Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kanarski hrt (Podenco canario)

Kanarski hrt - Hrt sa Kanarskih ostrva, dobar lovac zečeva i šarmantan pas za pratnju veoma je blizak hrtu sa Ibice. Ovaj pas je nervozan, brz i aktivan, a služi se podjednako dobro i sluhom i čulom mirisa.

Kanarski hrt izuzetno je blage naravi i nije pogodan za čuvara. Ovaj pas je neprevaziđen lovac na kuniće, jer je lukav i u stanju je da izigra svaki pokušaj divljači. 

Kanarski hrt manji je od hrta sa Ibice, ali puno liči na njega. Iako ima manje šape, kao i hrt sa Ibice, one su duže, dok uši stoje pravo samo kada sluša, dok su spuštene unazad kada se odmara.  Dlačni pokrivač je sačinjen od uvek glatke dlake koja je najčešće riđe-crvena ili bela.

• Porodica: Hrtovi
• Zemlja porekla: Španija
• Godina porekla: potiče iz drevnih vremena
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 54-64 cm
Težina: Oko 25 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 53-60 cm
Težina: Nešto lakša od mužjaka
• Drugi naziv: Nema podataka
• Životni vek: Oko 12 - 15 godina

Kanarski hrt je hrabar, nervozan, nemiran, vatren i dinamičan, ali ni u kom slučaju agresivan. Svom gospodaru odan bezuslovno, obavlja nepokolebljivo i bez znakova umora i najteži dnevni rad. Kao samostalan i atletski pas, kanarski hrt zahteva svakodnevnu fizičku aktivnost u bezbednom prostoru. Idelana fizička aktivnost bi podrazumevala trčanje u punoj brzini, ali se njegove potrebe mogu zadovoljiti i dužim šetnjama ili džogiranjem na povocu, ukoliko bi se to kombinovalo sa povremenim trčanjem u punoj brzini. Njihova glatka dlaka zahteva nedeljno četkanje i povremeno uklanjanje mrtve dlake

• Česti zdravstveni problemi: nijedan
• Retki zdravstveni problemi: Veoma redak genetski poremećaj seksualnog razvoja
• Povremeno primećeno: gluvoća
• Predlog za testiranje: kukovi, oči,
• Živoni vek: 12 – 15 godina
• Napomena: Kanarski hrt je osetljiv na anesteziju


Na kanarskim ostrvima, njegovoj domovini, poznat je pod imenom Podenco Canario. Zastupljen je brojno na svim ostrvima, a posebno na većim kao što su Gran Canaria i Tenerife.

Kanarski hrt je staroegipatskog porekla, a najverovatnije je donesen na Kanarska ostrva od strane Feničana, Grka, Kartaginjana i Egipćana.

Kanarski hrt je jedna od najstarijih rasa čiji se brojni tragovi (crteži, statue, reljefi) nalaze u faraonskim grobnicama i muzejima kao što su Luvr i Britanski muzej.

Kanarski hrt se upotrebljava za lov zečeva i odličan je za na nepristupačnom terenu zbog odlično razvijenog čuela mirisa, vida, i sluha. U stanju je da lovi os sumkarak do svitanja, bez stajanja i bez obzira na vrućinu.

Zahvaljujući čulu mirisa i sluha može da utvrdi prisustvo zeca u doboko u zemlji, u naprslinama zidova, u gomilama kamenja pored pooranih polja, u cevastim prolazima vulkanskog porekla i u bodljikavom žbunju.

Za neobično preživljavanje kanarski hrt je zahvalan pre svega lovnim sposobnostima koje ga više od veka čine neophodnim pomoćnikom.

On je u prvom redu pas tragač koji tokom traženja ne laje niti dira ulov. Može se upotrebiti i za kombinovani lov sa sokolima, na ostrvu dozvoljenom načinu lova.

Kanarski hrt je svom gospodaru odan bezuslovno, obavlja nepokolebljivo i bez znakova umora i najteži dnevni rad.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane