Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Sibirska šumska mačka (Siberian) - dugodlaka mačka

Sibirska šumska mačka - Ove mačke su izgledom veoma slične norveškim šumskim mačkama , pa poput njih, imaju predivno debelu, gustu i masnu dlaku, idealnu za ekstremne hladnoće severne klime. Ta pasmina je verovatno postojala hiljadama godina, nezavisno od čoveku.

Ruske su mačke prikazivane na ranim izložbama mačaka koje je organizirao Harrison Weir - koji je i sam imao jednu - ali je pasmina uglavnom zaboravljena tokom 20. veka, kada su zahladneli odnosi između Sovjetskog Saveza i ostatka sveta. Međutim, u poslednje vreme postoji sve veći interes za službeno priznanje pasmine.

Sibirske šumske mačke su uvezene u Sjedinjene Države 1990. godine, zahvaljujući nastojanjima Elizabeth Terrell iz Starpoint odgajivačnice mačaka - ime koje se spominje u pedigreima većine vrhunskih sibirskih mačaka u Americi.

Kako je zanimanje za sibirske šumske mačke raslo, pojavila se veća raznolikost boja i uzoraka, ali neki se ruski klubovi boje da mačke koje se izvoze radi uzgoja na Zapadu nisu uvek najbolje. Lice sibirske šumske mačke u Rusiji drukčije je od onoga prihvaćenog na Zapadu.

U Rusiji se više preferira izgled „divlje mačke“, sa širokim licem i neznatno kosim očima, te deluje više azijski. Izvan Rusije, TICA standard za glavu sibirske mačke je manje "divlji" - ovde bi trebalo da se stvori utisak „zaobljenosti i krugova“, sa dražesnim izrazom i gotovo okruglim očima.

Nadalje, u svojoj domovini, sibirska šumska mačka sme imati samo boje koje se baziraju na crnoj i crvenoj, kako bi se očuvao njen divlji izgled. Zbog toga, sibirska šumska mačka na međunarodnom nivou razvija dva različita izgleda.

Sibirska šumska mačka je snažna životinja dugačkog, mišićavog i snažnog tela i čvrstih nogu koje završavaju velikim i okruglim šapama sa čupercima krzna. Kod oba pola zadnje noge su nešto duže od prednjih, a pri držanju tela karlica je neznatno izvijena. Oko vrata se nalazi griva, koja naglašava niske, zbijene proporcije tela.

Uši su srednje veličine sa zaobljenim vrhovima okrenutim prema spolja, što stvara utisak da je mačka neprestano na oprezu. Glava između ušiju je široka i ravna. Veličanstveni rep je debeo sa zaobljenim vrhom, dok je zadnji deo tela čupav.

Gornja dlaka je čvrsta i neznatno masna, zbog odbacivanja kiše i snega, a gusta vunasta poddlaka dovoljno je debela da štiti mačku od arktičkih vetrova u Sibiru. Svaki aspekt sibirske šumske mačke pokazuje da je ona sposobna preživeti u najtežim uslovima i klimi na svetu.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane