Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ostala oprema

Termometar

Apsolutno neophodan deo. Alkoholni termometar, plave ili crvene boje, je prilično precizan, iako su moguća odstupanja od oko 1°C. Iako su živini termometri precizniji, malo su teži za očitavanje. Koji god model da je u pitanju, koristi se na isti način: termometar se postavi u vodu, dalje od izvora toplote, kako bi se izbegao direktan uticaj i grejanje.

Može da se zakači pri vrhu akvarijuma, ili između kamenja i sl. Akvaristi generalno izbegavaju spoljašnje termometre sa tečnim kristalima, budući da njihova preciznost nije pouzdana.

Hidrometar 

Trebalo bi naglasiti da je hidrometar od vitalnog značaja, zbog praćenja gustine morske vode, odnosno sadržaja soli.

Oprema za analiziranje vode

Postoji nekoliko dostupnih brendova koji imaju jednostavne testove za analizu vode. Obično reaguju na promenu boje vode, što se mora uporediti na skali koja se nalazi na pakovanju. Prodaju se odvojeno, ili u kompletu sa ostalom opremom, iako je moguće da se kupi pojedinačno kada se potroše, bez obaveze da se kupi ceo paket. Postoji četiri testa koji se smatraju manje-više obaveznim za slatkovodne akvarijume: ukupna tvrdoća vode, karbonatna tvrdoća, nitriti i pH.

Poslednja tri testa su podjednako neophodna za morsku vodu. Postoje i drugi parametri koji mogu biti praćeni sa nekom sitnijom opremom: nitriti, amonijak, kiseonik, ugljen-dioksid, gvožđe, i kalcijum (za mokre akvarijume sa beskičmenjacima).

Mrežica-hvataljka

Apsolutno obavezna za hvatanje životinja u pokretu. Izaberite sitnu mrežu za male ribe ili akvarijume sa razrađenim dekorom. Međutim, nije jednostavno uhvatiti ribu ovom hvataljkom. Akvaristi će vam uvek reći: kad god želite da uhvatite određenu ribu, izgleda kao da ona zna da dolazite! Jednostavan trik je postavljanje hvataljke u toku noći, pre nego što ugasite svetlo. Ribe će se privići na prisustvo hvataljke, pa ćete ih lakše uhvatiti narednog jutra, kada upalite svetlo.

Druga mogućnost je korišćenje dve hvataljke, jedne u koju ćete uhvatiti ribu dok je drugom podupirete. Mrežu bi trebalo dezinfikovati nekim sredstvom (posebno nakon nošenja bolesne ribe), i isprati nekoliko puta.

Ostala oprema

Nešto od navedenog može biti prilično praktično za akvariste:
• Duga cev za punjenje i pražnjenje akvarijuma;
• Plastične posude za hranu, koje zadržavaju vodu;
• Pincete za presađivanje, iako mnogi akvaristi radije koriste ruke;
• Turpija ili abrazivna ploča za čišćenje algi sa stakla;
• Mali vakum za čišćenje, povezan sa vazdušnom pumpom, koji usisava otpatke;
• Slavine, prskalice, konektori za vazdušne i vodene cevi, dostupne u komercijalnim akvarijumskim radnjama;
• Električni tajmer za programiranje osvetljenja;
• Podsetnik za bitne stvari: datum kupovine riba, rezultati analize vode, raspored održavanja, itd.

Poslednje se posebno preporučuje početnicima, a takođe omogućava da upišu i beleže opšta zapažanja vezana za reprodukciju, bolest i opšte ponašanje riba.

Kablovi i cevi: podsetnik

Električne kablove i cevi za vazduh i vodu je lako pomešati, i ponekad je teško pronaći pravu utičnicu, ili cev koju treba isključiti. Kako biste ih lakše našli, zalepite samolepljive oznake na krajevima kablova i cevi, i napišite sa kojim elementom je povezan.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane