Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Persijska mačka (Persian) - dugodlaka mačka

Dugodlaka/ persijska mačka istovremeno je važan deo mačijeg sveta sa pedigreom - jer se već više od sto godina redovno pojavljuju na izložbama - i širom sveta su veoma cenjene kao kućni ljubimci. Duga dlaka je rezultat recesivnog gena (I), a njihova najveroatnija postojbina Mala Azija gde je prema legendi, čarobnjak stvorio persijsku mačku od malenog plamena vatre, bljeska dvaju udaljenih zvezda i uskovitlanog pramena sivog dima. Godine 1876. dugodlake su se mačke nazivale „azijatskim mačkama“, ali su se viđale u Evropi oko 300 godina pre toga.

Danas je većina mačaka duge dlake u Britaniji poznata kao mačke duge dlake, a samo se jednobojne nazivaju dugodlakima (longhairs), (svaka se boja klasifikuje kao zasebna pasmina, a ima ih gotovo 50!). U SAD-u, te su mačke poznate kao persijske, a boje su navedene kao varijeteti koji se, radi izložbi, dele na pet kategorija: jednobojne (solid, self) , osenčane, dimaste/prugaste, delimično obojene i boje ograničene na oznake.

Uprkos tome, idealan tip tela uglavnom je jednak - krupno, zbijeno telo, kratke noge, zaobljena, široka glava, puni obrazi, velike, okrugle oči i malene, zaobljene uši, te naravno, prekrasno, dugo, svilenkasto i bujno krzno.

Dok su persijske/dugodlake mačke imale kratka, kompaktna lica, to nisu bila spljoštena lica kakva vidimo danas. Evropski uzgajivači još uvek preferiraju ono što nazivaju „umerenim“ nosom, dok američki uzgajivači i mnoge sudije na izložbama traže spljoštenije, ili “ultra-tip” lice.

Taj je trend dosegnuo ekstremne granice kod persijske/dugodlake mačke koja ima uske nosnice i sužene suzne kanale, što znači da mačke takvog lica često pate zbog svog izgleda.

Danas mnogi uzgajivači takav izgled smatraju nepoželjnim. Kad je krajem 19. veka Harrison Weir postavio standarde za vrste mačaka, boje koje je naveo za persijske/dugodlake mačke bile su bela, crna, plava, siva, crvena i bilo koja druga jednobojna, te smeđa, plava, srebrna, svetlosiva i bela za prugaste mačke.

Do 1901. u Britaniji su se priznavale crna, bela, plava, narandžasta, krem, dimasta, prugasta, tačkasta, činčila, kornjačasta, dvobojna i trobojna. Narandžaste persijske/dugodlake bile su preci jednobojnih crvenih i prugastih crvenih mačaka, a trobojne su najvjerojatnije bile kornjačasto bele.

Jednobojna grupa persijskih/dugodlakih mačaka danas uključuje bele, crne, plave, čokoladne, ljubičaste, crvene i krem boje. Dok je crna - navedena kao Pasmina broj 1 u Britaniji - najstarija od svih varijanti, 1910. godine zapravo je bilo registrovano samo 10 mačaka.

Tek se po završetku Drugog svetskog rata, kad su američki uzgajivači „spasili“ pasminu, znatno povećao broj crnih persijskih/dugodlakih mačaka. Bele jednobojne bile su među prvim dugodlakim mačkama u Evropi, tada poznate po svojim plavim očima, jednako kao i danas, ali i po gluvoći koja je povezana sa dominantnim genom za belu boju.

Zbog načina na koji taj gen deluje, neki beli persijski/dugodlaki mačići imaju malene čuperke obojene dlake na svojim glavama, što razotkriva skriveni genotip boje i ukazuje na to kako bi mačići izgledali da nije bilo delovanja recesivnog gena za belu boju.

Danas se selektivnim uzgojem nastoji izbeći gluvoća, pa se bele persijske mačke ukrštaju sa obojenima, a gluvi se mačići sterilisu. Plava je oduvek bila jedna od najpopularnijih boja - trend koji je navodno postavila kraljica Viktorija koja se nije odvajala od svoje dve plave persijske mačke - a plave persijske mačke danas imaju izložbe koje su posvećene isključivo njima!

Osenčane persijske dugodlake mačke i one kod kojih su obojeni samo vrhovi (tzv. tipped) razvile su se od ranih srebrnih prugastih mačaka, a najpoznatiji predstavnik te grupe nesumnjivo je srebrna činčila mačka - koja se najčešće jednostavno zove „činčila“. Jedna od najranijih i najpoznatijih činčila zvala se Srebrno Jagnjence (Silyer Lambkin), a čini se da je to bio predak srebrnih i zlatnih mačića.

Uzgajivači su želeli srebrni varijetet, a zlatni se neko vreme ignorisao jer su neki uzgajivači smatrali da je to rezultat „ilegalnih“ ili slučajnih ukrštanja između jednobojnih persijskih/dugodlakih mačaka i činčila. Osenčane srebrne mačke (koje se u Velikoj Britaniji nazivaju „kositrenima“) i osenčane zlatne mačke slične su činčilama, osim što je stepen boje na vrhovima veći, pa mačke deluju mnogo tamnije.

Osenčana srebrna se u SAD-u priznaje kao mačka sa crnim vrhovima i zelenim ili plavo-zelenim očima, te u crvenoj i kornjačastoj verziji, dok se u Britaniji priznaju samo crne verzije (kao kositrene) sa narandžastim ili bakarnim očima.

Zlatna persijska mačka, kojoj su veći delovi vrhova obojeni bojom kajsije, izgleda poput zlatne verzije osenčane srebrne (kositrene) mačke, te je jedna od najnovijih, i najatraktivnijih, verzija persijske/dugodlake pasmine, iako je genetika te boje još uvek predmet rasprava.

Bez obzira na boju ili uzorak, persijske/dugodlake mačke slavne su po svojim dugim, svilenkastim krznima, koja iziskuju svakodnevnu negu kako bi zadržale izgled vrhunskih šampiona, što svaka mačka za svog vlasnika jeste.

Svakodnevna nega je nešto u čemu mačka uživa, ali takođe učvršćuje i veoma posebnu vezu između mačke i njenog vlasnika - izrazito snažan odnos po kojem su ta pasmina i njeni vlasnici dobro poznati! Nadalje, ako vlasnik odvoji malo vremena za negu, persijska mačka neće progutati tako mnogo svoje dlake, čime se izbegava stvaranje kuglica krzna koje mogu blokirati creva.

To je jedna od najmirnijih i najmanje aktivnih mačaka, te se uopšteno smatraju kućnim mačkama. Ali to ne znači da persijska mačka ne voli aktivnosti izvan kuće - pokazuju iste mačije karakteristike dok čuvaju svoju teritoriju ili love kao i svaka druga pasmina.

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane