Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Honduraška mlečna zmija

Opis
Honduraška mlečna zmija - Postoji najmanje 35 vrsta i podvrsta trobojnih kraljevskih i mlečnih zmija dostupnih hobistima danas. Od svih vrsta, honduraška mlečna zmija se uzdigla kao čist favorit tako da se sada godišnje uzgajaju na stotine primeraka u raznim varijantama što se boja i šara tiče. Poznata po svojoj raznolikosti boja dok je u divljini približno tuce boja je odgajivano u uzgajivačnicama.

Divlji oblici

- Trobojni. Ova tipična faza za mlečnu zmiju je u prstenovima crvene, crne i bele (ili žute) boje. Mladunci su vrlo jarkih boja, ali se u zrelom dobu javljaju crne konture na šarama, smanjujući na taj način jarkost boja. Albino varijante ovakvih zmija se mogu nabaviti ali su i dalje znatno skuplje od primeraka uobičajenih tonova.

- Tonovi mandarine. Ovu fazu karakterišu crvena, narandžasta i crno-narandžasta nijansa. Sve navedene boje (izuzev crne) variraju u intenzitetu. Tonovi crne se javljaju ali su primetno odsutni na jarko obojenim primercima. Albino zmije u tonovima mandarine su dostupne, ali vrlo skupe.

- Dvobojne zmije. Ova široko rasprostranjena crno-crvena kombinacija boja i nije toliko raznobojna poput ostalih faza. Iako crvena boja može biti vrlo jarka dok je zmija mlada, svi crveni tonovi su obično prigušeni crnim pigmentom. Tipično je da se količina crne boje povećava shodno starosti zmije.

Dizajnirani oblici

- Trobojni albino. Ovo je tipično obojena albino zmija prošarana kremasto belom i narandžastom nijansom u kombinaciji sa sjajnom bojom crvene jagode. Nekad je bila vrlo skupa, međutim, cena je trenutno u znatnom opadanju.

- Albino narandžasta. Ova prelepa zmija je prošarana širokim i pravilnim trakama narandžaste boje odvojene pravilnim sengmentima bele.

- Hibino. Ovo je kombinacija hipomelanistične i albino zmije. Boja joj je roze-narandžasta u kombinaciji sa crnim trakama nepravilnih ivica.

- Tonovi breskve. Može se naći u narandžastim tonovima boje breskve.

- Snežna zmija. Ova vrlo bleda honduraška zmija je genetska kombinacija albino i aneritristične zmije.

- Duh zmija. Ona je još bleđa od snežne zmije i nastala je ukršenje hipomelanističke honduraške zmije i aneratristične.

- Nestajuće šare. Ova narandžasto-crvena mlečna zmija ima tanke crne šare odmah nakon rođenja, međutim, one blede kako zmija raste.

- Hipomelanistične. Ovaj honduraški oblik ima redukovan crni pigment.

- Aneritristična. Ovo je oblik tamne boje sa nedostatkom crvenog pigmenta.

Drugi termini poput prugaste, ukrštene ili lančane šare se odnose na pojavu crnih šara. Termini heterozigotni, dupli heterozigot ili trostruki heterozigot ukazuju na mogućnost da pored osnovne kombinacije boja, zmija može nositi i maskirane gene za alternativne kombinacije boja. Ako se par trostrukih heterozigota honduraške mlečne zmije razmnožava bilo koji ili svi obrazci boja i šara mogu biti prisutni u jednom jedinom leglu. Ova zmija ima usku glavu, u mladosti je vitka, ali je u zrelom dobu znatno krupnija. Narandžasti oblici i njihovi derivati zadržavaju jarkost svojih boja veći deo života. Međutim, trobojne i dvobojne zmije normalnog pigmenta znatno potamnjuju kako stare.

Veličina i životni vek

Normalna dužina odraslih primeraka u zarobljeništvu je od 122 – 126 cm. Očekivani životni vek je od 2 do 18 godina.

Staništa

Honduraška mlečna zmija je prisutna u različitim staništima – u visoravnima Nikaragve, Honduradsa i moguće u krajnjem severoistoku Kosta Rike. Poput svih mlečnih zmija i ona teži skrivanju, tako da je vrlo lako prevideti je uprkos njenoj veličini.

Nega u zarobljeništvu

Honduraška mlečna zmija je jedna od najvećih od 25 rasa. Obično se vrlo spremno hrani laboratorijskim miševima, a novoizlegle zmije su dovoljno velike da jedu ružičaste miševe.

Kavez

Kavezi za ovu mlečnu zmiju moraju biti čisti i suvi. Ukoliko je kavez vlažan i nečist, ove zmije će oboleti od pojave plihova. Temperatura od 30.5°C se preporučuje za topliji deo kaveza, dok je za hladniji odgovarajuća temperatura od 21-26.6 °C. Vlažnost kaveza mora biti umerena. Jedna odrasla mlečna zmija se može držati u terarijumu zapremine 75.7 L i dimenzija 30 x 30 x78 cm. Paru ovih zmija je potreban terarijum zapremine 151 L, dimenzija 46 x 41 x 91 cm. Mladunci mogu boraviti u mnogo manjim terarijumima, mada je najbolje držati ih separatisano zbog kanibalističkih tendencija.

Poput svih mlečnih zmija, i honduraške zmije vole da se skrivaju. Treba im obezbediti par kutija za skrivanje, podlogu u kojoj mogu iskopati rupu i vizuelne barijere poput grančica ili kamenja na podu kaveza. Posuda sa čistom pijaćom vodom je neophodna, ali ako vidite da zmija ima tendenciju da se često potapa u vodu, smanjite posudu kako biste je sprečili da to čini. Kada se prepadnu, ove zmije će ujesti, a i jako se migolje kada se uzimaju u ruke. Neke od njih pritiskaju svoje noseve u šaku ili prste i brzo grizu ili žvaću. U tom trenutku postupajte s njima pažljivo i oprezno.

Ramnožavanje

Velika većina honduraških mlečnih zmija dostupnih hobistima je uzgajana ili rođena u zarobljeništvu. Najpogodniji ciklusi za razmnožavanje su im nakon hibernacije koja traje od 8 do 12 nedelja tokom zimskih meseci. Zdrava hondurška mlečna zmija sa odgovarajćom telesnom težinom će imati jedno ili dva legla godišnje. Leglo obično sadrži između tri i dvanaest jaja, dok je drugo leglo obično manje. Ženke mlečnih zmija se razlikuju od mužjaka po vitkijem i kraćem repu. Polovi se lako mogu ustanoviti putem pregleda. Mladunci jako liče na odrasle zmije što se šara tiče, sem nedostatka crnih kontura.

Druge zmije sa sličnim potrebama

Smeštaj potreban honduraškim mlečnim zmijama je jednako odgovarajuč i za druge vrste mlečnih zmija, kao i raznim planinskim kraljevskim zmijama. Mnoge mlečne zmije i planinske kraljevske iz Sjedinjenih Država su znatno manje nego honduraške mlečne zmije. Ovi manji oblici se mogu držati u manjim kavezima.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane