Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Opšti tip zmija podvezica

Opis
Postoji dvanaest podvrsta zmija podvezica. Distribuiraju se kako na Istoku, tako i na Zapadu. Jedna od njih, San Francisko zmija podvezica, T.s. tetrataenia, prelepa zmija živopisno žutih, narandžastih i crnih pruga, spada u ugrožene vrste, pa se ne sme loviti ili na bilo koji drugi način zlostavljati.Neki od svetlijih primeraka opšteg tipa ovih zmija se danas gaje u zarobljeništvu. U ovu grupu spadaju zmije sa crvenim mrljama, kalifornijska crvenostrana, albino istočns, i crna istočna zmija podvezica.

Dve rase opšteg tipa zmija podvezica sa najrasprostranjenijim mestima prebivališta su istočna, T. s. Spirtalis, i ravničarsta crvenostrana, T.s. parietalis. Prva može dosta varirati u boji i šarama. Obično imaju uočljive šare u vidu tri reda pruga svetlo žute boje. Međutim, pruge mogu biti bakarne, mrkožute, narandžaste ili bez šara. Ukoliko im šare nedostaju, često se mogu istaći obeležja nalik šahovskoj tabli.

- Oblik istočne zmije podvezice dolazi iz mesta blizu jezera Iri, obično je prilično crn i bez šara. Albinizam je takođe zabeležen.

- Primorska zmija podvezica, T. s. pallidula, dosta liči na istočnu, ali je obično tamnija. Primerci sa ostrva su često svetlijih boja i pre će imati šahovske šare, nego mrlje.

- Čikago zmija podvezica, T. s. semifasciata, ima tačke, ali ima šahovsku šaru na vratu.

- Ravničarska crvenostrana zmija podvezica, T. s. parirtalis, je takođe varijabilna. Kičmene pruge su često veoma istaknute, za razliku od leđnih koje su sitnije. Između njih, uz obe strane, se mogu naći crvene ili crne tačke.

- Novomeksička zmija podvezica, T.s. dorsalis, je nalik ravničarskoj crvenostranoj ali je generalno manje transparentnih boja.

- Plavo-prugasta zmija podvezica, T. s. similis, ima podesan naziv. Nasuprot crnoj osnovnoj boji, nalazimo tri pruge koje variraju od plavičasto bele do jasno plave boje. Reč je o vrlo lepoj zmiji koja je postala popularna među hobistima.

- Kalifornijska crvenostrana zmija podvezica, T. s. infernalis, i zmija podvezica sa crvenim mrljama, T. s. concinnus, potiču sa obale Pacifika. Vrh glave obe ove rase je crven. Prva je svetlija, ima plavičasto bele do žute kičmene pruge, svetle bočne pruge, i svetlo crvene mrlje sa naizmenično crnim na gornjem delu tela.

- Zmija podvezica sa crvenim mrljama je uglavnom crna sa strane, sa diskretnim crvenim (ponekad žutim) mrljama.

- Vrsta Thamnophis sirtalis fitchi je često različitih boja, ali je obično vidljivo prugasta, ima malo crvene sa strane, a vrh glave je taman.

Veličina i životni vek
Neke od podvrsta opšteg tipa zmija podvezica mogu biti duže od 1.2 m. Međutim, najkarakterističnija dužina ovih zmija je između 46 i 91 cm. Dužina života od oko 10 godina nije retka, a neke od vrsta u zarobljeništvu su živele i duže od 15 godina.

Staništa
U Sjedinjenim Državama poznajemo nekoliko podvrsta zmije podvezice. Njihova staništa se prostiru južno od kanadskih provincija do Floride i Teksasa na istoku i jugoistoku (tamo su takođe i podvrste koje se mogu naći u Novom Meksiku) i od Južne Aljaske do Južne Kalifornije na zapadu. Obično ih nema u većini ravničarskih krajeva, kao i u pustinjskim zemljama.

Nega u zarobljeništvu
Različite rase opšteg tipa zmija podvezica se lako podržavaju i veoma su izdržljive. Međutim, kao i većina zmija koje jedu ektotermni plen, zmije podvezice metabolišu svoju hranu brzo i vrše veliku nuždu često; pa , zbog toga, njihov kavez zahteva često čišćenje. Zmije podvezice spadaju u grupu vodenih zmija. One moraju uvek da imaju dostupnu svežu vodu, iako podloga u kavezu ne sme biti mokra. Vlažnost u kavezu bi trebalo da je umereno visoka, da zmije podvezice ne bi imale problema prilikom presvlačenja košuljice. Ove zmije se često potapaju, ponekad mogu i predugo da se zadrže u svojim posudama sa vodom. Postarajte se da im voda bude uvek sveža i čista.

Trebalo bi obezbediti različite temperature u kavezu. Sobna temperatura od 20-27 °C je odovarajuća za hladniji deo kaveza, dok bi za topliji deo trebalo obezbediti oko 29-32 °C.

Dok se potpuno ne prilagode, zmije podvezice mogu da budu nervozne, zbog čega će se često skrivati. Od jedne do nekoliko beba ovih zmija, koje su po rođenju duge od 15 do 23 cm, mogu biti smeštene u terarijumu kapaciteta 38 L. Međutim, odrasla zmija bi trebalo da ima terarijum kapaciteta 56.7 L, a par ili tri zmije terarijum dimenzija 20 x 20 x 76 cm, i kapaciteta 189 L.

S obzirom da se zmije podvezice retko penju, nije neophodno da visina terarijuma bude iznad 30-36 cm. Vizuelne barijere kao što su biljke, kamenje, grančice, mesta za skrivanje bi trebalo da se postave u unutrašnjost terarijuma. Imajte na umu da će zmije podvezice kopati, pa bi sav nameštaj u kavezu trebalo da bude osiguran, i ne sme postojati mogućnost da se zmija povredi ili ubije. Ovo se posebno odnosi ukoliko je u kavezu prisutno teže kamenje i grane.

Dok se ne naviknu na nošenje, zmije podvezice mogu ne samo ujesti kad se uznemire – mogu uzrokovati jednim ili nekolicinom uboda veličine igle na koži – već će pristupiti i razmazivanju izlučevina i fekalija po rukama vlasnika. Oba ova odbrambena sistema nisu prijatna. Operite pažljivo ruke. Ukoliko ih učestalo budete uspešno nosili, Vaša zmija će brzo prestati da koristi ove odbrambene taktike.

Navike u ishrani kod ovih zmija variraju od geografskog porekla. Primerci iz ravničarskih i zapadnijih krajeva će rado jesti ružičaste miševe kao i crve, puževe, punoglavce i žabe. Međutim, istočne rase mogu da odbiju tek rođene pacove, ali će rado jesti beskičmenjake i neke vodozemce.

Razmnožavanje
Zmije podvezice spadaju u ovoviviparne vrste, i krupne ženke mogu imati, shodno tome, krupna legla – zabeleženo je čak preko 75 novorođenčadi u jednom od njih. Mladunci su vrlo slični odraslim jedinkama svoje vrste, ali su obično bleđih boja i imaju proporcionalno veću glavu. Veličina beba varira od 12.7 – 23 cm po rođenju.

S obzirom da zmija podvezica ima normalan period hibernacije za vreme zimskih meseci, simuliranje hibernacije je najuspešniji način da se zmije priprime za parenje. Smanjenje njihove normalne letnje temperature na 8.9 – 12 °C za period od osam do deset nedelja je obično dovoljna za kondiciju zmija tokom perioda parenja. Za vreme perioda smanjene temperature najbolje bi bilo da dotatno zatamnite kavez celom širinom. Pre hibernacije (“burmacije”) trebalo bi zmiji potpuno isprazniti stomak. Nemojte je hraniti oko nedelju i po dana pre hibernacije, ali joj dozvolite da pije vodu kad god poželi. Bilo bi pametno probuditi zmiju negde oko polovine perioda hibernacije, i omogućiti joj da popije vodu.

Nakon osam do deset nedelja hibernacije, povećajte svetlost, temperaturu, i relativno, vlažnost u kavezu. Ovo možete učiniti odjednom ili postepeno, kako god želite. Kada se zmije podvezice ponovo aktiviraju, nahranite ih, smestite ih u isti kavez (ukoliko ih inače držite separatisano) i nadajte se najboljem.

Hibernacija je stresna za reptile. Zbog toga je neophodno da zmija bude odličnog zdravstvenog stanja pre smanjenja temperature. Izgleda da su hobisti posebno srećni zbog činjenice da je svejedno da li su zmije živele zajedno, ili su se upoznale kada je došlo vreme za paranje.

Veoma je bitno da obezbedite gravidnoj ženki terarijum sa temperaturnim razlikama. Ukoliko tako postupite, omogući će te da ženka sama odabere koja temperatura najviše odgovara rastućem potomstvu. Nepravilna temperatura u kavezu može kao posledicu da ima pobačena nerazvijena jaja ili delimično razvijenu i deformisanu mladunčad. Čak i kratak period nepravilne temperature može za posledicu da ima neočekivane šare ili druge (često neželjene) anomalije.

Druge zmije sa sličnim potrebama
Trakaste zmije, zemljane zmije, oivičene zmije, crveno-stomačne zmije, i prstenasto-vratne zmije će se pravilno razvijati ukoliko im obezbedite uslove koje biste obezbedili zmiji podvezici. Međutim, neke od njih imaju određene navike u ishrani pa ih pažljivo istražite pre odluke o kupovini.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane