Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Crveni paraziti

Simptomi: krvavi tragovi na perajima ili telu. 
Crveni paraziti svoj naziv duguju krvavim tragovima koji se javljaju po telu, perajima i/ili repu ribe. Ovi tragovi se mogu udružiti sa ulceracijama, i dovesti do truljenja repa i peraja, koji, u najgorem scenariju, mogu da otpadnu. Budući da je reč o bolesti koja je, pre svega, internalna, spoljašnji tretmani najčešće nemaju efekta, osim u izuzetnim slučajevima.

To podrazumeva tretiranje akvarijuma dezinfikacionim sredstvom i njegovo najtemeljnije moguće čišćenje. Nastojte da ne dajete mnogo hrane za vreme čišćenja akvarijuma. Za dezinfikaciju koristite akriflavin (tripaflavin) ili monakrin (monoaminoakridin) i to 0.2% rastvora na 1 ml po litru. Svako dezinfikaciono sredstvo će obojiti vodu, ali će boja nestati kada se sredstvo rastvori. Ukoliko vam se čini da ribe ne odgovaraju povoljno na tretman, prekinite dezinfikaciju.

Nakon ovoga, dodajte antibiotik u hranu. Ukoliko je reč o suvoj, presovanoj hrani, koristite 1% antibiotika i obazrivo pomešajte sa hranom. Ako je riba bila gladna, željno će pojesti mešavinu pre nego što se antibiotik rastopi. Antibiotici se najčešće mogu naći u kapsulama od 250 mg. Dodavanje jedne kapsule u 25 g suve hrane, će biti sasvim dovoljno za tretman oko 12 riba. Preporučeni antbiotici su hloromicetin (hloramfenikol) ili tetracilin. Ukoliko hranite ribe zamrznutom ili seckanom hranom, trudite se da koristite istu razmeru pri mešanju hrane sa antibioticima. Kao poslednje rešenje, dodajte najviše 10 mg po litru vode.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane