Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Parenje reptila i vodozemaca u zarobljeništvu

Ciklusi

Iako su neki reptili sa tropskog podneblja u stanu da se reprodukuju tokom cele godine, repreduktivne sposobnosti mnogih drugih su ciklično stimulirane u zavisnosti od klimatskih promena. Reptili u području umerene klime se često pare u toku zimske hibernacije (brumacije), mada se neki pare i u jesen kada se skupe u jazbini.

Neke vrste su podstaknute da se pare s dolaskom kišovite sezone, ili uz pomoć pronalaženja čeonih sistema koji smanjuju barometrički pritisak. Čudno, ali se čini da su vrste u zatočeništvu manje zavisne od klimatskih stimulanasa, nego one u divljini.

Određene vrste reptila dostižu seksualnu zrelost u prvoj godini života, za razliku od drugih čije će prvo parenje biti kad budu stare nekoliko godina. Neke vrste se reprodukuju jednom godišnje (oviparne vrste čak i više puta godišnje), neke jednom u dve godine, a neke čak i ređe.

Jaja

Leglo može sadržati samo jednog ili dva mladunca ili jaja (kod nekih gekona i skinkova) do sto i više jaja (kod morskih kornjača i vodenih zmija). Jaja gotovo uvek zahtevaju određene parametre za inkubaciju. Kod viviparnih vrsta, ženke za vreme gestacije traže pogodnu temperaturu.

Mladunci izgledaju veoma nalik na odrasle jedinke svoje vrste, ali mogu veoma da se razlikuju po boji. Jaja mogu imati tvrdu ljusku (kao kod većine kornjača) ili meku ljusku (kao kod mnogih guštera i zmija). Zavisno od vrste, inkubacija može biti kratka (oko 2 nedelje) ili duga (oko godinu dana). Rastući embrioni nekih vrsta reptila mogu biti podvrgnuti dijapauzi (privremeni prekid razvoja).

Bebe

Bebe reptili će pre zauzeti odbrambeni stav ili će pre pobeći od opasnosti, nego što će to učiniti odrasli reptili. To je najverovatnije zbog toga što su bebe reptili ugrženije od odraslih reptila. Bebe kornjače su vrlo oprezne i otplivaće i u slučaju neznatnog uznemiravanja - mada ni odrasle kornjače nisu manje predostrožne!

Bebe gušteri su podjednako oprezne, a bebe zmije su skolone da zauzmu pozu za napad i da ujedu (ovo se odnosi i na normalno miroljubive zmije kao što je kukuruzna zmija). Ali, s obzirom da su bebe, treba propisno da se neguju, uprkos njihovom odbrambenom stavu.

Inkubacija jaja reptila i vodozemaca

Jaja reptila zahtevaju određen stepen toplote da bi se uspešno inkubirala, za razliku od jaja vodozemaca koja zahtevaju hladniju temperaturu, ili promene temperature.

Jaja reptila mogu biti uspešno inkubirana u vlažnom vermikulitu, vlažnom perlitu ili na vlažnoj mahovini. Neki odgajivači preferiraju kombinaciju inkubacionih podloga.

Meke ljuske od kornjačinih, gušterovih i zmijinih jaja se mogu brzo dehidrirati. Bitno je nadgledati njihov napredak, dodajući malo vode na podlogu ukoliko jaja izgledaju kao da će izgubiti vlažnost. Jaja sa tvrdom ljuskom (poput kornjačinih) su manje sklona dehidrataciji.

Kako god, podjednako je bitno, bilo da su u pitanju jaja sa mekom ili sa tvrdom ljuskom, da ne budu previše hidrirana. Nepouzdan, ali jednostavan način da se odredi odgovarajuća količina vlažnosti u inkubatoru je da se podloga pažljivo navlaži, a zatim da se iscedi da bude suvlja što je moguće više, kroz svoje stegnute pesnice.

Jaja bi trebalo postaviti direktno na podlogu sa niskim slojem zemljišta da bi se predupredilo da se jaja obrnu. Vrhove, koji nisu pokriveni zemljom, treba pokriti papirnim ubrusom.

Važno: Planirajte da imate odgovarajaću vrstu i količinu hrane u ruci kad se mladunci izlegnu.

Nastojte da na vreme nabavite jeftine inkubatore za vaše reptile. Neki modeli za pileća jaja imaju ugrađen grejač, pa ta temperatura može biti previsoka za uspešnu inkubaciju jaja reptila.

1. Pažljivo operite ruke pre nego što uzmete jaja. Pokušajte da ih držite u položaju u kome su bila položena.
2. Proverite tačnu temperatutu inkubatora i dodajte malo vode na podlogu ukoliko je potrebno. Poželjna vlažnost je od 80 do 90 %. Zasićena atmosfera, gde se vlaga kondenzuje i curi na jaja, nije poželjna. Podloga od vermikulita i perlita bi trebalo da je konstatno vlažna na dodir, ali i suva dovoljno da se ne može dalje cediti.
3. Nemojte sušiti jaja dok ponovo vlažite inkubator.

Kolaps: Neplodna i dehidrirana jaja sa mekom ljuskom će kolabirati u toku inkubacije. Jaja sa čvrstom ljuskom neće kolabirati, ali mogu napući. Neplodna jaja obično imaju žućkastu sluzavu ljusku. Bacite ih. Iz nekoliko razloga, smrt embriona se može deseti u toku inkubacije, ili čak kada su dovoljno zreli da žele da izađu iz ljuske.

Trajanje: Zavisno od vrste i temperature, inkubacija može trajati između 65 do 88 dana (retko kad traje duže od 200 dana).

Mladunci: Nakon probijanja površine jajeta, beba može ostati u jajetu par sati, a može i odmah izaći. Jednom kada su se izlegli, trebalo bi ih premestiti u drugi terarijum. Dajte im hranu i vodu nakon otprilike 48 sati. Mladunci će imati svoju posteljicu par sati do par dana.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane