Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Škotska mačka sa preklopljenim ušima (Scottish fold, Highland Fold) - dugodlaka mačka

Dok su preklopljene uši česta pojava u pasminama pasa, kod mačaka je to retkost. Sve su škotske mačke sa preklopljenim ušima potekle od Susie, bele farmerske mačke koja se okotila u Taysideu, u Škotskoj. Dve godine kasnije, Susie je okotila još dva mačeta sa preklopljenim ušima, a jednog od njih, belu ženku, dobio je lokalni pastir, William Ross, i njegova žena Mary, pa su je nazvali Snooks.

Primećena je jedinstvenost „abnormalnosti“ i uskoro je započeo program uzgoja uz pomoć dva genetičara, Pata Turnera i Petea Dylea. Otkriveno je da je Susie nosilac dominantnog gena za dugu dlaku (I) koji su mogli nositi i njeni kratkodlaki potomci, ali tako da se pojavi tek u kasnijim generacijama.

Međutim, dugodlake škotske mačke sa preklopljenim ušima još uvek su prilično retka pojava. Kratkodlaka verzija potiče od Snooks, koja se parila sa britanskom kratkodlakom mačkom, te je nastao Snowball, beli mužjak. Godine 1971. Mary Ross je nekoliko svojih škotskih mačaka poslala genetičaru Neilu Toddu u Newtonville, država Massachusetts, gde se uzgoj nastavio razvijati uz korišćenje britanskih i američkih kratkodlakih mačaka.

Glavni centar uzgoja još uvek se nalazi u SAD-u. Škotske mačke sa preklopljenim ušima moraju se pariti sa mačkama normalnih ušiju, inače bi homozigotni potomci (dobijeni parenjem iste vrste mačaka) mogli imati deformisane zglobove i hrskavice koji postaju vidljivi kada mače navrši četiri do šest meseci.

Uzrok tih anomalija pomalo je zagonetan jer ih ima samo određeni broj mačaka, uključujući i one mačke sa preklopljenim ušima koje su heterozigotne (dobijene parenjem mačaka sa preklopljenim ušima i druge pasmine).

Posebno se kod dugodlakih škotskih mačaka deformacije mogu prikriti ispod njihove prekrasne dlake, pa je izuzetno važno pregledati repove dugodlakih mačića kako bi se otkrila zadebljanja zglobova. Preklopljene uši su rezultat dominantnog gena koji je odgovoran za različite stepene preklopa.

Postoje od koćenja, ali opseg preklopa možda neće biti potpuno vidljiv dok mače ne odraste.Prva škotska mačka sa preklopljenim ušima, Susie, imala je ono što se danas naziva „jednim preklopom“, pri čemu su uši savijene prema napred.

Današnje mačke za izložbe imaju „trostruke preklope“, pri čemu su uši čvrsto preklopljene i priljubljene uz glavu, postavljene u skladu sa standardom pasmine „poput kape“ tako da se vidi zaobljena lobanja.

Glava je zaista lepo zaobljena, a oblik dodatno naglašavaju istaknuti obrazi, jastučići za brkove i velike, okrugle oči. Poput samih Škota, škotska mačka sa preklopljenim ušima je kršna, snažna i imuna na hladnoću!

Takođe je veoma otporna na mnoge česte mačije bolesti. Iako su to mirne mačke, i možda malo „rezervisane“ ili suzdržljive, veoma su dobre naravi. Njihov se „žalostan“ izgled često pogrešno tumači kao pokazatelj njihovih osećanja!

Nivo aktivnosti
 • Razigranost
 • Naklonost ka vlasniku
 • Glasnoća
 • Poslušnost
 • Inteligencija
 • Nezavisnost
 • Zdravlje i izdržljivost
 • Negovanje
 • Odnos sa decom
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane