekad može biti iritantno ukoliko je akvarijum smešten u spavaćoj sobi, ili nekoj drugoj nastanjenoj prostoriji.

Postoji nekoliko načina za redukovanje ove buke:
• Obezbedite potporu za pumpu, koriščenjem malih drvenih tabli kojima ćete blokirati penu;
• Ogradite pumpu
• Postavite pumpu izvan akvarijuma, sa dovoljno dugom vazdušnom cevi (vazdušna pumpa se obično dobro uklapa u kuhinji, gde se ne čuje buka od ostalih aparata koji slično zvuče);
• Ukoliko rad pumpe ne može da se reguliše, napravite šant sa krajem slavine, kako biste omogućili blago kontrolisanje ispuštanja vazduha (ova solucija je efektna samo kod nekih pumpi).

Sitan pribor

Nešto sitnog pribora dopunjuje glavnu opremu u akvarijumu. Konektori, u obliku slova T, Y, ili X, omogućavaju da pumpa snabdeva nekoliko difuzora, u istom akvarijumu ili nekoliko različitih. Slavine regulišu protok ukoliko postoji nekoliko različitih kanala. Dostupno je nekoliko modela, od plastike ili metala, pojedinačno ili u pakovanju sa većim instalacijama.

Pozicioniranje vazdušne opreme

Najbolje bi bilo postaviti pumpu iznad nivoa vode; ovo onemogućava da se voda sliva niz vazdušnu cev kada je isključena. Pumpa nekada može biti ispod nivoa vode, posebno u ugrađenim akvarijumima, mada ne bi bilo loše da se postavi mali ventil, kako bi se smanjio gore navedeni rizik.Perfekcionisti postavljaju vazdušnu pumpu van sobe u kojoj je akvarijum, kako bi izbegli moguće širenje toksičnih materija unutar akvarijuma, poput aerosola u spreju ili duvanskog dima.

Malim filterima je moguće delimično očistiti vazduh. Oni sadrže aktivan ugalj koji apsorbuje mirise i dim, koji se nalazi u vazduhu nakon što se ispusti iz pumpe. Mnogi akvaristi smatraju da su balončići, koji nastaju u akvarijumu, neprirodna pojava, pa sakrijavju difuzore i cevi, te su balončići vidljivi jedino kada se probiju do površine vode.Zbog gore navedenog razloga, idealna pozicija difuzora je blizu grejuće aparature. Mada, morate voditi računa da cev ne dođe u direktan kontakt sa tim elementima.

Budući da difuzor meša vodu, nekada snažno, moguće je da takođe meša i nešto otpadaka, poput izlučevina, nepojedene hrane, kao i komada vegetacije. Ukoliko je sistem usisavanja i filtriranja blizu, ovo ne predstavlja ozbiljan problem; ali ukoliko ovo nije slučaj, postoji rizik da će se otpaci raspršiti po akvarijumu, sa brojnim nepoželjnim pratećim posledicama. Kako biste izbegli ovu neprijatnost, nemojte postaviti difuzor na dno akvarijuma, već na pola puta do akvarijuma.

Preporučljivo je da proverite da li poklopac odgovara mestu u kome balončići dospevaju na površinu, kako biste izbegli bilo kakvo prskanje vode po haubi sa osvetljenjem. Slavine koje regulišu vazduh moraju biti postavljene izvan akvarijuma. Često se, u slučaju akvarijuma sa mnogo biljaka, ne koristi sistem ventilacije, već biljke proizvode dovoljno kiseonika. 

Koliko difuzora je potrebno u jednom akvarijumu?

Ovo zavisi od zapremine i tipa akvarijuma.
• Za akvarijum od 100-150 litara, sa normalnom količinom biljaka, jedan difuzor sa umerenim radom je dovoljan;
• Za akvarijume veće zapremine, koristi se po jedan difuzor na svakih 100-150 litara (jedan na svakih 100 litara, ukoliko je akvarijum retko zasađen biljkama, ili nikako);
• U slanovodnim akvarijumima se koristi jedan difuzor na svakih 75-100 litara, najvećeg intenziteta.

Ventilacija za početnike

Nabavite manju pumpu, sa nekoliko metara cevi i difuzorom od mikroporozne plastike. Ukoliko je pumpa postavljena ispod nivoa vode u akvarijumu, neophodno je da ugradite ventil, kako biste sprečili izlivanje vode.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane