Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Tifani mačka (Chantilly/Tiffany) - dugodlaka mačka

Atraktivne - i atraktivno nazvane - tifani mačka neobična je zbog kombinacije duge, svilenkaste dlake i osenčanih nijansi boja burmanske mačke. Iako se katkad meša sa imenjakinjom iz SAD-a - tifany ( poznata kao chantilly) - tifani mačka nema nikakve veze sa tom pasminom.

Zapravo, tifani mačka je burmanska i jedina je azijska dugodlaka mačka. Kad se okoti, ima boju blede kafe sa mlekom (cafe au lait), a suptilne crne oznake i duga dlaka razvijaju se postepeno, te boja uopšteno ostaje svetlija nego kod burmanske mačke iste dobi. Poput svih mačića, tifanie se okoti sa plavim očima, ali one menjaju boju u sivu, a potom, kod odraslih mačaka, u zlatnu.

Poreklo tifani mačke može se slediti do slučajnog parenja u Londonu, 1981. godine, između činčila dugodlake/persijske i ljubičaste burmanske mačke, koje su pripadale baronici Mirandi von Kirchberg. Prva su generacija bile kratkodlake, osenčane burmilla mačke, ali su naredne generacije na kraju razotkrile postojanje recesivnog gena za dugu dlaku i sepiju.

Iako je pasmina razvijena uz pomoć uzgajivača burmanskih mačaka, dve su pasmine različite. Dok je njihova dlaka poluduga, veoma fina i svilenkasta, što se i očekuje od potomaka persijske/dugodlake mačke, telo je zadržalo građu burmanske mačke: srednje veličine, mišićavo sa zaobljenim grudima i ravnim leđima.

Glava je kratka i klinastog oblika, sa istaknutim nosom u profilu, a uši srednje veličine nastavljaju se na crte lica. Oči nisu ni bademaste ni okrugle, i postavljene su neznatno ukoso. Noge su srednje dužine, a šape zaobljene, dok je rep dugačak i raskošne dlake.

Kada je reč o temperamentu, tifani mačka ima kombinovane karakteristike pasmina svojih predaka, a i tu je preuzela najbolje od njih - živahnija je od prosečne dugodlake/persijske mačke, a ipak ne tako neobuzdana poput prosečne burmanske mačke!

Standardi pasmine za tifani mačku zaista stavljaju naglasak na dobar temperament. To, u kombinaciji sa manjim potrebama nege, obzirom da je reč o dugodlakoj mački, nesumnjivo će biti razlog za sve veću popularnost dražesne i očaravajuće tifani mačke širom sveta.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane