Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kukuruzna zmija

Opis
Kukuruzna zmija - Kada bi ranije neko pomenuo ovu zmiju (ili crvenu pacolovku), odmah bi se zamišljalo sivo ili narandžasto stvorenje sa crvenim mrljama. Nije se znalo za albino kukuruzne zmije, za one sa odsustvom crvene boje, ili za takozvane sneg kukuruzne zmije (s odsustvom crvenih i crnih pigmenata).

Ponekad je odgajivač mogao da odredi poreklo, kao što je Majami kukuruzna zmija, ili Okeetee kukuruzna zmija, ili čak Nju Džersi kukuruzna zmija, ali čak ni to nije od velikog značaja, s obzirom da se u vreme o kome je ovde reč (pedesetih do ranih sedamdesetih godina prošlog veka) vrlo slabo poznavala genetika, i uzgajivanje posebnih karakteristika se nije praktikovalo. U sušini, u to vreme su skoro sve vrste koje su se negovale u zarobljeništvu bile pokupljene iz divljine. Do promene dolazi sedamdesetih godina, kada je počelo reprodukovanje albino zmija. Nakon ovoga, divlje vrste kukuruznih zmija (s nedostatkom crvene boje) su bile pronađene u Južnoj Floridi. Ubrzo su uzgajivači kukuruznih zmija postali orijentisani na genetiku i množenje kukuruznih zmija određenih boja.

Danas je gotovo nemoguće adekvatno opisati boje i šare koje se mogu očekivati kod kukuruznih zmija u zarobljeništvu. U opticaju je više od 30 boja i šara kukuruznih zmija koje su dostupne hobistima, i većina nije skuplje od originalnih „divljih“ kolorisanih primeraka. Da bi stvar bila još više zbunjujuća, genetika mnogih kukuruznih zmija je prilično izmenjena, pa parenje dve zmije sličnog izgleda može kao svoj produkt imati bebe potpuno drugačije od roditelja po izgledu.

Kao i ostale američke zmije pacolovke, i kukuruzne zmije spadaju u snažne udave. Odrasle zmije spremno prihvataju prethodno ubijenog miša kao plen. Prethodno ubijene životinje mogu biti sveže ubijene ili zamrznute (ali dobro odmrznute pre hranjenja ljubimca). Gotovo svi mladunci koji žive u zarobljeništvu će rado jesti rozikaste miševe. Ali, da biste se uverili da se mladunče zmije hrani propisno, preporučuje se da to proverite kod odgajivača ili prodavca, ili, još bolje, da sami vidite kako mala zmija jede.

Veličina i životni vek
Kad napune nekoliko godina, određene kukuruzne zmije mogu doseći impresivne veličine. Rekordna veličina primera iz divljine je prilično krupna (ali agilna) i ima 1.8 metara. Kako god, većina odraslih zmija dostižu svoju potpunu zrelost sa 76-137 cm dužine, a prosečna dužina je 122 cm. Veličina mladunaca varira od 20 do 31 cm, i često su manje intenzivnih boja od odraslih jedinki. Ukoliko su propisno negovane, većina kukuruznih zmija u zarobljeništvu živi duže od 10 godina, a ima zabeleženih slučajeva zmija koje su živele duže od 20 godina. Kao što se može primetiti, čuvanje kukuruzne zmije je period koji traje godinama.

Stanište
Kukuruzne zmije spadaju u vrste koje žive u različitim šumovitim krajevima (u borovim šumama, u poljima žita), kao i blizu agrikulturnih polja. Dobro se prilagođavaju sredini koja je na neki način uznemirena, i mogu se naći u praznim parcelama, i blizu zapuštenih stovarišta u naseljenim zonama poput Majamija, u Floridi. Mogu se naći u izobilju, ukoliko imaju adekvatan zaklon (razne konstrukcije, otpad, napuštene ili slabo naseljene zgrade). Iako se neki oslobođeni ili odbegli primerci mogu naći daleko od opisane oblasti kukuruzne zmije, prirodno stanište ovog gmizavca je južno od Nju Džersija, kroz Floridu, uključujući i Kiz, i zapadno od Tenesija i Luzijane. Velikoj pacolovki, Elaphe guttata emoryi, bi prirodno stanište bilo severno od Meksika, istočno od Novog Meksika, i istočno od Utaha.

Nega u zarobljeništvu
Kukuruzna zmija je idealna za početnike u čuvanju reptila. Jedna ili dve odrasle zmije mogu biti smeštene u terarijumu od 76 litara, dimenzija 30 x 30 x 76 cm. Jedno do nekoliko mladunčadi mogu biti smešteni u terarijumu kapaciteta 19-38 litara. Ako se održavaju zajedno, bilo bi najbolje da se zmije hrane separatisano, ili da se pomno prate dok jedu. Kao i kod svih pacolovki, neophodno je da im sveža voda uvek bude dostupna. Dostupne su različite vrste podloga – od jasike, borovine, novina i suvog lišća, ali i razne druge. S obzirom da su ove zmije poznate po bežanju, neophodno je da terarijum ima poklopac (najbolje od žičane mreže). Kutija za skrivanje se treba smatrati neophodnim predmetom. One preferiraju najmanju kutiju skrivalicu u koju mogu udobno da se smeste, tako da kutija koja odgovara mladunčetu, neće odgovarati odrasloj jedinki. Kukuruzne zmije će se često odmarati na dijagonalno ili horizontalno postavljenim grančicama odgovarajućih veličina ili na visokoj polici. Što se tiče temperature, kukuruzne zmije su veoma tolerantne, ali se preporučuje da im obezbedite optimalnu temperaturu od 31°C u toplom delu kaveza, i sobnu temperaturu (21 – 24 °C) u hladnijem delu. Ovo će omogućiti Vašoj zmiji da izabere temperaturu koja joj u tom trenutku najviše odgovara. Najverovatnije ćete primetiti da Vaša zmija bira topliji deo kaveza kada vari hranu, nego kad se odmara. Kukuruzna zmija će često iskoristiti toplotu koju oslobađa neki izvor svetlosti u prostoriji, naročito u slučaju regulisanja telesne temperature u jutrima posle hladnije noći.

Iako je kukuruzna zmija sposobna da se uspinje, i u mnogo slučajeva se može naći na drveću, manja je verovatnoća da će se to raditi, za razliku od crnih, žutih i sivih pacolovki.

Reprodukcija
Vrlo je verovatno da ako je plen izdašan, da će zmija biti u stanju da održava normalnu telesnu težinu, i u tom slučaju se kukuruzna zmija razmnožava jednom godišnje; međutim mišljenje je da divlje kukuruzne zmije najverovatnije imaju leglo svake sezone. Kada se dobro neguje u zarobljeništvu, ova vrsta zmije, u svim svojim oblicima, ne samo da se pari svake sezone, već može imati dva ili čak tri legla. Ukoliko se napravi treće leglo, obično je manje od prethodnih, i može sadržati veći broj neoplođenih jaja. Ženke se razlikuju od mužijaka po užem i kraćem repu. Rep mužijaka je blizu kloake i dugačak je. Polovi se lako mogu prepoznati i po skoku.

Druge zmije sa sličnim potrebama
Mnoge vrste i podvrste od američkih, evroazijskih i azijskih pacolovki će lepo napredovati ukoliko im pružite uslove koji odgovaraju za negu kukuruzne zmije. Mnoge od ovih vrsta su, kad odrastu, veće od kukuruzne zmije, pa će biti neophodno obezbediti im veći kavez. Neke od njih su u stanju da ugrizu ako se iznenade, a to je nešto o čemu treba da razmišljate dok birate zmiju za ljubimca.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane