Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Biranje hrane za ribe

Biranje prave hrane za vaše ribe je jedan od bitnijih faktora u održavanju ukupnog dugogodišnjeg zdravlja vaših ljubimaca. Iako ne postoji jedinstvena idealna hrana za sve vrste riba, priloženi saveti vam mogu pomoći da ne pogrešite u izboru.

Tip ishrane

Vlasnici riba obično ne razmišljaju, niti znaju, koji je tip ishrane prilagođen određenoj vrsti riba. Krava ima zube i digestivni sistem prilagođen ispaši trave, dok lav takođe ima zube, ali mu digestivni sistem traži meso. Takođe, različite ribe su prilagođene različitim tipovima ishrane.

Istražite svoje ribe i ustanovite koji je tip ishrane odgovarajući za njih (da li su svaštojedi, biljojedi ili mesojedi). Neke vrste riba imaju posebne potrebe u ishrani, što važi i za novorođene ribe.

Kada i gde

Trebalo bi ustanoviti kada i gde vaše ribe vole da jedu. Iako naveći broj riba jede sa površine vode, neke vole da uzimaju hranu sa dna. Takođe, iako mnoge ribe jedu u toku dana, neke to praktikuju u večernjim časovima. Ukoliko ribe preferiraju da jedu sa dna, izaberite hranu koja tone. Ribe koje jedu noću bi trebalo hraniti nakon gašenja svetla.

Raznolika ishrana

Zavisno od tipa ishrane koji je određen za vaše ribe, bitno je da ishrana bude raznolika kako bi se obezbedio balansiran unos hrane. Kombinacija suve kao i zamrznute hrane sa svežom/živom hranom će omogućiti raznovrsnu i balansiranu ishranu.

Svežina hrane

Na hrani za ribe obično ne piše rok trajanja, iako ta hrana ima prilično kratak rok. Naime, sušena hrana gubi dosta hranljivih sastojaka u roku od mesec dana, pa je preporučljivo da kupite onoliko koliko možete da potrošite za nekoliko nedelja. Deficit vitamina i ostalih nutritijenata u velikoj meri utiče na razvoj i sklonost ka razvoju nekih bolesti.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane