Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Engleski koker španijel (English cocker spaniel)

Engleski koker španijel danas se često naziva samo koker i predstavlja jednu od najpopularnijih rasa.

Njegove daleke pretke treba tražiti među srednjovekovnim goničima, kao i pretke ostalih španijela i epanjela. Ova pasmina počela je da se izdvaja od drugih španijela početkom 19. veka, kada je kokerom počeo da se naziva španijel male visine, prilagođen za lov na fazane ili šljuke ("cocker" verovatno potiče od reči woodcock, šljuka ili cock, mužjak pernate divljači). 

Međutim, engleski koker španijel zvanično je priznat kao originalna pasmina tek oko 1900. godine. Veseo, okretan i nežan, ovaj osetljivi pas mora se obučavati veoma pažljivo. Vatren je, uporan, veoma izdržljiv i hrabar, ima veoma razvijeno čulo mirisa i odlično se pokazao u lovu u močvari i šumi. 

Veoma dobro aportira. Kada ugleda divljač, markira je samo nekoliko sekundi, a zatim počinje da je "grabi" zubima. Zahvaljujući sitnijem rastu dobro se snalazi po šipražju i trnju. 

Engleski koker španijel je veoma šarmantan saputnik, koji poseduje jednu zanimljivu osobinu: neprestano maše repom. Mora da bude dovoljno aktivan, inače mu preti gojaznost. Glava mu je duga, sa istaknutim stopom. Njuška je četvrtasta i dobro razvijena; vilice su snažne. 

Široki nos je boje čokolade ili je crn. Oči su boje lešnika ili braon i ispunjavaju očnu šupljinu. Uši su postavljene dosta nisko i ukrašene su dugačkom, svilenkastom dlakom. Vrat je dugačak i mišićav. Prednje noge su potpuno prave. 

Grudni koš je dubok i nije suviše zaobljen. Kompaktno telo, sa kratkim leđima i mišićavim zadnjim delom odaje utisak snage. Rep ne teba da bude suviše kratko sečen i stoji u liniji leđa. Dlaka je ravna, svilenkasata, sa dosta resa, koje nikada nisu ukovrdžane. Može biti jednobojna, crna ili zlatnoriđa, dvobojna, crna sa riđim oznakama, bez belih oznaka, osim na grudima, a veoma često u svim kombinacijama jedne ili dve boje sa belom.

• Porodica: Lovački pas, španijel
• Zemlja porekla: Engleska
• Godina porekla: 1800
• Prosečna veličina mužjaka: Visina: 16-17 Težina: 28-34
• Prosečna veličina ženke: Visina: 15-16 Težina: 26-32
• Drugi naziv: koker španijel
• Životni vek : 12 - 14 godina

Engleski koker španijel spada u aktivne pse i dnevna fizička aktivnost za ove španijele je neophodna, bilo u formi duže šetnje na povocu, dobrog trčanja na otvorenom prostoru ili živahne igre u dvorištu. Iako engleski koker španijeli mogu da žive napolju u umerenim do toplim klimatskim uslovima, obično je reč o društvenim psima za koje je najbolje da žive unutra, a igraju se napolju. Njihova dlaka je srednje dužine i potrebno je četkanje dva do tri puta nedeljno, skraćivanje dlake oko glave i ušiju, kao i šišanje oko stopala i repa na svaka dva meseca. Engleski koker španijel je sklon infekciji uha pa bi im trebalo čistiti uši jednom nedeljno.

Češći zdravstveni problemi: progresivna atrofija rožnjače
Ređi zdravstveni problemi: katarakta, koronarna arterijska bolest, porodična nefropatija
Povremeno primećeno: glaukom, kardiomiopatija
Predlog za testiranje: sluh (kod višebojnih primeraka), oči, kukovi, kolena
Životni vek: 12 – 14 godina
Napomena: Gluovoća je glavni problem višebojnih primeraka; koronarna arterijska bolest je češće prisutna kod jednobojnih; i progresivna atrofija rožnjače kod PRCD tipa.

Nivo energije
 • Potreba za vežbom
 • Igrivost
 • Naklonost
 • Odnos sa drugim psima
 • Odnos sa drugim ljubimcima
 • Odnos sa strancima
 • Lakoća dresiranja
 • Negovanje
 • Sposobnost zaštite
 • Tolerancija na hladnoću
 • Tolerancija na toplotu

 • Porodica španijela je jedna od najvećih porodica pasa na svetu, ali i jedna od najspecijalizovanijih. Engleski koker španijel spada u kompnene španijele.

  Kopnene španijele su sačinjavali s jedne strane veći španijeli koji su bili bolji u živahnoj igri, i s druge – manji španijeli koji su bili vešti u šumskom lovu.

  Ove različite veličine su se pojavile u istom leglu i bile su suštinski dve varijante iste rase. Godine 1892. dolazi do razdvajanja ove dve veličine koje se otad smatraju dvema različitim rasama, gde je sitnija (ispod 12 kg) označena kao koker španijel.

  Budući da su obe rase delile isto genetsko nasleđe, i dalje dele mnogo lovačkih talenata. Godine 1901. ograničenje težine je bilo ukinuto.

  Koker španijeli su postali ekstremno popularni u Engleskoj, ali su američki odgajivači težili da promene rasu, čemu su se ljubitelji tradicionalnog engleskog koker španijela usprotivili.

  Američki i  Engleski koker španijeli su bili zajedno prikazani 1936. godine, kada je osnovan Američki klub engleskog španijela i engleski koker španijeli su dobili status zasebne sorte.

  Klub engleskih koker španijela je bio obeshrabren ukrštanjem američkog i engleskog koker španijela, a 1946. godine je engleski koker španijel označen kao posebna rasa.

  Nakon što su rase razdvojene, američki koker španijel je potisnuo popularnost engleskog koker španijela, ali samo u Americi. U ostatku sveta, engleski koker španijel je bio daleko popularniji od američkog i poznat je prosto kao koker španijel.

  Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
  Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
  Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
  Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Pet šop

  ^ Vrh strane