Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Suva hrana

Pahuljice ne spadaju u hranu koju ribe mogu naći u prirodi. Međutim, suva hrana obezbeđuje sve neophodne hranljive materije koje se mogu naći i u „prirodnoj hrani“, a koje su dodatno obogaćene vitaminima i mineralima koji utiču na održavanje dobrog zdravlja riba.

Proteini

Proteini bi trebalo da zauzimaju najveći deo u ishrani riba. Međutim, kao i kod ostalih stvari – ne bi trebalo da ih ima previše, niti premalo; a loš izbor proteina može takođe predstavljati problem. Najkvalitetniji proteini se mogu naći, kao što možete da pretpostavite – u drugim ribama. Kada birate pahuljice, potražite one sa ribom, škampima, ili nekom drugom morskom hranom.

Održavanje svežine hrane

Hranljivi sastojci iz pahuljica se vremenom gube; zapravo, gube se veoma brzo. Najbolje bi bilo da kupite onoliko koliko možete da iskoristite za mesec dana ili manje. Izaberite različite vrste pahuljica, i menjajte ih prilikom svakog hranjenja. Ovo omogućuje više kvalitetnih hranljivih sastojaka, kao i raznovrsnu ishranu.

Neki proizvođači mešaju pahuljice, i tako ih pakuju za prodaju. Jedino što treba da uradite je da okrenete poklopac i dobijete druge pahuljice. Ovo je najbolji način da obezbedite ribama raznovrsnu hranu bez kupovine gomile pakovanja pahuljica.

Ribe vegetarijanci

Neke ribe jedu samo biljke, pa ćete, ukoliko imate ribe sa takvim prehrambenim preferencama, morati da obezbedite pahuljice spiruline (algi). Mada, videćete da i ostale ribe (i svaštojedi i mesojedi) uživaju u algama. Pahuljice su idealne ukoliko vaše ribe jedu sa površine akvarijuma, dok uvijene i granulirane alge više odgovaraju ribama koje vole da jedu sa dna.

Budite oprezni prilikom hranjenja riba granuliranim algama (u obliku diska). Dajte im samo komad i pratite koliko ribama treba vremena da ga pojedu. Ukoliko se granulirane alge ili uvijene ne pojedu u roku od 24 sata, uklonite ostatak da ne bi uprljalo vodu u akvarijumu. S druge strane, ako primetite da ih ribe brzo jedu, možete im dati više ovih diskova odjednom.

Briketi i štapići

Što je veća riba, to joj je veći apetit. Prirodno krupne ribe preferiraju veću hranu. Bilo da se odlučite za brikete koji plutaju po površini, ili one koji tonu, oni su dobar izbor za neke veće ribe poput ciklida. Možete ih pronaći u različitim veličinama, oblicima i prilagoditi veličini riba.

Upoznajte se sa prirodnim prehrambenim sklonostima riba, odnosno – ispitajte ono što u prirodi jedu. Neke veće ribe, poput myleus rubripinnis, su vegetarijanci, iako vam možda ne izgledaju tako.

Ostala hrana

Kao dodatak pahuljicama i briketima, postoji i pržena suva hrana poput krila, tubifeksa i rečnih škampa. Iako su rečni škampi retko kad privlačni ribama, tubifeks je prilično popularan kod većine.Tubifeks se obično prodaje u kockicama, koje se dodatno mogu prepoloviti.

Pritisnite svaku polovinu na staklo na obe strane akvarijuma. Ovo dozvoljava sitnim ribama da se takmiče za hranu sa većim ribama. Napomena – kada uvodite novu hranu, pomno pratite da vidite šta je pojedeno, a šta nije. Sva nepojedena hrana bi trebalo da se ukloni iz akvarijuma, da ne bi isprljala vodu.

Hranite ribe različitim pahuljicama, kao i različitom živom hranom, i nećete pogrešiti. Ribe će biti zdrave, jedre i snažne.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane