Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Karelijski gonič medveda (Karjalankarhukoira)

Karelijski gonič medveda - Veoma blizak ruskoj lajci, ovaj izuzetno nadareni lovac potiče od stare finske rase kojoj su ruski uzgajivači dodali krv ovčara.

Prvobitno specijalizovan za lov na losove, Karelijski gonič medveda, danas napada krupne divlje životinje: medvede, risove, vukove, divlje svinje i jelene koji naseljavaju prostranu Kareliju, oblast brojnih jezera koja se prostire od Sanikt Petersburga do Finske.

Karelijski gonič medveda je izuzetno izdržljiv, hrabar, živ i vatren. Njegova neobična snaga omogućuje mu da se bori protiv mnogo krupnijih životinja. 

Veoma siguran na čvrstim nogama, ovaj pas ostavlja utisak snage i ležernosti. Ima vitku i elegantnu siluetu i divan rep, uvijen u obliku srpa. 

Glava mu je kupasta i nežna. Ima uspravne, špicaste uši i male, smeđe oči veoma prodornog pogleda.  Dlaka je oštra i kruta, ojačana vunastom poddlakom i pruža savršenu zaštitu ovom lovcu sposobnom da satima, po svakojakom vremenu sledi stazu. 

Dlaka je crna, često sa belim mrljama na prednjoj strani glave, grlu, grudima, donjem delu nogu i vrhu repa.

• Porodica: Nordijski psi i Špicevi
• Zemlja porekla: Finska
• Godina porekla: 1900
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 54-60 cm
Težina: Oko 25 kg
• Prosečna veličina ženke: Visina: 49-55 cm
Težina: 20-23 kg
• Drugi naziv: Karjalankarhukoira
• Životni vek: 10 - 12 godina

Karelisjski gonič medveda je veoma energičan pas koji zahteva dosta kretanja u toku dana. Najmanje jedanput dnevno mora im se omogućiti dovoljno kretanja. Ne preporučuje se za čuvanje u stanu po pravilu treba ga držati na otvorenom i obezbediti mu dosta kretanja. Karelisjski gonič medveda naprosto ne podnosi zatvoren prostor i ukoliko ostane sam u zatvorenom može biti vrlo destruktivan. Zato je najbolje ovog psa držati u dvorištu, nekom većem ali ograđenom prostoru.

Dlaka ne zahteva mnogo nege. Koristite češalj ili metalnu četku povremeno kako bi skinuli mrtvu dlaku i poddlaku. Ovaj pas linja se sezonski i tada treba još dodatno posvetiti pažnje trimovanjem i četkanjem dlake.
Karelisjski gonič medveda veran je vlasniku i dobar je čuvar. Međutim zbog svog temperamenta i agresivnosti treba ga držati podalje od drugih pasa a nezgodan je i kao kućni ljubimac.

• Česti zdravstveni problemi: ništa posebno
• Retki zdravstveni problemi: ništa posebno
• Povremeno primećeno: ništa posebno
• Predlog za testiranje: ništa
• Životni vek: 10 - 12 godina
• Napomena: U literaturi nisu zabeležena ozbiljnija oboljenja sa genetskom osnovom kod pasa ove rase.


Karelisjski gonič medveda
je pas špic tipa, drevni tip pasa, koji je karakterističan za celu severnu hemisferu.

Oblast Karelije, koja se prostire od Sankt Petersburga do Finske obiluje jezerima, kao i velikim brojem vrsta divljih životinja.

U Finskoj i Kareliji, koja je južnija tačka ruskog Novgoroda, tu pasminu poznaju već dugo. Dugo vremena, psi špic tipa su odgajani u ovoj oblasti za lov krupne divljači.

Prema jednoj od teorija, pse ovog tipa su na područije Finske doveli i prvi doseljenici. Ta plemena su uspela da prežive na ovom podneblju upravo zahvaljujući psima uz čiju su pomoću uspevali da ulove divljač i obezbede hranu.

Karelijski gonič medveda je po svom poreklu i izgledu veoma blizak rusko-evropskoj lajki. Ovaj izuzetno nadareni lovac verovatno vodi poreklo od stare finskih pasa špic tipa kojima su, po nekim podacima, ruski uzgajivači dodali krv ovčarskih pasa.

Kao čistu pasminu uzgajaju ih od sredine tridesetih godina. Spadaju među lovačke pse na visoku divljač kao što su medvede, lososi i risovi.

Karelijski gonič medveda je kao rasa bio vrlo popularan krajem 19. i početkom 20. veka. Psi ove rase po prvi put su prikazani na izložbi u Helsinkiju 1936. godine.

Popularnost i broj pasa ove rase opada za vreme Drugog svetskog rata. Krajem pedesetih godina prošlog veka rasa je gotovo izumrla.

Svi današnji psi ove rase vode poreklo od četrdesetak preživelih pasa koji su prikupljeni iz različitih oblasti Finske i sa kojima je otpočet proces revitalizacije rase.

Od 1960. broj pasa se konstantno povećava, a rasa se širi i van granica Finske. U Finskoj svake godine organizuju takmičenje tih pasa i proglašavaju kralja "karelaca".

U lovu Karelisjski gonič medveda sledi divljač vezan remenom bez lajanja. Trag traži sam. Kad se približi divljači lovac ga pusti a pas zaustavi plen, napada ga i laje tako dugo dok lovac ne nanišani lovinu.

Karelisjski gonič medveda je teško vodljiv pas i preporučujem ga samo iskusnim, doslednim ljudima koji moraju biti lovci.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane