Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Španski hrt (Galgo espanol)

Španski hrt - Po mišljenju stručnjaka, ovaj pas je stigao u Španiju zahvaljujući invaziji Kelta ili vodi poreklo od slugija koji stiže na Iberijsko poluostrvo za vreme arapskih osvajanja.

Plemstvo u Španiji ga je vekovima koristilo kao omiljenog psa za lov. Goja ga je učinio besmrtnim svojim delom "Lovački izlet". Nekoliko decenija je sistematski ukrštan sa grejhaundom da bi dobio na brzini i smanjio težinu radi učestvovanja na kinodromima. Iako je veoma izdržljiv u lovu, nema jako razvijen njuh, što nadoknađuje izuzetno borbenim duhom.

Španski hrt je poslušan, miran i snažan i kao takav predstavlja prijatnog pratioca uprkos njegovom nepoverljivom karakteru. Danas je veoma redak, ali se određen broj kinologa bori za njegovo očuvanje i poboljšanje rase. Silueta mu je istovremeno čvrsta i elegantna, bokovi u blagom luku, krsta su blago zaobljena, dok uvučen stomak daje galgu izuzetnu liniju.

Španski hrt je duge i uske glave sa isturenom nosnom pečurkom, širokim nozdrvama, stoji visoko na tankom i mišićavom vratu. Vilice su duge, a usne tanke. Oči su krupne, živog izraza. Poluspuštene tanke, fine uši postavljene su unazad. Rep je veoma dugačak i blago zakrivljen. Prednji udovi su dugi, a zadnje krase veliki mišići. Pokrovna dlaka se sastoji od fine, sjajne i kratke priljubljene dlake koja je svetlo smeđe ili tamno riđe boje ili pak riđe sa primesama crne. Dopuštene su sve kombinacije boja kao i bele šare.

• Porodica: Hrtovi
• Zemlja porekla: Španija
• Godina porekla: potiče iz drevnih vremena
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 66-71 cm
Težina: 27.3-30 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 62-68 cm
Težina: 22.7-25 kg
• Drugi naziv: Galgo espanol, Galgo
• Životni vek: Oko 12 - 15 godina

Kao i svi hrtovi, španski hrt je nežan pas i jednom kad prestane da se koristi na trkama, postaje odličan kućni ljubimac. Španski hrtovi koji se drže za lov na divljač navikli su da žive u vrlo ograničenom prostoru, tako da će se štenad vrlo brzo i lako privići na mali prostor jednog običnog doma. Svakodnevno kretanje važnije je od brzinskih treninga. Zbog oblika i dužine dlake ovog psa potrebno je svakodnevno četkati.
Španski hrt teško podnosi niske temeperature.

• Česti zdravstveni problemi: ništa posebno
• Retki zdravstveni problemi: lomljenje ekstremiteta, iščašenje kolena,
• Povremeno primećeno: ništa posebno
• Predlog za testiranje: kukovi, oči
• Životni vek: 12 – 15 godina
• Napomena: španski hrt osetljiv je na anesteziju

Španski hrt ili galgo espanol je vrlo stara rasa, za čije se pretke smatra da su došli sa Feničanima mnogo vekova pre nove ere. Bili su miljenici španskog plemstva.

Koristili su ih uglavnom u hajkama. Po mišljenju stručnjaka, ovaj pas je stigao u Španiju zahvaljujući invaziji Kelta ili vodi poreklo od slugija koji stiže na Iberijsko poluostrvo za vreme arapskih osvajanja.

Plemstvo u Španiji ga je vekovima koristilo kao omiljenog psa za lov. Goja ga je učinio besmrtnim svojim delom "Lovački izlet".

Nekoliko decenija je sistematski ukrštan sa grejhaundom da bi dobio na brzini i smanjio težinu radi učestvovanja na trkama.

Malo su manji od engleskih grejhaunda. Postoji i anglo-španska podvrsta koja je nastala ukrštanjem sa engleskim grejhaundom, a koristi se za brzinska takmičenja. Španski hrt je vrlo brzo izgubio svoj značaj kao lovac za hranu, onog momemta kada je tada postao centar sportskih događaja.

Kada su stigli u Španiju ovi psi su masovno korićeni za trke. Želja za sportskim uspesima i pobedama, dovela je do toga da čistoća i originalnost rase španskog hrta bude skoro izbubljna zbog sve češćeg ukrštanja.

Anglo-španski hrt liči na engleskog grejhaunda, ali ima tamnije oči i duži rep. Iako je veoma izdržljiv u lovu, nema jako razvijen njuh, što nadoknađuje izuzetno borbenim duhom.

Morfološke karakteristike španski hrt pokupio je od velikog Engleskog hrta i slougi hrta. Baš kao hrta srednjovekovnoj Evropi španski hrt je bio jako poštovan i zaštićen u Španiji - uglavnom zbog svoje korisnosti u lovu.

Španski hrt je tesno povezan sa španskom tradicijom i kulturom - Tokom prošlog veka se posebno ističe kao pratilac španske aristokratije.

Lov sa ovim hrtvima u Španiji nije samo privilegija koja pripada visokom društvu, kao što je bila praksa u ostatku Evrope, često su je kotristile nešto niže klase. U španskom selu Galgo se još uvek koristi kao lovački pas.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane