Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kalifornijska kraljevska zmija

Opis
Kalifornijska kraljevska zmija - Ova prelepa, jaka, agilna zmija je najzapadnija vrsta od istočne grupe kraljevskih zmija. Ne bez razloga, od sedam podvrsta ovaj snažan udav je najverovatnije najpopularniji za hobiste. Kalifornijska kraljevska zmija je u zarobljeništvu već nekoliko hiljada generacija, i dostupna je u mnogim bojama i šarama, a relativno je i jeftina. Normalna boja kalifornijske kraljevske zmije je crna ili tamno braon, sa krem trakama ili belim širokim šarama duž kičme. Primerci koji su delimično bili prošarani i delimično trakasti, su se retko mogli naći. Danas su ovim zmijama prirodnih boja dodate albino zmije, zmije boje lavande, banana žute boje, pa su šare su dosta redukovane i poboljšane. Kalifornijska kraljevska zmija koja je 50% žuta i 50% braon je uobičajena pojava, kao što su i one koje su nekada bile retke (parcijalno trakaste i parcijalno prošarane). Ova zmija ima usku glavu, ali je prilično krupna kad odraste. Imuna je, ili bar rezistentna na posledice ujeda otrovnih zmija.

Veličina i životni vek

Ovo je jedna od manjih kraljevskih zmija. Dužine od 1.1 m je karakteristična za većinu odraslih zmija. Povremeno možemo naići na primerke od 1.4 m dužine. Životni vek od 15 i više godina se može očekivati kod kalifornijskih kraljevskih zmija.

Stanište

Kalifornijska kraljevska zmija je dosta rasprostranjena u Sjedinjenim Državama i u Baha Kaliforniji. Naseljavaju oblasti od južnog i jugozapadnog Oregona do Kabo San Lukasa, istočno do Istočne Arizone i jugozapadno od Kolorada. Mogu se naći u nizinama ili blagim visoravnima, u pustinjama sa retkom vegetacijom i na obroncima borovih šuma. Često borave u kamenitim predelima, đubrištima i blizu obala. Drugim rečima, kalifornijska kraljevska zmija je prilagodljiva različitim staništima. Vole da se sakrivaju na gradilištima i među otpadom, kao i na obodu kanala za navodnjavanje. Odbegla ili odbačena životinja se može naći istočno od Floride.

Nega u zarobljeništvu

Kraljevske zmije su čuvene po raznovrsnoj ishrani. Rado jedu insekte, vodozemce, druge reptile, bebe kornjače, otrovne i neotrovne zmije, sitne ptice i male sisare. U zarobljeništvu se najčešće hrane sitnim, prethodno ubijenim glodarima.

Čistoća je neophodna kada se kraljevska zmija čuva u kući ili stanu. Naravno, to važi za sve zmije, ali posebno na ovu. Ukoliko se održavaju u suboptimalnim uslovima (kao što je memljiva i nečista podloga) kraljevske zmije su veoma sklone da razviju teško izlečivu bolest koju prati pojava plihova. Međutim, ukoliko im je kavez čist i suv, ovo su jedne od najotpornijih zmija. Trebalo bi da im se obezbedi temperatura od 30.5°C u toplom delu, i temperatura od 21-26.5°C u hladnijem delu terarijuma. Ukoliko imate samo jednu kalifornijsku kraljevsku zmiju, možete je smestiti u terarijum kapaciteta 75.7 litara, i dimenzija 30 x 30 x 76 cm. Par bi trebalo da ima terarijum zapremine 151 L, rezervoar za rasplod (variraju veličine zavisno od proizvođača, ali su najčešće dimenzija 46 x 40 x 91 cm). Bebe mogu biti smeštene u mnogo manjem terarijumu, ali zapamtite da su kraljevske zmije sklone kanibalizmu, što se odnosi i na mladunce ovih zmija. Obično je bolje držati bebe separatisano.

Kalifornijska kraljevska zmija voli da se krije, i često kopa jame ukoliko joj to uslovi dopuštaju. Retko se dobrovoljno penju. Jedna ili više kutija za skrivanje, kao i vizuelne barijere poput grana ili kamenja mogu da pomognu da se zmija oseća zaštićeno. Posuda sa svežom vodom je neophodna, ali ukoliko je Vaša zmija koristi za dugo potapanje, redukujte veličinu posude kako biste predupredili da zmija to često radi. Ukoliko se prepadne, kalifornijska kraljevska zmija zauzima odbrambeni stav, i propinje se u obliku slova „S“. Neke od njih imaju uznemirujuću naviku da prislanjaju svoj nos čvsto uz Vašu šaku ili prst, i da uporno grizu i žvaću. Nosite ih pažljivo i budite oprezni.

Razmnožavanje

Da bi se pravilno reprodukovale, kraljevskim zmijama iz divljine će biti neophodan period hibernacije koji traje od 10 do 12 nedelja. Vrste iz zarobljeništva i mladunci kraljevskih zmija često zahtevaju umesto hibernacije kratak period hlađenja. Kada se kalifornijska kraljevska zmija pravilno hrani, održava dobru telesnu težinu, i ima očekivane cikluse, razmnožavaće se jednom godišnje. Vrste iz zarobljeništva mogu imati tri legla od po četiri do dvanaest jaja. Ukoliko se napravi treće leglo, obično je manje od prethodnih, i može sadržati veći broj neoplođenih jaja. Ženke se razlikuju od mužjaka po užem i kraćem repu. Rep mužjaka je blizu kloake i dugačak je. Polovi se lako mogu prepoznati i po skoku. Mladunci dosta liče na odrasle jedinke.

Ostale zmije sa sličnim potrebama

Podvrste istočnih kraljevskih zmija će se pravilno razvijati ukoliko se tretiraju kao kalifornijske kraljevske zmije. Međutim, neke od podvrsta mogu biti veće od kalifornijske kraljevske zmije i biće neophodno da im se obezbedi veći kavez kada porastu. Prerijske i tačkaste kraljevske zmije (Lampropeltis calligaster rhombomaculata) će takođe biti dobro odgajivane ukoliko primenite slična pravila.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane